GRETA STALA UZ HAMAS: “Izrael vrši genocid, treba osloboditi Palestinu”

Švedska aktivistica za klimatske promjene Greta Thunberg u petak se suočila s online kritikama nakon što je izrazila “solidarnost” s Gazom dok Izrael nastavlja napadati enklavu kao odgovor na krvave i neisprovocirane napade Hamasa ranije ovog mjeseca. Već je ranije kritizirana jer se nije oglasila nakon krvavog napada Hamasa na Izrael. Sad jest.

“Danas štrajkamo u znak solidarnosti s Palestinom i Gazom”, napisala je Thunberg u objavama na svojim računima na društvenim mrežama uz sliku na kojoj drži natpis “STANI UZ GAZU”.

“Svijet treba progovoriti i pozvati na trenutni prekid vatre, pravdu i slobodu za Palestince i sve pogođene civile”, napisala je.

20-godišnja aktivistica također je objavila poveznice na “neke račune na kojima možete pronaći više informacija o situaciji i kako možete pomoći.” Neki korisnici Xa ljutito su reagirali, dijeleći slike postova na kojima piše: “Greta Thunberg podržava ISIS”.

Među onima koje je Thunberg promovirala bio je Palestinski omladinski pokret, koji sebe opisuje kao “transnacionalni, neovisan, temeljni pokret mladih Palestinaca u Palestini i u egzilu diljem svijeta”.

“Cionistički režim namjerno je ciljao bolnicu Al Ahli Arabi u gradu Gazi, masakrirajući više od 500 Palestinaca”, napisala je ta grupa u objavi u utorak, misleći na Izrael. “Ovaj masakr pokazuje izopačeno lice cionističkog režima, razotkrivajući njegovu pravu genocidnu prirodu – jasno pokazujući njegovu namjeru da masakrira civile.”

Pokret palestinske mladeži također je reklamiro propalestinske prosvjede u Sjevernoj Americi i Britaniji 7. listopada – na dan kada su naoružani pripadnici Hamasa pokrenuli napad bez presedana na Izrael koji je, prema izraelskim podacima, doveo do 1400 ubijenih civila i vojnika. U izvješću se navodi da su se prosvjedi odvijali “u jeku najnovijeg vala otpora bez presedana”.

Thunberg je također podijelila objavu na svojem Instagramu u četvrtak post Palestine Speaks, njemačke pro-palestinske grupe, pozivajući na globalni opći štrajk u petak. “Ovaj štrajk je glasan signal našeg ogorčenja protiv genocida u Gazi i represivnog državnog terora mnogih zapadnih država protiv svakoga tko djeluje solidarno s Plaestincima”, stoji u objavi. Na dan napada Hamasa na Izrael, grupa je napisala da je to “revolucionarni dan na koji treba biti ponosan”.

Podsjetimo, broj poginulih nije nikad neovisno utvrđen, a snimke pokazuju da je pogođeno parkiralište, i da projektil vjerojatno nije niti eksplodirao, jer nema kratera – već samo neizgorjelo gorivo rakete. Također, prema svemu što je u ovom trenutku poznato, vjerojatnije je da se radilo o neuspjelom lansiranju rakete koju je ispalio Islamski džihad nego o napadu Izraela na bolnicu. Neovisne potvrde i definitivnih dokaza nema jer Hamas ne pušta novinare i ostale u blizinu mjesta eksplozije.

Izrael je odbacio odgovornost za eksploziju u bolnici, okrivljujući neuspjeli raketni napad koji je pokrenuo Islamski džihad. Militantna skupina u Gazi također je zanijekala krivnju i odbacila tvrdnje Izraela. Preliminarna procjena američke obavještajne službe incidenta tvrdila je da Izrael nije odgovoran, prema CNN-u, i procijenila da je vjerojatno između 100 i 300 ljudi ubijeno u eksploziji.

Thunberg je ovog tjedna sudjelovala u klimatskim prosvjedima u Londonu. Uhićena je na jednom prosvjedu u utorak, a zatim je dva dana kasnije sudjelovala u drugom u glavnom gradu Engleske.