GRETA IDE U ZATVOR? U Švedskoj podignuta optužnica protiv aktivistice

Klimatsku posvudušu Gretu Thunberg policija je privela jer je odbila prekinuti blokiradu ceste, a sada je to rezultiralo kaznenom prijavom protiv nje.

.

Greta Thunberg optužena je za nepoštivanje zakonite naredbe policajca, što je zločin u Švedskoj, nakon što joj je prošlog mjeseca rečeno da prestane blokirati tankere za isporuku nafte u švedskom lučkom gradu Malmou.

U dobi od 19 godina, unatoč tome što je već bila veteran prosvjeda  — i što su je nosili policajci — navodno je ovo prvi put da je Thunberg optužena za kazneno djelo. Kako su izvijestile novine Sydsvenskan, optužbe su zapravo stare nekoliko dana, ali je sud dosad novinarima začepio usta o izvještavanju o njima.

Britanski list Daily Telegraph tvrdi da bi se Thunberg, ako bude osuđena, mogla suočiti s do šest mjeseci zatvora.

U vrijeme kada je policija privela Thunberg, ona je sudjelovala u prosvjedu nekoliko mladih ljudi u luci u Malmou gdje su ceste bile blokirane, a neki su se sudionici prosvjeda čak penjali na tankere s naftom kako bi ih spriječili u isplovljavanju. Prema komentarima policije iz Malmoa, prvo su dopustili održavanje prosvjeda u znak poštovanja prema pravima na slobodu govora, ali kako su se prosvjedi nastavili, naredili su onima koji su sudjelovali da oslobode cestu.

Nekolicina, uključujući Thunberg, odbila se povinovati i policija ih je fizički uklonila s ceste.

Thunberg je tada rekla: “Klimatska kriza je pitanje života i smrti za nebrojene ljude. Odlučili smo fizički zaustaviti infrastrukturu fosilnih goriva. Vraćamo budućnost”. Ona bi se trebala pojaviti na sudu kasnije ovog mjeseca.