GRCI: “IZRUČITE NAM BOYSE KOJI SU POBJEGLI U HRVATSKU”

“Uhitite i izručite nam ove Bad Blue Boyse.” Navedeno je to u zahtjevu grčkih vlasti s listom od desetak imena Dinamovih navijača koje grčke vlasti sumnjiče da su sudjelovali u neredima u Ateni večer uoči utakmice 2. pretkola Lige prvaka između AEK i Dinama 7. kolovoza, u kojima je smrtno stradao 29-godišnji navijač AEK Michalis Katsouris, piše Jutarnji list.

Da su Europski uhidbeni nalozi stigli hrvatskom pravosuđu potvrđeno je neslužbeno iz više izvora u pravosuđu, ali tko je na listi osoba za koje su zainteresirane grčke vlasti i za što ih točno terete, nije poznato.

Da su izdani Europski uhidbeni nalozi, potvrdio je Jutarnjem i izvor blizak Bad Blue Boysima i njegova se informacija pokazala točnom, ali ni on ne zna za što se točno terete hrvatski navijači. MUP su pitali jesu li dobili Europske uhidbene naloge, hoće li po njima postupati i u kojem roku, a njihov je odgovor vrlo znakovit: “Iz taktičkih razloga takve informacije ne potvrđujemo”.

Kako se neslužbeno doznaje, radi se o navijačima koji su bili registrirani prilikom ulaska u Grčku, njihova je imena grčkim vlastima dostavio hrvatski MUP prije nego što su krenuli u Grčku, ali su oni nakon nereda uspjeli napustiti tu zemlju. Kako su rekonstruirale grčke vlasti, većina njih prvo je trajektom otputovala u Italiju te se kopnenim putem vratila u Hrvatsku. Među onima čija su imena bila na popisu navijača koji su se vratili su i neki istaknuti vođe Bad Blue Boysa, za koje se spekuliralo da su također sudjelovali u neredima ili imali značajnu ulogu u tučnjavi i incidentima koji su završili smrtonosnim ozljedama Michalisa Katsourisa.

Hrvatska policija već se ranije očitovala s ciljem rasvjetljavanja svega što se događalo uoči utakmice u Ateni, nakon koje je uhićeno više od stotinu navijača Dinama koji su u istražnom zatvoru više od mjesec dana, te surađuje s grčkom policijom. I Ministarstvo pravosuđa očitovalo se kako je već nakon saznanja o uhićenju na zahtjeve odvjetnika uhićenih navijača dostavljalo podatke tko od uhićenih ima ili nema kaznene i prekršajne evidencije za potrebe postupka u Grčkoj.

Pravni stručnjaci upućeni u problematiku postupanja po Europskom uhidbenom nalogu rekli su Jutarnjem da Hrvatska ima relativno malen manevarski prostor da ne postupi po zahtjevu grčkih vlasti i ne preda im naše državljane ako se traži da se postupak vodi u Grčkoj.

– Smisao je Europskog uhidbenog naloga povjerenje u pravosuđe među državama članicama i razlog zbog kojeg se može odbiti predaja vlastitog državljana uglavnom se svodi na nacionalnu sigurnost. Kod Europskog uhidbenog naloga nije uvijek nužno čak ni provjeravati je li navedeno kazneno djelo kažnjivo u našem zakonodavstvu – kaže sugovornik iz pravosuđa. Kad je pak riječ o konkretnom postupanju, policija bi trebala u što kraćem roku uhititi i tužiteljstvu predati tražene osobe, a nakon što ih ispita tužitelj trebali bi biti odvedeni pred suca istrage. Ako se odluči o njihovoj predaji Grčkoj, mogu se žaliti višem sudu, ali kad je riječ o EU, to su postupci koji se rješavaju relativno brzo.