HDZ FRANJO TUĐMAN: HEBRANG, HITREC, HODAK, SEDLAR, STJEPAN TUĐMAN, I DRUGI DOMOLJUBI OSNOVALI UDURUGU NA 24. GODIŠNJICU SMRTI FRANJE TUĐMANA

U povodu 24. obljetnice smrti prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, započeta je inicijativa osnivanja udruge naziva Hrvatski domoljubni zbor ‘Franjo Tuđman'”, čiji je zadatak očuvanje i baštinjenje vrijednosti utemeljitelja moderne hrvatske države.

Članovi inicijativnoga odbora su Andrija Hebrang, Zvonimir Hodak, Ivan Kujundžić, akademik Josip Pečarić, Antun Mateš, Hrvoje Hitrec, Jakov Sedlar, Željko Olujić, Josip Jurčević, Stjepan Tuđman i mnogi drugi. Cilj udruge je promicanje i očuvanje vrijednosti Tuđmanovog znanstvenog, političkog i državničkog djela. Tim povodom novinari portala Direktno.hr razgovarali su s jednim od članova inicijativnog odbora, političkim veteranom i ratnim ministrom zdravstva Andrijom Hebrangom.

Cilj je udruge, kako nam je pojasnio, promovirati vrijednosti politike koju je do svoje smrti provodio Franjo Tuđman. “Ta politika polučila je velike uspjehe, dovela je ne samo do ratne pobjede nad srpskim agresorom nego je i u doba najteže ratne i ekonomske krize uspjela održati državu bez dugova, brinuti se o izbjeglicama, održavati zdravstveni sustav u vrijeme velikoga broja ranjenika”, rekao nam je Hebrang.

Danas je Tuđmanova politika, smatra Hebrang, u potpunosti napuštena, osobito u pogledu očuvanja suvereniteta Republike Hrvatske. “U mnogim Tuđmanovim knjigama stoji: ‘Europska unija može opstati samo kao zajednica suverenih naroda’. U tom smo pogledu posve izigrani i prevareni, pa danas nemamo ni financijski niti monetarni suverenitet niti čuvamo vlastite nacionalne granice”.

Kao sljedeću ključnu točku, Hebrang ističe privatizaciju kapitalnih dobara jer, smatra, za Tuđmanovo vrijeme niti jedna važnija tvrtka nije prešla u većinsko vlasništvo stranaca, dok je danas situacija upravo suprotna. Pored navedenog, Hebrang je naglasio da je nedopustiva “koalicija sa strankom koja je nastala na zločinu protiv Hrvata, a to je SDSS”.

“Tuđmanu nije palo na pamet postaviti nacionalnu manjinu u takav odnos u kojem je ona odlučujući faktor za donošenje najvažnijih zakona”, dodao je. Udruga je još u fazi prikupljanja članstva za kategoriju utemeljitelja, nakon čega slijedi definiranje statuta i daljnjih aktivnosti, kako nalaže zakon. Svi zainteresirani mogu se javiti bilo kome od članova inicijativnoga odbora, a tko god se prijavi – dobro je došao, poručio je za direktno.hr

S obzirom na jaka imena od kojih su neka i sami političari, postavilo se pitanje hoće li udruga i djelovati politički ususret izborima. Hebrang je takvo što opovrgnuo. “Mi ne mislimo voditi politiku, ali mislimo osvježiti ono što je u njoj bilo najvažnije i što je dovelo do stvaranja i obrane Republike Hrvatske”, istaknuo je Hebrang za portal Direktno.

Hebrang je naglasio i kako su članovi inicijativnoga odbora bivši političari pa se ne planiraju aktivno uključiti u politiku, ali svoje iskustvo žele prenijeti javnosti i postojećim te potencijalnim budućim politički aktivnim pojedincima. Pozivaju se svi koji to žele da podrže osnivanje udruge te da se priključe njezinu budućem djelovanju”, zaključio je Andrija Hebrang.