Grčka se naoružava: Kupuje nove borbene avione, fregate, torpeda…Povećat će se i broj vojnika za 15 tisuća.

Grčka planira nabaviti četiri nove i nadograditi četiri postojeće fregate. Povećat će se i broj vojnika za njih 15 tisuća, kao i zaliha protuzračnih raketa, torpeda i drugog streljiva...

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis u subotu je objavio da Grčka želi ojačati svoj obranu, u vrijeme rasta napetosti s Turskom zbog aktivnosti na istočnom Mediteranu…

Atena planira kupiti osamnaest francuskih borbenih zrakoplova Rafale, najavio je grčki čelnik tijekom televizijskog obraćanja.

“Došlo je vrijeme da ojačamo naše oružane snage. Radi se o važnom programu koji će stvoriti nacionalni štit”, rekao je grčki čelnik u lučkom gradu Solunu, dodavši kako će to stvoriti tisuće novih radnih mjesta, prenosi agencija France Presse.

Grčka planira nabaviti četiri nove i nadograditi četiri postojeće fregate. Povećat će se i broj vojnika za njih 15 tisuća, kao i zaliha protuzračnih raketa, torpeda i drugog streljiva.

Grčka i Cipar mjesecima se spore s Turskom oko dijelova istočnog Mediterana za koje sve tri države tvrde da polažu pravo na istraživanje i bušenje u potrazi za prirodnim plinom.

Mitsotakis je u subotu optužio Tursku da “prijeti” grčkim granicama i da ugrožava regionalnu sigurnost.

Spor na Sredozemlju rezultirao je turskim slanjem istraživačkih brodova u sporne vode, nakon čega su svoja plovila na ta područja poslali i saveznici iz Europske unije, a Ankara i Atena provodile vojne manevre.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u subotu je napao francuskog predsjednika Emmanuela Macrona zbog kritika koje mu je uputio.

“Nemojte se igrati s turskim narodom, ne igrajte se s Turskom”, rekao je Erdogan u Istanbulu, upozorivši francuskog čelnika da “nije slušao” upozorenja.

Macron je ranije ovaj tjedan objavio da Turska, jedna od vojno najsnažnijih članica NATO saveza, više “nije partner” na Mediteranu zbog svojih teritorijalnih pretenzija i istraživanja plina u vodama koje pripadaju Grčkoj i Cipru.

Macron je to rekao tijekom neformalnog sastanka na vrhu s južnim članicama EU-a koje su Tursku upozorile da ne poduzimaju “jednostrane aktivnosti” na Sredozemlju.

Turski istraživački brod Oruc Reis i dalje se nalazi u blizini ciparske obale, no u subotu bi trebao napustiti to područje.

 G.S.