Utorak, 23. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

HEROJI OSIJEKA: Novi uvredljiv i nemoralan presedan u gradu slučaju: Na službenom programu obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske u Osijeku srbijanski film o alkoholičaru, pjevaču Tomi Zdravkoviću.

Foto-Heroji Osijeka

Koliko je potrebno srebrnjaka ili je dovoljna pozicija i/ili mjesto vijećnika u Gradskoj četvrti i uzmeš si za pravo nametanje svoje anti kulture i moralno- anacionalne kaljuže…

Kojem je mudracu uopće moglo pasti na pamet za Dan državnosti Republike Hrvatske i Dan gradske četvrti “Jug 2”pored spomenika za poginule hrvatske branitelje “crvena kocka je bačena” upriličiti projekciju srbijanskog kič filma o kontroverznom pjevaču Tomi Zdravkoviću, alkoholičaru koji je sasvim predvidljivo imao bračne brodolome i tragičnu sudbinu. Glazba u ovoj kolumni i reagiranju, pa čak niti kafanska uopće nije sporna, no ista je potpuno neprihvatljiva, apsurdna i uvredljiva sa više razina na mjestu, prostoru, događaju i kontekstu obilježavanja najvažnijeg hrvatskog nacionalnog praznika Dana državnosti Republike Hrvatske.

Kakva je poruka poslana zajednici osim javnog izrugivanja i omalovažavanja žrtava Domovinskog obrambenog rata, obitelji poginulih hrvatskim branitelja, njihovih ratnih prijatelja i mladeži.

Kako bi simbolika dobila epitet horora “na platnu iznad spomenika poginulih hrvatskim braniteljima ove gradske četvrti koja je nekoliko godina bila na prvoj crti obrane grada Osijeka zavijao je “Toma” nad svojom tužnom sudbinom i četiri propala braka” u komentaru događaja napisao je poznati osječki domoljub.

Koliko je samo lažnog navodnog uvažavanja izbora sugrađana i obrane neobranjivog bilo u otvorenoj polemici aktera ovog nezabilježenog skandala u komentarima na društvenim mrežama.

Fenomen javnog primitivizma, nasilništva i nemorala teško je razumjeti i prihvatiti niti kao mogućnost, a posebno kao realnost i stvarnost.

To je nažalost porazno, tužno, moralno i intelektualno jedna od najnižih točaka u novijoj povijesti grada Osijeka. Ljudi koji su si uzeli za pravo napraviti nezamisliv skandal uopće ne razumiju čemu služi praznik države.

Najveći praznik moderne hrvatske države za čiju je obranu život položilo 16.000 branitelja i građana zaslužuje minimum dostojanstva i poštovanja.

Ako su neki zalutali u grad Osijek i politiku ili nemaju elementarne uljuđenosti, kulture, nacionalne svijesti i ponosa neka nas zaobiđu i neka nam ne nameću svoja anacionalana, primitivna, ruralna, kič stajališta i oduzimaju nam pravo na ponos i dostojanstvo.

Je li uopće organizator Gradska četvrt ili Grad Osijek ishodio suglasnost vlasnika autorskih prava i distributera za javno prikazivanje stranog privatnog filma.

Može li se predvidjeti što će “režiseri sa Juga 2” organizirati građanima dogodine ili još nije dosegnuto dno.

Istim režiserima nije moglo pasti na pamet pa realizirati dokumentarni film o obrani Juga 2 i Osijeka u Domovinskom ratu i progovoriti o hrvatskim tradicijskim i domoljubnim vrijednostima, već nametati agresivnu srbijansku kafansku kvazi kulturu, svoj neukus, kič i primitivizam.

Drugovi iz tzv. vertikale vrijeme je da promijenite sadašnji “balkansko-kafanski kurs” i izaberete primjeren hrvatski kulturni građanski pravac uz uvažavanje nacionalnog identiteta i pobjedničke povijesti.

Živimo li mi u istom Nepokorenom gradu, koji još nije zakrpao svoje ratne ožiljke i imamo li još trunke dostojanstva i ponosa ili je ovaj skandalozni događaj pokazivanje moći, arogancije i bahatosti, lišen svih osjećaja za domoljublje i malog čovjeka. No, niste valjda očekivali da ste uspjeli pokoriti grad i da nitko neće reagirati.

Ludilo iskrivljenog domoljublja bez očite želje za izgradnjom civiliziranog, socijalno, gospodarski i tehnološki superiornog društva mora prestati ili će kroz slijedećih pet generacija Hrvati nestati sa svojih stoljetnih prostora.

Njemački filozof Friedrich Nietzsche prije dva stoljeća rekao je: “Ako u svemu postoji nešto što bi trebalo oprostiti, onda postoji i nešto što treba osuditi”.

Nekima je možda iracionalno i oportuno imati svoj stav i držati se ideala, no izdaja civilizacijskih vrijednosti koji nose istinu, slobodu, ljubav, dobrotu, humanost, solidarnost i pravednost zapravo je kulturološki debakl, potpuni fijasko, poraz i okupacija.

Koji je stvarni interes minoriziranja i gaženja slavne povijesti svoga grada i patriotskih ideala? Dali je to samo odraz elementarne nekulture, postizanja kratkoročnog političkog cilja opstanka na poziciji ili putokaz koji vodi do destrukcije države?

Različite vojske i politike i dosad su neuspješno pokušavale okupirati i yugoslavenizirati Osijek pa nećete ni vi.

Na kraju, ponovo se sasvim opravdano, moramo zapitati ima li još u gradu katrana i perja.

foto-Heroji Osijeka

foto-Heroji Osijeka

Heroji Osijeka, udruga hrvatskih branitelja 130. brigade HV

predsjednik bojnik Zlatko Dernaj

** Stavovi i mišljenja iznesena u kolumnama i komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta Uredništva Braniteljskog portala već isključivo mišljenje i stavove njihovih autora**

Najnovije

Penava: Spremni na sastavljanje većine, na oporbu, ali i na nove izbore

Screenshot: HRT   Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava izjavio je na konferenciji za novinare da je DP spreman na formiranje vlasti, na četiri godine u oporbi,...

Imamo braniteljsku Hrvatsku

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Hrvatske kockice se polako slažu. Kao što smo u nogometu složili ekipu vatrenih koje uz nogometno znanje resi i ljubav...

IDS okupio neobičnu koaliciju za EU izbore

Foto:Običan.info   IDS-ov europarlamentarac Valter Flego potvrdio je u ponedjeljak Hini da su okupili blok centrističkih stranaka, uz potporu nacionalnih manjina, koji će zajednički nastupiti na...

Rusija upozorava Europu: ako nam uzmete imovinu, odgovor će boljeti

Foto:Pixabay   Saveznica predsjednika Vladimira Putina upozorila je u utorak Europu da je Rusija već napisala zakon za odmazdu ako Zapad zaplijeni gotovo 300 milijardi dolara...

Evo Milanoviću šanse suprotstaviti se Plenkoviću!?

Najava predsjednika HDZa kako će predvoditi listu za Europarlamentarne izbore potez je lidera koji pršti opravdanim samopouzdanjem i pojačava osjećaj pobjedničke atmosfere u stranci!   Svaka...