Srijeda, 19. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

HDZ-ova gradonačelnica Vodica naplaćuje štandove za referendum: Vijećnik Strikoman se pobunio!

Nezavisni vijećnik Ante Strikoman uputio je otvoreno pismo vezano za naplaćivanje Javne površine volonterima građanske inicijative “Narod odlučuje” i “Istina o Istanbulskoj”. Vijećnik Strikoman se u otvorenom pismu obraća HDZ-ovoj gradonačelnici Vodica, Nelki Tomić. Gradonačelnica Tomić je na tom mjestu naslijedila zastupnicu HDZ-a Branku Juričev Martinčev koja je glasovala za Istanbulsku konvenciju, iako je nekoliko dana prije jasno najavila kako će ne će glasovati, suprotno mišljenju onih koji su je birali, donosi narod.hr.

Dvije građanske inicijative “Narod odlučuje” i “Istina o Istanbulskoj” ovih dana, točnije od 13. svibnja do nedjelje 27. svibnja, prikupljaju, diljem cijele Hrvatske, potpise građana za raspisivanje dva referenduma. Jedan je za drugačiji izborni sustav, a drugi za ukidanje Istanbulske konvencije.

U Vodicama se također prikupljaju potpisi za raspisivanje navedenih referenduma u organizaciji volontera koji svaki dan, bez obzira na vremenske nepogode, na lokacijama u Vodicama, “dežuraju” kraj štandova i omogućavaju građanima Grada Vodica izjašnjavanje žele li referendume ili ne.

U posjedu sam Odobrenja za korištenje javnih površina za navedenu svrhu, s Vašim potpisom, u kojem se vidi da se i Grad Vodice, nažalost, pridružio neslavnoj listi gradova i općina koje naplaćuju svojim građanima izjašnjavanje za navedene referendume. Ova činjenica me prvo kao građanina, a zatim kao i gradskog vijećnika jako žalosti!

Zbog naplaćivanja javnih površina volonteri su morali odustati od prikupljanja potpisa u Srimi, Čistoj Velikoj, Gaćelezima i ostalim mjestima u Gradu Vodicama.

Korištenje javnih površina za prikupljanje potpisa građana bilo za referendum, bilo za peticije građana ili bilo koju sličnu svrhu, neovisno o njihovom sadržaju, ne bi se smjelo naplaćivati!

Ovdje moram naglasiti da se javna površina za navedene akcije ne koristi u komercijalne svrhe! Dakle, nitko ne zarađuje na tim štandovima, nitko se ne reklamira! Volonteri moraju platiti korištenje ovih javnih površina iz svog džepa!

Ispada da građani Grada Vodica prikupljaju potpise od građana Grada Vodica i naplaćuju sami sebi korištenje svojih javnih površina!

Jednostavno ne vidim opravdanost naplaćivanja! Možda iz razloga što je došao naputak iz države, odnosno iz stranke?

Podsjećam da su se i prije prikupljali potpisi za referendume u Vodicama, a za koje se nisu naplaćivala korištenja javnih površina.

U Odobrenju za korištenje javnih površina spominjete da se korištenje naplaćuje temeljem “Odluke o gradskim porezima i o prirezu poreza na dohodak (Služebeni vijesnik ŠKŽ 1/11 te 2/11)”. Odluka je donesena još 2011. godine, što bi značilo da se na temelju te odluke trebalo naplaćivati i prikupljanje potpisa primjerice za referendum “O ustavnoj definiciji braka” iz 2013. godine, a nije!

Zaključak iz svega navedenog:
Naplaćivanjem lokacija za prikupljanje potpisa građana za referendume, neovisno o njihovim sadržajima, želi se spriječiti prikupljanje dovoljnog broja potpisa i da referendumi ne uspiju.

Zakonska osnova za naplaćivanje javnih površina za ovakve svrhe ne postoji jer u Hrvatskoj imamo gradove i općine koji ne naplaćuju korištenje javnih površina u ovakve svrhe.

Ovim putem Vas molim da mi objasnite zašto se korištenje javnih površina za prikupljanje potpisa za referendum naplaćuje te da, ukoliko je moguće, ne naplatite korištenje javnih površina za prikupljanje potpisa za ovaj a i za buduće referendume.

Volio bih da se grad Vodice pridruži popisu gradova i općina koji ne naplaćuju svoje javne površine kao što je na primjer Grad Split (pošto postoje gradovi koji ne naplaćuju znači da naplaćivanje nije propisano zakonom)!

Ako je to potrebno, predlažem da žurnim postupkom promijenimo “Odluku o gradskim porezima i o prirezu poreza na dohodak” i definiramo da se za prikupljanje potpisa za referedume ne naplaćuje korištenje javnih površina.

P.S.
Zahvaljujem se svim volonterima u Gradu Vodicama koji su organizirali prikupljanje potpisa za ove i sve prijašnje referendume te nam omogućili izjašnjavanje!”

G.S.

Najnovije

Penava: Znam tko je izvor iz Domovinskog pokreta koji širi laži o meni

Predsjednik Domovinskog pokreta i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava komentirao je u HRT-ovoj emisiji ‘1 na 1’ političke aktualnosti i situaciju u Domovinskom pokretu.   – Stranka...

Dalić: Bili smo spori i tromi, ali drugo poluvrijeme je putokaz

Hrvatska je remizirala s Albanijom (2:2) u drugom kolu Eura i sad mora pobijediti Italiju u trećem kolu. Analiza utakmice - Nije lako, jako teška utakmica....

Josić: Zalagat ćemo se za zabranu simbola totalitarnih režima

Foto:HKV   Saborski zastupnik Domovinskog pokreta (DP) Tomislav Josić najavio je u srijedu u Hrvatskom saboru da će njegova stranka zalagati za donošenje zakona kojim bi...

Vladimir Šoljić za Kompas: Šuška sam upoznao s Bobanom, Mesić o Gojku laže, a Herceg-Bosna je bila povezana sa Z4

Foto:RTVHB   „Bila je velika dilema plan Z4 ili Herceg-Bosna. Gojka je to strašno jelo“, rekao je u specijalnom izdanju emisije Kompas RTV-a Herceg-Bosne posvećeno ministru...

Biblijska poruka 19.6.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Činiti dobro nesebično – bez ikakve primisli

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 6, 1-6.16-18 Reče Isus svojim učenicima: »Pazite da svoje pravednosti ne činite pred ljudima da vas oni vide. Inače, nema vam plaće...