Petak, 24. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

HDZ tvrdi da je blizu formiranja vlade; DP: Danas nismo kontaktirali ni s HDZ-om niti sa SDP-om

Foto:Hrvatski sabor

 

Pregovori o sastavljanju Vlade nastavljaju se, no 76 ruku još nema nitko. Nakon drugog kruga jučer održanih pregovora Domovinskog pokreta, najprije s SDP-om, zatim i HDZ-om, iz DP-a su poručili da ovih dana nastavljaju sastanke vezane uz formiranje parlamentarne većine.

Mlinarić o SDSS-u: Voljeti druge ne znači mrziti i nijekati sebe

Stipo Mlinarić iz DP-a oglasio se na Facebooku gdje se izjasnio o SDSS-u.

– Voljeti druge ne znači mrziti i nijekati sebe. Voljeti Srbe u Hrvatskoj ne znači davati im novce iz državnog proračuna kako bi blatili moj narod i državu u kojoj zajedno živimo. Voljeti Srbe i davati im njihova prava nije isto što i pokoravati se SDSS-u. Voljeti Hrvatsku i svoj narod ne znači, kako to mnogi čine i misle, uvijek i zauvijek dokazivati tu ljubav tako da radimo u korist vlastite štete. Voljeti druge i uvažavati ih, ne znači stalno ispunjavati zadatke koje nam oni daju, kako bi se dokazalo da smo prema njima fer.

Voljeti druge, uvažavati druge, poštivati druge, nipošto ne znači manje voljeti sebe, odricati se svojih prava, dokazivati da ih voliš gazeći po sebi, niječući sebe, i mrzeći sebe.

Voljeti Srbe u Hrvatskoj, ne znači činiti sve što Pupovac zatraži, niti voljeti Srbe znači financirati mrziteljske novine koje neprestance provociraju i raspiruju mržnju, ili pristajati na bilo kakvu ucjenu koju traži bilo koji političar.

Domovinski pokret na to ne pristaje!

Nego, voljeti Srbe, znači biti fer, misliti na njihov bolji život, njihova ljudska prava, misliti na to da ih nitko ne smije ugnjetavati, progoniti, obespravljivati.

Nego, voljeti sebe, i činiti sve što je dobro i interes mog naroda, uvijek i bezuvjetno, ma kako to tko shvatio i doživljavao. To je stajalište i politika Domovinskog pokreta, i bit će politika svake vlade u kojoj – ako se to dogodi – će sudjelovati Domovinski pokret, napisao je.

DP: Danas nismo kontaktirali ni s HDZ-om niti sa SDP-om

Prema tvrdnjama iz Domovinskog pokreta, kao ključnog aktera za sastavljanje većine, jutros nije bilo kontakta s njima ni od HDZ-a, ni SDP-a te njihovih koalicijskih partnera.

Komadina: SDP ne smije odustati, mora probati skupiti većinu

SDP ne smije odustati, mora probati skupiti većinu. Na drugima je da je formiraju, da priđu ili ne. Platforma je jasna, anti HDZ-ovska koalicija. Bit će jako teško jer SDP mora okupiti sve osim Domovinskog pokreta i HDZ-a da bi imao 76 ruku, rekao je Zlatko Komadina gostujući u emisiji “Studio 4”.

– Malo se bildaju mišići, nitko neće popustiti na prvu, ali vjerujem kad dođe rok za sazivanje Sabora, odnosno za izbor mandatara, da će se priča ubrzati jer sumnjam da ovu koji su ušli u Sabor žele nove izbore, rekao je Komadina.

HDZ-u i Domovinskom pokretu nedostaju još dvije ruke.

– Čini mi se da ta dva već postoje kad se malo pogleda po izjavama, rekao je.

Paus: IDS se ne vidi u antikorupcijskoj koaliciji, to ne može funkcionirati

IDS se ne vidi u sastavljanju antikorupcijske koalicije na koju pozivaju iz Rijeka pravde, potvrdio je Dalibor Paus u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog”.

– Izgleda prilično nestabilno, ne znamo koji je sljedeći korak, što nakon konstituiranja Sabora. Oko niza izbornih zakona nema suglasja. Mislim da to ne može funkcionirati. Mislim da si HDZ neće dozvoliti nakon što je relativni pobjednik parlamentarnih izbora, a uoči europskih izbora, da ne bude i pobjednik u smislu formiranja vlade i konstituiranja Sabora, rekao je Paus.

Nezavisni Željko Lacković na pitanje tko mu je bliži kao koalicijski partner HDZ ili SDP, istaknuo je kako pregovori još traju, ali da je njemu osobno svejedno.

– Mislim da su iscrpljene te manevarske mogućnosti oko prostora sa SDSS-om ili bez, s Možemo ili bez, tko može do većine ili ne i mislim da će uskoro krenuti suštinski pregovori s jednom i drugom stranom, ako se ide u desnu stranu što je to programski, ako se ide u lijevu stranu što će se od zakona promijeniti i što bi se radilo u tim prvim danima nove vlade koja bi imala zadatak da se pripreme novi izbori, rekao je.

Damir Habijan, HDZ, rekao je kako je HDZ svakim krugom pregovora sve bliže formiranju vlade.

– Nastavljamo pregovore s Domovinskim pokretom. Izbori su pokazali da građani žele nastavak stabilnosti i sigurnosti i zato je ključno da što prije formiramo vladu zajedno s partnerima, naglasio je.

Ivica Puljak, Centar, vjeruje da je još uvijek moguć scenarij u kojem će SDP i Domovinski pokret formirati antikorupcijsku vladu i, kako je rekao, spriječiti da se pravosuđe poveže s kriminalom, piše HRT.

Najnovije

Izjava Jadranke Kosor o Srebrenici privukla pažnju medija u BiH: ‘Možete vrijeđati…’

Foto:Screenshot/N1   Bivša hrvatska premijera Jadranka Kosor komentirala je usvojenu Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. "Možete vrijeđati, mrzitelji. Rezolucija o genocidu u Srebrenici je usvojena. Hvala svima...

Izvor iz Kremlja za Reuters: Putin je spreman zaustaviti rat u Ukrajini

Foto:Pixabay   Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini sporazumnim prekidom vatre kojim se priznaju sadašnje crte bojišnice, objavio je Reuters pozivajući se...

Sabor kompletirao odbore; Radin: Pupovac je naš kandidat

Foto:Hrvatski sabor   Hrvatski sabor danas je izabrao sastav svih radnih tijela i izaslanstava, osim jednoga. Nije konstituiran samo Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih...

 Stvorili smo društvo varanja, a djecu nismo naučili raditi!

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Konačno je demografija postala za sve u Hrvatskoj glavni problem, pa se otvara i Ministarstvo demografije. Opet se vraćamo na...

Zašto su Novosti problem? Ovako izgleda glasilo talijanske nacionalne manjine

Foto:Narod.hr   Davno je postalo jasno da Novosti ne izgledaju kao glasilo nacionalne manjine. Kako ono zapravo treba izgledati, zorno pokazuje La voce del Popolo –...