HEROJI DOMOVINSKOG RATA Otkriveno spomen-obilježje Mladenu Bugariji Cukiju i Venciju Šari, pripadnicima 4.gbr Pauci…

Njih dvojica, ali i svi vi ostali koji ste bili u Paljuvu tih dana dali ste sve što ste mogli dati. Crta obrane se nije pomakla ni za milimetar, iako su s druge strane bili neki Vukovi s Vučjaka, Arkanovci, Šešeljevcci, Bijeli orlovi, Kninđe, naglasio je Kadija...

Za mene, a i za hrvatsku povijest vi ste heroji Domovinskog rata i ne dozvolite da vam itko priča neke druge priče, a u Paljuvu nije bio. Ponosim se što sam vam bio zapovjednik.

U zaselku Baždarići u Paljuvu jučer je otkriveno spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima, Mladenu Bugariji zvanom Cuki iz Bibinja i Venciju Šari iz Galovca, pripadnicima 4.gbr Pauci. Spomen-obilježje otkrili su Cukijev brat Rola Bugarija i sin Alen Bugarija te Vencijev brat Marin Šare i kći Josipa Šare.

– Susretom sjećanja i otkrivanjem spomen-obilježja Bibinjci i Galovčani zajedno s Udrugom 4. gardijske brigade svojim sumještanina i hrvatskim domoljubima Mladenu Bugariji – Cukiju i Venciju Šari iskazuju zahvalu i duboko poštovanje za žrtvu i doprinos u obrani Hrvatske, kazao je nadnarednik Ivica Dundović, voditelj programa.

Mladen Bugarija – Cuki (1954.-1993.), uključio se u obranu Hrvatske na početku Domovinskog rata kao pripadnik 112. brigade i kasnije 4. gardijske brigade. Ranjen je 12. ožujka 1993. u zaselku Baždarići u Paljuvu, a od posljedica ranjavanja preminuo je u bolnici u Zagrebu 30. ožujka 1993.

Venci Šare (1961.-1993.) također je dragovoljac Domovinskog rata, najprije kao pripadnik 112. brigade i kasnije Specijalne policije te 4. gardijske brigade. Poginuo je 14. ožujka 1993. u obrani prostora u Paljuvu u žestokim borbama s neprijateljem, koji je pokušavao povratiti prostore koje je Hrvatska vojska oslobodila u VRO Maslenica.

Hrvatsku himnu Lijepa naša domovina otpjevala je Magdalena Buterin, srednjoškolka iz Paljuva. Obred blagoslova predvodio je mr. don Zdenko Milić, župnik iz Bibinja.

Davor Prtenjača, ratni zapovjednik i predsjednik zadarske udruge Pauci, zahvalio se svima koji su dali svoj doprinos u podizanju spomen-obilježja i u organizaciji ovog događanja, a veliki doprinos dao je i zadarski obrt Klesarstvo Katuša vlasnika Marinka Katuše.

– Prije 25 godina, 1993., poslije odrađenih napadnih pravaca u Akciji Maslenica kao ratni zapovjednik od tadašnjeg zapovjednika 4. gardijske brigade generala Mirka Šundova, sadašnjeg načelnika glavnog stožera HV-a, dobivam zapovijed da s 2. satnijom 2. bojne 4. grb izađemo na vrlo zahtjevan teren, Novigrad i Paljuv, i da zadržimo crtu obrane koja je svakodnevno napadana, prisjeća se Radomir Rade Kadija, zapovjednik 2. satnije 2. bojne 4. gbr Hrvatske vojske Pauci.

Prethodno su bili na bojišnici u Novigradu gdje su imali tri ranjena bojovnika: Renata Dujelu, Ivicu Šimunića i Ivicu Ukalovića.

– Imali smo samo dva dana odmora i odmah došli na crtu bojišnice u Paljuvu, jer nije bilo ljudstva da se zamijene izmoreni i istrošeni pripadnici 3. gardijske brigade, Kune koje su teško stradali na ovom terenu, posebice u Kašiću, ističe Kadija, hrabri i odvažni Turanjac.

I ova zadaća, kao i mnoge poslije, kaže Kadija, odrađena je uz visoku cijenu, tri ranjena: Đanija Birkića, Đerija Kolđeraja i osobno Kadiju, te dva poginula hrvatska viteza: Mladena Bugariju Cukija, koji je na ovom mjestu ranjen i poslije od zadobivenih rana preminuo, i Vencija Šaru.

– Njih dvojica, ali i svi vi ostali koji ste bili u Paljuvu tih dana dali ste sve što ste mogli dati. Crta obrane se nije pomakla ni za milimetar, iako su s druge strane bili neki Vukovi s Vučjaka, Arkanovci, Šešeljevcci, Bijeli orlovi, Kninđe, naglasio je Kadija te je poručio:

– Za mene, a i za hrvatsku povijest vi ste heroji Domovinskog rata i ne dozvolite da vam itko priča neke druge priče, a u Paljuvu nije bio. Ponosim se što sam vam bio zapovjednik.

Osim obitelji poginulih branitelja, pripadnika Puma, mještana Bibinja i Galovca kao i predstavnika Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, vijenac je položilo i svijeću zapalilo izaslanstvo Općine Bibinje predvođeno načelnikom Brunom Bugarijom, Općine Galovac koje je predvodio Željko Vujević, zamjenik načelnika, te izaslanstvo Općine Novigrad.

Izaslanstvo Grada Zadra predvodili su Ante Babić, zamjenik gradonačelnika i Tihomir Bakarić Ćiro, gradonačelnikov savjetnik. Hrvatsku vojsku su predvodili pukovnik Mario Pleše, zapovjednik 93. zrakoplovne baze Zemunik i pukovnik Alen Šimunić, načelnik stožera – zamjenik zapovjednika 1. Pukovnije PZO, donosi zadarskilist.hr.

Sveta misa zahvalnica za poginule hrvatske branitelje održana je u crkvi Gospe Pomoćnice Kršćana u Paljuvu. Potom je održan prigodni domjenak.

G.S.

Comments are closed.