HAMDIJA ABDIĆ PRAVOMOĆNO OSLOBOĐEN ZA UBOJSTVO VLADE ŠANTIĆA!

general Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) i Hrvatske vojske (HV-a) Vlado Šantić.

Sadašnji političar iz reda Stranke demokratske akcije (SDA) Hamdija Abdić pravomoćno je oslobođen optužbi da je naložio ubojstvo generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Vlade Šantića počinjeno u Bihaću 1995., objavili su u srijedu lokalni mediji.

“Odbijena je žalba tužiteljstva protiv prvostupanjske oslobađajuće presude”, izjavio je Abdićev odvjetnik Alen Nakić.

Abdić je tijekom rata u BiH bio zapovjednik 502. brigade Armije BiH koja je bila u sastavu Petog korpusa. Tužiteljstvo Unsko-sanske županije nakon dugogodišnje istrage optužilo je njega i još pet pripadnika postrojbe kojom je zapovijedao da su u ožujku 1995. zarobili te potom ubili generala Slavka Šantića koji je bio zapovjednik HVO-a na bihaćkom području.

Županijski sud u Bihaću ih je u svibnju 2022. oslobodio tih optužbi, a tu je presudu sada potvrdio Vrhovni sud Federacije BiH pa je time cijeli proces okončan jer ne postoji mogućnost žalbe osim eventualnog priziva Ustavnom sudu BiH.

Oba suda su konstatirala kako tužiteljstvo nije uspjelo dokazati krivnju optuženih odnosno kako za to nisu prikupljeni potrebni dokazi.

Odvjetnik Nakić sada kaže kako je presudom stavljena točka “na pokušaje stavljanja mrlje na herojsku borbu Petog korpusa”.

Tim je korpusom zapovijedao general Atif Dudaković, kojemu se na Sudu BiH trenutačno sudi po optužnici za ratne zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti.

Posmrtni ostaci generala Šantića nikada nisu pronađeni, a posljednji put je viđen upravo u društvu Dudakovića i Abdića u bihaćkom hotelu Sedra 8. svibnja 1995. Očevici su tvrdili kako je generala Šantića iz tog hotela odvela skupina pripadnika vojne policije Armije BiH, nakon čega mu se gubi svaki trag.

Abdić je nakon rata slovio za osobu povezanu s organiziranim kriminalom, no to mu nije smetalo da započne političku karijeru pa je sada zastupnik SDA u parlamentu Federacije BiH.