Četvrtak, 18. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Hasanbegović: DP želi ulogu u vladi uz uvjet da može provoditi svoja političko-ideološka načela

U HRT-ovoj emisiji Otvoreno gostovali su Zlatko Hasanbegović iz Domovinskog pokreta, Nina Obuljen Koržinek iz HDZ-a, Sanja Radolović iz SDP-a i Darko Klasić iz HSLS-a. Razgovarali su o aktualnoj predizbornoj kampanji s naglaskom na retoriku i sadržaj koji dominira.

Zlatko Hasanbegović rekao je kako Domovinski pokret na izbore izlazi u široj koaliciji. Naglasio je kako su pozivali i Most da se pridruži, međutim do dogovora nije došlo.

“Vjerujemo da će sastav lista, imena ljudi, zajamčiti još bolji rezultat nego na prošlim izborima. Cilj svake stranke je sudjelovati u budućoj vladajućoj većini, ali ne pod svaku cijenu. Dakle, cilj koalicije oko Domovinskog pokreta je imati ključnu ulogu u budućoj vladi, ali isključivo pod uvjetom ako će u njoj moći provoditi svoja političko-ideološka načela. Ako neće moći, ostat ćemo u oporbi”, rekao je.

“Ovaj vodvilj s Pantovčaka je pretvorio hrvatsku politiku i izbore u tzv. referendum između nepostojeće Milanovićeve Treće Republike, duboke rijeke kako se naziva slogan, a svima je jasno da ne postoji nikakva Milanovićeva politička platforma, riječ je o kulisi iza koje se krije njegova politička siročad. Postoje samo Grbin, Bauk, Beljak, Mrak Taritaš i slični, a nasuprot njih je Plenkovićeva Vlada. Možete li nas zamisliti u vladi s bilo kim od nabrojanih osoba?”, upitao je Hasanbegović.

Hasanbegović je kazao i kako je Milanović ušao u drugu fazu svoje kampanje.

“Potpisujem svaku točku njegova ekonomskog programa, ali je ključna poruka: Milanović, Grbin, Beljak, Mrak Taritaš, Obuljen, Pupovac, neće biti provoditelji tog programa”, poručio je Hasanbegović.

Sanja Radolović iz SDP-a komentirala je medijske napise o nezadovoljnicima u toj stranci. Rekla je kako nema ogorčenih u stranci zbog ustupaka manjim strankama koje su dobile čak 29 mjesta. Tvrdi da se radi o manjim neslaganjima s predloženim stranačkim listama, prenosi Narod.hr.

“Čitala sam i neke medijske napise koji su netočni, primjerice da je moj kolega umaški gradonačelnik odbio biti na listi. On je mjesecima ranije komunicirao da ne želi biti na listi niti mu je to ponuđeno, niti je predloženo od strane županijske organizacije SDP-a Istre jer ne može obnašati posao gradonačelnika i biti u kampanji. To je samo primjer gdje se pokušalo prenapuhati nezadovoljstvo”, rekla je.

Nina Obuljen Koržinek rekla je da će HDZ u četvrtak predstaviti izborne liste.

“Ne bih se ja uspoređivala s ovime što se zbiva u SDP-u, imali su veliku koaliciju pa su otpadale stranke, pa je Grbin bio kandidat za premijera pa je došetao predsjednik države u tom svom protuustavnom hodu. HDZ je velika stranka, imamo puno iskusnih ljudi u Saboru, izvršnoj vlasti i na lokalnim razinama. Na tim listama će biti i partneri s kojima smo surađivali zadnje četiri godine i koji su pokazali da zajedno s nama vjeruju u način rada koji inzistira na stabilnosti i političkom uvažavanju”, poručila je.

HSLS ostaje vjeran HDZ-u. Darko Klasić rekao je kako su u HSLS-u realni i svjesni svoje snage. Istaknuo je kako im je bitno da u koalicijske sporazume uđu programi za koje se HSLS zalaže.

“Bitno nam je da i sljedeća vlada provodi programe koji su HSLS-u bitni, od kojih će građani imati koristi i zbog kojih ćemo sutra imati bolje društvo”, rekao je.

Kazao je kako očekuju istu zastupljenost kao i do sada te da su to jasno komunicirali s partnerima.

Najnovije

Biblijska poruka 18.4.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Tko vjeruje ima život vječni

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 6,44-51 Reče Isus mnoštvu: »Nitko ne može doći k meni ako ga ne povuče Otac koji me posla; i ja ću ga...

Penava: Domovinski pokret treća je najjača stranka u Hrvatskoj

Foto:Screenshot/RTL   Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava održao je govor u stožeru Domovinskog pokreta. “Jesmo skupa ili nismo? Dragi prijatelji, pred kraja, mada nismo mudriji prije dva...

Plenković: HDZ po treći put zaredom uvjerljivo pobijedio na izborima

Foto:Screenshot/HRT   Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković obratio se iz izbornog stožera stranke. - Dopustite da na kraju ove izborne večeri prije svega zahvalim svim našim biračima, svim...

DIP: HDZ 60, ‘Rijeke pravde’ 42, Domovinski pokret 14, Most 11 mandata

Foto:HRT   Državno izborno povjerenstvo na svojim stranicama objavljuje privremene rezultate parlamentarnih izbora. Do 02.30 prebrojani su gotovo svi glasovi. Glasovalo je 62,25 posto birača. Rezultati u...

Mario Radić: Mi smo zadovoljni, ali mislim da ćemo dobiti  i još koji mandat više

Foto:Screenshot/HRT   Prema prvim izlaznim anketama, Domovinski pokret i partneri osvajaju 13 mandata. Kada su izašli prvi rezultati, u dvorani se prolomio pljesak. - Mi smo zadovoljni,...