Subota, 18. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Hasanbegović: Izjašnjavanje o “lex šerif” nema nikakve veze s odnosima u Skupštini

Zlatko Hasanbegović, zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Neovisnih za Hrvatsku, u utorak je u izjavi za Hinu istaknuo da skupštinsko izjašnjavanje o zakonskom prijedlogu kolokvijalno zvanom ‘lex šerif‘ nema nikakve veze s odnosima u Gradskoj skupštini.

Objasnio je da je riječ o iznošenju političkog stava o tom pitanju budući da je zakonodavac Hrvatski sabor. “Ne treba dovoditi odnose u Gradskoj skupštini u vezu s tim pitanjem. Ne radi se o nikakvoj koaliciji već će svi skupštinski klubovi iznijeti svoje stajalište o tom zakonskom prijedlogu”, rekao je.

Dodao je da će svi oni koji su dosad u javnosti iznosili stajališta o neprihvatljivosti tog zakonskog rješenja sada to samo ponoviti.

“A ključno je da donošenje toga zakona nije u nadležnosti Gradske skupštine i ni na koji način ne ovisi o Gradskoj skupštini. Ovo je samo jedna dodatna politička manifestacija stajališta o tom zakonskom prijedlogu koji smatramo neprihvatljivim budući da u konkretnom slučaju dodatno smanjuje ovlasti Gradske skupštine, a gradonačelnika, bez obzira na njegov legitimitet, učvršćuje u stanovitom ‘faraonskom’ položaju. Gradska skupština postaje na neki način potpuno nevažno savjetodavno tijelo”, rekao je Hasanbegović.

Na pitanje hoće li na sjednici zagrebačke Gradske skupštine njegova stranka – Neovisni za Hrvatsku, podržati prijedlog oporbenih klubova gradskih zastupnika, Hasanbegović je rekao da će taj prijedlog biti rezultat rasprave u Gradskoj skupštini i onda će se iskristalizirati konačni prijedlog.

“Ovdje je samo iznošenje političkoga stajališta o tom zakonu i ništa drugo. Uostalom, to je i potpuno logično. Ako ćemo u Hrvatskom saboru kao zastupnici biti protiv donošenja takvog zakona, nema nikakvog razloga da to sada ne ponovimo u obliku jedne političke deklaracije u Skupštini grada Zagreba”.

Hasanbegović je zaključio da “izjašnjavanje o tome nije u nikakvoj uzročno-posljedičnoj vezi sa skupštinskom većinom i odnosima u Gradskoj skupštini”.

Na pitanje kako ocjenjuje skupštinsku većinu u Zagrebu, koje je uz HDZ i njegova stranka dio, te je li ona stabilna, Hasanbegović je odgovorio: “Ona je u povojima i razvija se”. 

Oporbeni klubovi zastupnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini stavili su prijedlog izmjena Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, tzv. “lex šerif”, na dnevni red skupštinske sjednice koja će se održati 26. listopada. Prijedlog toga zakona je na javno savjetovanje uputilo Ministarstvo uprave 18. rujna.

Oporba predlaže Gradskoj skupštini da usvoji zaključak kojim se protive predloženom ukidanju odredba o istovremenom raspuštanju predstavničkog tijela i razrješenju općinskog načelnika, gradonačelnika odnosno župana i njihovog zamjenika, ako u zakonom roku predstavničko tijelo ne usvoji proračun, odnosno odluku o privremenom financiranju, s obrazloženjem da općinski načelnici, gradonačelnici i župani postaju praktički nesmjenjivi.

“Jutarnji list” je jučer objavio da bi “politički brak između zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i stranke Neovisni za Hrvatsku Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića mogao ponovno ući u nemirne vode. Ovog puta razlog za bračne razmirice neće biti teme iz Drugog svjetskog rata nego izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi koji je u narodu već prozvan ‘lex šerif'”.

A.G.

Najnovije

Hod za život u Zagrebu: Očekujemo zakon koji štiti pravo na život nerođenog djeteta!

Foto:Narod.hr   Hrvatska već devetu godinu zaredom miroljubivim hodom daje podršku nerođenima! Geslo ovogodišnjeg Hoda je: „Glas rođenih za život nerođenih”. Danas se za zakonsku i...

Pijetet Bleiburškom proljeću smrti

Foto:Facebook   Piše:Ivan Kujundžić Akademski kipar Ivan Kujundžić objavio je na svom facebook profilu tekst pod naslovom ''Pijetet Bleiburškom proljeću smrti'', kojeg prenosimo u cijelosti: ''Ova kišna svibanjska...

Obilježavanje 79. obljetnice bleiburške tragedije i Križnoga puta

Sedamdeset devet godina prošlo je od tragedije Bleiburga i Križnoga puta kada su partizani, nakon završetka Drugog svjetskog rata, masovno ubijali zarobljene hrvatske vojnike...

Zabranjivani odgovor Ivana Meštrovića Srbima i četnicima oko Jasenovca

Foto:Galerija Meštrović   Objavljujemo  dopis kipara Ivana Meštrovića upućenog  1950. godine Adamu Pribićeviću povodom “Memoranduma o zločinima genocida počinjenih protiv srpskog naroda od strane Vlade Nezavisne...

Sljedeće godine se uvodi devetogodišnja škola, objavljen plan. “Ovo je štetno”

Foto:Pixabay   Prijedlog odluke Nacionalnog kurikuluma predškole, kojim se od 2025. namjerava uvesti devetogodišnja škola, izazvao je pretežno kritike u javnoj raspravi u kojoj se javili...