Gregurić kaže da je Svjedočenje Manolića na Povjerenstvu za Agrokor neodgovorna i neumjerena neistina

Franjo Gregurić bio je predsjednik 3. Vlade RH, od 17. srpnja 1991. do 12. kolovoza 1992. godine.

Treći predsjednik Vlade RH Franjo Gregurić u utorak je “potpuno neodgovornom i neumjerenom  neistinom” nazvao svjedočenje predsjednika druge Vlade RH Josipa Manolića, koji ga je u svome iskazu pred saborskim Istražnim povjerenstvom za Agrokor prozvao odgovornim za kriminal u pretvorbi i privatizaciji dok je bio na poziciji. 

“To je jedna potpuno neodgovorna i neumjerena neistina, koju je iznio gospodin Manolić. Morao bi se upitati koji je njegov doprinos, jer je na kraju krajeva, kao predsjednik Vlade i predložio Zakon. Mogao je učiniti da se on ne primijeni, mogao je učiniti svašta, što je htio. Sad je naknadne pameti, puno pametniji nego onda kad je radio svoj posao kao predsjednik Vlade”, izjavio je Gregurić Hini upitan za komentar tvrdnji koje je u svom svjedočenju pred parlamentarnim Istražnim povjerenstvom za Agrokor danas iznio predsjednik druge Vlade RH Josip Manolić.

Manolić je, naime,  ustvrdio da su, kada je Franjo Gregurić postao predsjednik Vlade, ‘otvorena vrata privatizaciji bez kontrole’. Rekao je i kako ne bi generalizirao da su Gregurić i Nikica Valentić odgovorni za kriminal u pretvorbi i privatizaciji, ali da su odgovorni u trenutku kada su bili na pozicijama. Ustvrdio je, upitan kako je Ivica Todorić u tri, četiri godine početkom ’90-ih uspio pokupovati tolika poduzeća, da odgovore na pitanja o usponu Agrokora treba tražiti kod Vlade demokratskog jedinstva koju je vodio Valentić. A što se tiče Gregurićeve uloge, kazao je da je imao dosta grijeha u pretvorbi i privatizaciji.

Gregurić je istaknuo da je “potpuna glupost i netočnost” Manolićeva tvrdnja da su, kada je on (Gregurić) postao predsjednik Vlade, otvorena vrata privatizaciji bez kontrole.

“To je potpuna glupost i netočnost zato jer je privatizacija  od prvog dana imala svoje elemente kontrole. Tamo je bio prvo Fond za privatizaciju koji je vršio te postupke procjene, valorizacije, pa na kraju krajeva i prodaje, a u kojem su sjedili ministri. A privatizacija je u biti počela upravo nakon završetka mog mandata, da budemo iskreni”, istaknuo je Gregurić.

Manolićevu izjavu nazvao je i “paušalnom ocjenom jednog političara koji je iz prošlog sustava isključivo donio znanje kako nekoga pratiti i špijunirati, a ne kako nešto stvoriti i razvijati”. Gregurić je također rekao kako se raduje da ga pozovu svjedočiti pred saborsko Istražno povjerenstvo za Agrokor.

“Neka me pozovu. Vrlo rado ću se odazvati pozivu i doći ću s velikim zadovoljstvom”, poručio je. Rekao je kako misli da bi to istražno povjerenstvo trebalo zvati “Istražno povjerenstvo za privatizaciju”, a ne za Agrokor.

“Agrokor je samo jedna od privatizacijskih tema koje su prisutne, pa prema tome, bilo bi pošteno proširiti taj čitav posao i da Sabor proanalizira svih 25 godina privatizacije – što je tu napravljeno i što nije napravljeno”, dodao je.

Franjo Gregurić bio je predsjednik 3. Vlade RH, od 17. srpnja 1991. do 12. kolovoza 1992. godine.

Nikica Valentić koji je od 3. travnja 1993. do 7. studenoga 1995. obnašao dužnost hrvatskog premijera javio se danas Hini na telefonski poziv, ali je rekao da je u bolnici te zamolio da ga se nazove sljedeći tjedan. H

G.S.