HEROJI OSIJEKA U PEČUHU: Veličanstvena večer ponosa, zajedništva i domoljublja!

Uslijedila je projekcija 8 minutnog dokumentarnog filma autora Branka Peka, najbrutalnijih razaranja grada Osijeka tijekom agresije na početku devedesetih..."Osijek na udaru brutalne srpske agresije"...

Prepuna dvorana Hrvatskog kazališta u Pečuhu, brojni uglednici: generalni konzul RH u Pečuhu Drago Horvat, zastupnik u Mađarskom parlamentu Jozo Solga, predsjednik Hrvatske državne samouprave Ivan Gugan, Ravnatelj Hrvatske gimnazije u Pečuhu Gabor Gyorvari, predsjednik Vijeća Mađarske nacionalne manjine grada Osijeka Tibor Santo, izaslanstva i predstavnici kulturnih institucija grada Pečuha, domaćin Ravnatelj Hrvatskog kazališta Pečuh Slaven Vidaković i drugi, kao i gosti iz Hrvatske u petak 25. listopada 2019. nazočili su svečanom programu otvorenja multimedijske izložbe “Osijek na udaru brutalne agresije”.

Domaćin svečanosti Ravnatelj Hrvatskog kazališta Pečuh Slaven Vidaković biranim riječima zahvalio je Herojima Osijeka i autoru izložbe na doprinosu u obrani Hrvatske i osmišljavanju izložbe koja se prezentira kao opomena na povijesne događaje koji se ne bi trebali više nikada ponoviti.

Uslijedila je projekcija 8 minutnog dokumentarnog filma autora Branka Peka, najbrutalnijih razaranja grada Osijeka tijekom agresije na početku devedesetih.

Autor izložbe bojnik Zlatko Dernaj u svom emotivnom govoru istaknuo je da je otvorenje izložbe koincidiralo sa datumom ustroja 130. brigade Hrvatske vojske Osijek koja je osnažila južnu obranu grada i izuzetnom hrabrošću i odlučnošću u neraskidivom zajedništvu sa mađarskom nacionalnom manjinom zauvijek zaustavila agresiju na grad Osijek.

Napomenuo je da izložba progovara o domoljubnim vrijednostima, neslomljivom duhu hrvatskih ljudi koji su uz golemu žrtvu očuvali identitet, kulturu i pobjedom u nametnutom ratu osigurali mirnu budućnost za mlade generacije.

Glasnogovornik Hrvata u Mađarskom parlamentu Jozo Solga u kratkom obraćanju nazočnima ukazao je na važnost suradnje na realizaciji programa koji će povezati Hrvate u domovini i dijaspori i pohvalio autore izložbe čijem otvorenju je nedavno nazočio i u Budimpešti.

Svečani program uveličao je izvrsni ženski pjevački zbor “August Šenoa” iz Pečuha u izvođenju himne Republike Mađarske i Hrvatske i pjesme „Bože čuvaj Hrvatsku“.

Za kraj prije svečanosti prije proglašenja izložbe otvorenom uslijedio je nastup gostiju iz Osijeka maestra Zlatka Barača i pjevačice Sanja Azenić uz izvođenje pjesama „Moj Osijek“ i „Dajem ti srce zemljo moja“ koje su brojni nazočni uzvanici i gosti svečanosti otvorenja izložbe nagradili dugotrajnim aplauzom.

Generalni konzul Republike Hrvatske u Pečuhu Drago Horvat ukazao je na snagu, odlučnost i hrabrost hrvatskih vojnika koji su dali nemjerljiv doprinos u obrani Hrvatske, te na prijateljstvo sa Mađarskim narodom koji je zbrinuo brojne izbjeglice. Naglasio je da je izložba koja se danas otvara, veoma važan i značajan projekt u cilju promicanja istine o Domovinskom ratu te iskazao želju da se izložba promovira diljem Mađarske gdje živi hrvatska nacionalna manjina te proglasio izložbu otvorenom.

Posebno svečano i emotivno bilo je i tijekom prigodnog uručivanja poklona domaćinima od strane autora izložbe i to generalnom konzulu Dragi Horvatu, Ravnatelju kazališta Slavenu Vidakoviću i voditeljici ženskog zbora Mariji Bošnjak uz zahvalu na pozivu i omogućavanju prezentiranja izložbe, promicanju istine i vrijednosti Domovinskog rata i hrvatske kulture.

M.M.Viribus unitis