HEBRANG OŠTRO PORUČIO Milanović ne zna što je krvava srpska agresija, on je tada prodavao usisavače po Zagrebu…

"Milanovićev cilj je štititi komunističke zločine"...

Njegova prvotna izjava izazvala je veliku javnu polemiku. Naime, predsjednik je izjavio kako HOS-ovu ploču koja je iz Jasenovca premještena nedaleko u Novsku treba ukloniti…

“To treba maknut’, bacit’ negdje. To nema veze s Domovinskim ratom. Svi znamo da je predsjednik Franjo Tuđman samo vrebao priliku kada da paravojne formacije pripoji pod svaku cijenu Hrvatskoj vojsci i to je uspjelo odmah ’92. godine. Onaj tko se borio za Hrvatsku i misli da se borio ’91. godine pod ‘Za dom spremni’, nije se on borio za hrvatsku državu, odnosno, nije se borio samo za hrvatsku državu nego i za restauraciju države iz ’41. godine. I to je potpuno jasno”, rekao je Milanović u srijedu.

U četvrtak, predsjednik se ogradio istaknuvši kako ni na koji način nije htio obezvrijediti ili umanjiti žrtvu poginulih pripadnika HOS-a čija su imena na toj ploči.

Jedan od HDZ-ovih veterana i bivši ministar zdravstva te obrane prof. dr. Andrija Hebrang za Direktno komentirao je Milanovićevo ‘opravdanje’.

“On svojom izjavom grabi u blato sve dublje i dublje. Bolje bi bilo da se povuče i ispravi tu veliku zabludu u svojim izjavama u kojima sada traži opravdanje”, započeo je te nastavio:

“Moramo se pomiriti s time da smo na pragu novog razdoblja koje slijedi nakon Milanovićeve pobjede na izborima. To je razdoblje u kojem će opet jačati rigidna retrogradna ljevica. Rigidna zato što čvrsto stoji na njegovom stavu ‘ili oni ili mi’, a retrogradna zato što vuče Hrvatsku ponovno u podjele. Cilj toga je ,prije svega, da se potpuno sakrije povijesna istina u kojoj su HOS-ovci s ostalim braniteljima oslobodili Hrvatsku od srpske agresije i na tome se Milanović napaja i vodi svoju rigidnu lijevu politiku”.

Hebrang: Ne zna on što je krvava srpska agresija, on je tada prodavao usisavače po Zagrebu

Hebrang je iz Milanovićeve izjave povukao povijesnu crtu pa je tako istaknuo kako je aktualni predsjednik u vrijeme Domovinskog rata prodavao usisavače po Zagrebu dok su mnogi hrvatski vojnici i dragovoljci ginuli na prvim linijama obrane.

“On, naime, pojma nije imao koliko je krvava bila srpska agresija. On je 1991. godine po Zagrebu prodavao usisavače. Zbog svojih protuhrvatskih emocija ne može si dozvoliti niti da prihvati objektivna obrazloženja pa mu treba ponoviti. HOS-ovci su bili legalna hrvatska postrojba, pozdrav ‘Za dom spremni’ smo preuzeli na praktično cijeloj bojišnici. Nije to bio samo pozdrav HOS-ovaca već mnogih drugih jedinica. To je bila izrazito obrambena izjava. Nikada hrvatski vojnik nije prešao granicu i išao u osvajanje. Druga stvar, ta izjava nas je hrabrila na bojišnicama jer smo bili inferiorni po oružju i po vojničkom znanju i ustroju pa je trebalo jačati emocije i vojnici su tako izvlačili iz sebe posljednje atome snage i hrabrosti”, pojasnio je sugovornik.

“Milanovićev cilj je štititi komunističke zločine”

Hebrang je istaknuo kako predsjednik štiti komunističke zločine, a tragedija naroda i svih političara koji su mu pomogli je ta što su ga doveli na predsjedničku poziciju.

“U širem kontekstu, Milanovićeva izjava znači da se opet otvaraju stare rane. Opet se želi postići mir u Hrvata kritikom samo jedne zločinačke strane, a u hrvatskoj povijesti su bile dvije strane koje su učinile zločine, uz fašizam i nacizam tu je bio još i komunizam. Svojim agresivnim napadom, Milanovićev pravi cilj je štititi zločine komunizma i tragedija je ovog naroda i svih političara koji su mu pomogli da dođe na ovu poziciju, a tu je u priči bilo, na žalost, i nekih ‘kvazi desnih političara'”, kazao je.

“Branitelji više ne bi trebali dolaziti na njegove skupove”

Hebrang je istaknuo da izborom Milanovića ponovno smo pokopali 200 tisuća pobijenih nakon Drugog svjetskog rata.

“Izborom ovakvom čovjeka ponovno se pokapa 200 tisuća pobijenih nakon Drugog svjetskog rata. Dakle, isticanjem ustaških zločina on želi skrenuti temu s prave istine, a to su zločini komunizma. On to vrlo uspješno radi i to dobar dio naroda razumije. Sad je prilika da mu branitelji odgovore pravom mjerom i da donesu nekoliko strateških odluka. Primjerice, da nikad nijedan branitelj ne dođe ni na jedan njegov nastup, da nijedan branitelj nikada više ne da podršku politici ovakvih podjela temeljenih na lažima i da se konačno iz braniteljskih udruga iznjedri jedan pokret, pokret za istinu”, nadovezao se.

Ova izjava trebala bi biti okidač ljubiteljima istine da konačno krenu u borbu za njom, rekao je Hebrang u razgovoru za Direktno.hr.

T.H.