Srijeda, 24. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

HASANBEGOVIĆ (PONOVO) DOBIO TOMIĆA NA SUDU: Mora platiti 15.000 kuna zbog “slaboumnog bosanskog muslimana”

Zagrebački Općinski građanski sud po drugi puta je, a nakon što im je prijašnju presudu ukinuo Ustavni sud, dosudio da pisac i kolumnist Ante Tomić mora platiti bivšemu ministru kulture Zlatku Hasanbagoviću odštetu zbog duševnih boli nanesnim zbog teksta objavljenoga u NIN-u 2016. kada je Hasanbegović bio imenovan ministrom, doznaje Jutarnji list.

Tomić je tada novopečenoga ministra nazvao “nemogućim bićem”, “političkim minotaurom”, “ideološkim jednorogom”, “ustaškim klaunom”, “slaboumnim zagrebačkim muslimanom” i “bijednikom”, a Hasanbegoviću, koji je tražio 30.000 kuna odštete, sud je sada, nakon ponovljenoga suđenja, dosudio polovicu toga iznosa.

Naime, isti sud već je prije nekoliko godina Hasanbageoviću u ovome slučaju dosudio 30.000 kuna, no nakon žalbe obrane drugostupanjski sud je kaznu preinačio dosudivši Hasanbegoviću 15.000 kuna.

Hasanbegović je isticao u tužbi da autor teksta može o njegovim društvenim i političkim pogledima misliti što hoće, pa i bez ikakvih argumenata, ali ga nema pravo vrijeđati i kvalificirati na način da mu vrijeđa pravo osobnosti i nanosi neimovinsku štetu.

Međutim sve je to u travnju prošle godine ukinuo Ustavni sud, zaključivši kako je ranijim presudama Tomiću povrijeđeno pravo na slobodu izražavanja.

“Osim toga, iako sporne riječi i izrazi sami po sebi jesu uvredljivi i mogu se smatrati polemičnima, te premda uvrede i uvredljivi izrazi ne uživaju opću i neograničenu zaštitu, iste je potrebno sagledati kako u kontekstu objavljenog članka u cjelini tako i u kontekstu načina izražavanja i stila autora. U tom smislu treba ponoviti da novinarska sloboda također pokriva moguće pribjegavanje stupnju pretjerivanja ili čak provokacije”, naveo je Ustavni sud u obrazloženju ukidajuće odluke.

Zlatko Hasanbegović je tada samo kratko komentirao ukidanje presude protiv Tomića: “Nemam što komentirati. Činjenica je da je odluka donesena uz pet uzdvojenih mišljenja, što samo po sebi dovoljno govori. Dakle, postupak se nastavlja”.

Hasanbegović je u svojoj tužbi naveo kako je “sve to utjecalo i na moje obnašanje ministarske dužnosti, a posljedice je trpila i moja obitelj. Supruzi i djeci na ulici su nepoznati ljudi svašta dobacivali, među ostalim i riječ ‘retard‘”, naveo je bivši ministar.

“Po utvrđenju ovoga suda navodi tuženika su su objektivno uvredljivi i ponižavajući i doprinijeli su tužiteljevom osjećaju povrijeđenosti i poniženja, kao i zdravstvenim tegobama nakon njihove objave. Tužitelj se objavom članka tuženika našao u situaciji u kojoj se do tada nikada nije našao, a koja se očitovala u uznemirenosti, nesanici, izrugivanju prolaznika, radi čega je jedno vrijeme izbjegavao odlaske na do tada uobičajena mjesta, ordinirana mu je terapija, a što su osjetili i članovi njegove obitelji i što je po utvrđenju ovoga suda doista i bilo jer nije logično i životno moguće bezbolno i bez posljedica nositi se s ovakvim kvalifikacijama ad hominem”, navela je sutkinja Jadranka Liović Merkaš u obrazloženju presude u ponovljenome postupku, piše Jutarnji list.

Najnovije

Penava poslao poruku Plenkoviću: Tko god krene tim putem, kreće putem koji nije dobar

Foto:Domovinski pokret   Počeli su službeni pregovori o sastavljanju parlamentarne većine. Iz Domovinskog pokreta poručuju da su spremni na sve opcije, ali ne pod svaku cijenu....

Biblijska poruka 24.4.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Isusova riječ kao sudište svijetu

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 12,44-50 Povika Isus: »Tko u mene vjeruje, ne vjeruje u mene, nego u onoga koji me posla; i tko vidi mene, vidi...

Na listi Mosta nema Raspudića!

Foto:Facebook   Piše: Vlado Kolak Na tiskovnoj konferenciji prilikom predaje lista za EU parlament predsjednik Mosta Božo Petrov rekao je da će on biti nositelj liste, a...

COMECE: Objavljena zajednička deklaracija u kojoj se poziva na proširenje Europske unije

Foto:Pixabay   Vijeće biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) održalo je od 17. do 19. travnja svoje redovito proljetno zasjedanje u Poljskoj, nakon čega su objavili zajedničku...

Raskol u Mostu: Bračni par Raspudić odlučio napustiti stranku!?

Foto:Raport.ba   Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je navodnim raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nine...