Gubitak HPB-a od 64 milijuna kuna zbog izloženosti Agrokoru…

HPB

Rast neto kamatnog prihoda 7,3%, prihoda od naknada 6,5%, no zbog rezerviranja po izloženosti Agrokoru i povezanim osobama iskazan gubitak od 64,5 mil. kn u prvom polugodištu 2017.

“Da nije formirano rezerviranje po izloženostima prema grupi Agrokor i povezanim osobama, dobit prije poreza HPB-a iznosila bi 122 milijuna kuna, dok bi neto dobit iznosila 100 milijuna kuna”, stoji u financijskom izvješću banke, objavljenom u ponedjeljak.

Naglašava se i da su rezerviranja više nego udvostručena, što je posljedica izdvajanja za izloženost grupi Agrokor i povezanim osobama. “U skladu sa smjernicama Hrvatske narodne banke i temeljem procjene budućih novčanih tokova prema trenutno dostupnim informacijama koje za dio dužnika iz ove grupe nisu konačne ni potpune, formirano je umanjenje vrijednosti u iznosu od 187 milijuna kuna. Ako u budućim razdobljima budu poznate nove činjenice, formirana rezerviranja će se promijeniti u skladu s tim”, ističe se u izvješću.

S druge strane, u neke od ključnih rezultata za prvo polugodište 2017. ubrojili su rast temeljnog poslovanja pri čemu im je, zbog rasta temeljnog kreditno-depozitnog poslovanja, optimizacije politike cijena te aktivizaciji i aktivaciji klijenata, porastao neto kamatni prihod za 7,3 posto, na 264,8 milijuna kuna, kao i neto prihod od naknada za 6,5 posto, na 93,3 milijuna kuna.

Operativna dobit HPB-a iznosila je 172,4 milijuna kuna, što je za 20,4 milijuna kuna manje na godišnjoj razini zbog izostanka značajnih jednokratnih efekata kakvi su bili zabilježeni lani.  Prema izvješću, operativni su im troškovi bili viši za 2,9 posto što opravdavaju efektom pokrenutih inicijativa i strateških projekata.

“Zadovoljni smo rastom osnovnog poslovanja HPB-a, povećanjem neto kamatnog prihoda od 7,3 posto i naknada od 6,5 posto, 14 tisuća novih klijenata u građanstvu i 700 novih u gospodarstvu, no iskazivanjem rezervacija za Agrokor u visini 187 milijuna kuna, dobit ove godine bit će značajno smanjena, a na polugodištu smo imali i gubitak od 64,5 milijuna kuna. Mala je utjeha da smo u posljednje dvije godine prepolovili izloženost grupi Agrokor”, poručio je predsjednika Uprave HPB-a Tomislava Vuića u izvješću banke.Hina

I.V.