Srijeda, 22. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Hasanbegović: DP želi ulogu u vladi uz uvjet da može provoditi svoja političko-ideološka načela

U HRT-ovoj emisiji Otvoreno gostovali su Zlatko Hasanbegović iz Domovinskog pokreta, Nina Obuljen Koržinek iz HDZ-a, Sanja Radolović iz SDP-a i Darko Klasić iz HSLS-a. Razgovarali su o aktualnoj predizbornoj kampanji s naglaskom na retoriku i sadržaj koji dominira.

Zlatko Hasanbegović rekao je kako Domovinski pokret na izbore izlazi u široj koaliciji. Naglasio je kako su pozivali i Most da se pridruži, međutim do dogovora nije došlo.

“Vjerujemo da će sastav lista, imena ljudi, zajamčiti još bolji rezultat nego na prošlim izborima. Cilj svake stranke je sudjelovati u budućoj vladajućoj većini, ali ne pod svaku cijenu. Dakle, cilj koalicije oko Domovinskog pokreta je imati ključnu ulogu u budućoj vladi, ali isključivo pod uvjetom ako će u njoj moći provoditi svoja političko-ideološka načela. Ako neće moći, ostat ćemo u oporbi”, rekao je.

“Ovaj vodvilj s Pantovčaka je pretvorio hrvatsku politiku i izbore u tzv. referendum između nepostojeće Milanovićeve Treće Republike, duboke rijeke kako se naziva slogan, a svima je jasno da ne postoji nikakva Milanovićeva politička platforma, riječ je o kulisi iza koje se krije njegova politička siročad. Postoje samo Grbin, Bauk, Beljak, Mrak Taritaš i slični, a nasuprot njih je Plenkovićeva Vlada. Možete li nas zamisliti u vladi s bilo kim od nabrojanih osoba?”, upitao je Hasanbegović.

Hasanbegović je kazao i kako je Milanović ušao u drugu fazu svoje kampanje.

“Potpisujem svaku točku njegova ekonomskog programa, ali je ključna poruka: Milanović, Grbin, Beljak, Mrak Taritaš, Obuljen, Pupovac, neće biti provoditelji tog programa”, poručio je Hasanbegović.

Sanja Radolović iz SDP-a komentirala je medijske napise o nezadovoljnicima u toj stranci. Rekla je kako nema ogorčenih u stranci zbog ustupaka manjim strankama koje su dobile čak 29 mjesta. Tvrdi da se radi o manjim neslaganjima s predloženim stranačkim listama, prenosi Narod.hr.

“Čitala sam i neke medijske napise koji su netočni, primjerice da je moj kolega umaški gradonačelnik odbio biti na listi. On je mjesecima ranije komunicirao da ne želi biti na listi niti mu je to ponuđeno, niti je predloženo od strane županijske organizacije SDP-a Istre jer ne može obnašati posao gradonačelnika i biti u kampanji. To je samo primjer gdje se pokušalo prenapuhati nezadovoljstvo”, rekla je.

Nina Obuljen Koržinek rekla je da će HDZ u četvrtak predstaviti izborne liste.

“Ne bih se ja uspoređivala s ovime što se zbiva u SDP-u, imali su veliku koaliciju pa su otpadale stranke, pa je Grbin bio kandidat za premijera pa je došetao predsjednik države u tom svom protuustavnom hodu. HDZ je velika stranka, imamo puno iskusnih ljudi u Saboru, izvršnoj vlasti i na lokalnim razinama. Na tim listama će biti i partneri s kojima smo surađivali zadnje četiri godine i koji su pokazali da zajedno s nama vjeruju u način rada koji inzistira na stabilnosti i političkom uvažavanju”, poručila je.

HSLS ostaje vjeran HDZ-u. Darko Klasić rekao je kako su u HSLS-u realni i svjesni svoje snage. Istaknuo je kako im je bitno da u koalicijske sporazume uđu programi za koje se HSLS zalaže.

“Bitno nam je da i sljedeća vlada provodi programe koji su HSLS-u bitni, od kojih će građani imati koristi i zbog kojih ćemo sutra imati bolje društvo”, rekao je.

Kazao je kako očekuju istu zastupljenost kao i do sada te da su to jasno komunicirali s partnerima.

Najnovije

Osuđena za psihičko nasilje nad suprugom

Zagrebačka poduzetnica proglašena je krivom i osuđena jer je bivšeg supruga nazvala pederom.   Prema presudi, učinila je to potkraj prosinca oko 19.30 sati u Zagrebu,...

Vrhovni sud “upozorio” predsjednika HND-a Hrvoja Zovku i njegove apologete: Svojim “teorijama zavjere” omalovažavate rad sudaca

Foto:HRT   Vrhovni sud je, reagirajući na stajalište Hrvatskog novinarskog društva (HND) oko presude tog suda u sporu Hrvatske radiotelevizije (HRT) i predsjednika HND Hrvoja Zovku,...

Ravnatelj Jasenovca Ivo Pejaković podnio je ostavku: Ja odgovaram za rad ustanove

– Ovim putem bih istaknuo da je prema Statutu Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac ravnatelj odgovorna osoba koja odgovara za rad ustanove, a samim time...

Kako je Manolić planirao likvidirati poglavnika Pavelića

Foto:Podravski list   Do naših je dana enigmom ostao posljednji zadatak koji je Manolić dobio prije prelaska na oslobođeni teritorij. Riječ je bila o organiziranju dotad...

Ginekologinja odgovorila Bereckom: I mi trčimo za život, a očekuje se da taj isti život svojim rukama dokrajčimo

Foto:Facebook/Hod za život   Splitska ginekologinja Katarina Dvornik Meaški reagirala je komentarom na društvenim mrežama na objavu osječkog pedijatra Igora Bereckog vezanu za Hod za život. Berecki,...