HDZ-ov koalicijski partner Milorad Pupovac kažnjen samo tri tisuće kuna zbog 4. godine nezakonskih primanja naknade od 2014. do svibnja 2019

Za Pupovca je utvrđeno da nije imao pravo na naknadu koju je za rad u Srpskom narodnom vijeću (SNV) primao od 2014. do svibnja 2019. na godišnjoj razini od 1800 do 2300 kuna...

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je u petak s po tri tisuće kuna savjetnika hrvatskog predsjednika Orsata Miljenića zbog netočno ispunjene imovinske kartice i saborskog zastupnika Milorada Pupovca zbog primanja naknade za drugu javnu dužnost na koju nema pravo…

Za Pupovca je utvrđeno da nije imao pravo na naknadu koju je za rad u Srpskom narodnom vijeću (SNV) primao od 2014. do svibnja 2019. na godišnjoj razini od 1800 do 2300 kuna.

Članica Povjerenstva Tončica Božić objasnila je da je prema njihovoj praksi rad u SNV-u druga javna dužnost s obzirom na to da ga u to vijeće biraju građani srpske nacionalnosti.

Također, prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa dužnosnik koji za obnašanje javne dužnosti prima plaću, što je u Pupovčevom slučaju plaća saborskog zastupnika, ne smije primati drugu plaću ni naknadu za obnašanje druge javne dužnosti, osim ako zakonom nije drugačije propisano.

Naveo je pritom da Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina daje mogućnost za isplate troškova prijevoza i naknade vijećnicima, uz odobrenje nadležnog ministra, dok je pravilnikom o naknadi troškova i nagradi za rad članovima vijeća i predstavnicima manjina propisano da imaju pravo na troškove prijevoza, dnevnicu i mjesečnu nagradu najviše do 50 posto.

Božić je rekla kako je Pupovac u očitovanju sve napisao točno, ali je utvrdila da se u tom slučaju ne radi o posebnoj zakonskoj odredbi, koju primjerice ima Zakon od Državnom sudbenom vijeću (DSV) u kojoj su kao članovi navedena dvojica saborskih zastupnika.

Zaključila je da ni u jednom od propisa koji je Pupovac spomenuo ne stoji da je on u SNV-u kao saborski zastupnik već je u to tijelo biran kao pripadnik srpske nacionalne manjine.

Predstojnik Ureda Predsjednika i savjetnik predsjednika za vanjsku i europsku politiku Orsat Miljenić kažnjen je s 3000 kuna jer u imovinskoj kartici nije naveo da je od 2018. do veljače 2019. primao naknadu od 3000 kuna kao član DSV-a. Uz to, propustio je navesti da ima dionice Atlantic grupe, a netočno je upisao površinu stana.

U očitovanju je potvrdio svoje propuste, a za stan je rekao da nije etažiran pa je upisao površinu koju koriste iako je stvarna površina u njegovom vlasništvu manja.

Protiv ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića odlučeno je da se neće pokrenuti postupak zbog toga što nije prijavio Audi koji vozi njegova supruga jer je utvrđeno da nije u njihovom vlasništvu s obzirom na to da je kupljen na leasing što je ispravno navedeno u kartici.

Povjerenstvo je provjerom utvrdilo da je Butković vlasnik dva motocikla on on im je u očitovanju odgovorio da svaki vrijedi manje od 30.000 kuna pa ih ne treba navesti u kartici. Iako dužnosnici nisu dužni prijavljivati vozila vrijednosti manje od 30.000 kuna, Povjerenstvo ih je ipak pozvalo da to učine pa je i Butković u međuvremenu naveo te podatke.

Za saborskog zastupnika Ivana Ćelića utvrđeno je da nije prekršio zakon jer se pokazalo da je greškom naveo da prima punu plaću za rad u Saboru i u Klinici za psihijatriju Vrapče iako u stvarnosti prima samo plaću za rad u bolnici, dok za rad u Saboru prima razliku na koju ima pravo. H

D.K.