HLK odustala od disciplinskih postupaka protiv direktora UPUZ-a i 13 ravnatelja bolnica

Časni sud HLK objavio i da su se obje strane u postupku složile da će svaka podmiriti svoj dio troška postupka, pa će tako, rečeno je, HLK morati podmiriti 8.700 kuna troška dvaju ročišta održanih protiv Jurkovića te po 3.800 kuna po ročištu za svakog ravnatelja...

fah

(HLK) odustala je u srijedu od disciplinskih postupaka koji je pokrenula pred Časnim sudom Komore protiv predsjednika Udruge poslodavaca u zdravstvu (UPUZ) Dražena Jurkovića i 13 ravnatelja bolnica, za koje su tvrdili da su onemogućili primjenu ili su izravno poticali odgovorne na neprimjenjivanje odredbi tada važećeg Pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine.

Naime, Pravilnik zbog kojega su u rujnu 2016. pokrenuti disciplinski postupci više nije na snazi, jer je u siječnju ove godine Ministarstvo zdravstva donijelo novi Pravilnik o specijalizacijama.

Direktor UPUZ-a Dražen Jurković bio je, među ostalim, optužen da je od ministra zdravstva zatražio stavljanje izvan snage tada važećeg Pravilnika, te da je ravnateljima zdravstvenih ustanova predložio da pričekaju s njegovom primjenom, čime nije čuvao ugled i dostojanstvo liječničkog staleža i pridržavao se propisa HLK-a i Kodeksa medicinske etike i deontologije.

Disciplinski postupak protiv 13 ravnatelja bolnica pokrenut je jer sa specijalizantima nisu potpisali anekse ugovora, koji je tadašnji Pravilnik propisao, a kojima im se jamčilo da se nakon završene specijalizacije ne moraju vratiti raditi u ustanovu koja im je financirala specijalizaciju te im se omogućavao odlazak uz značajno manje iznose odštete.

Časni sud HLK objavio i da su se obje strane u postupku složile da će svaka podmiriti svoj dio troška postupka, pa će tako, rečeno je, HLK morati podmiriti 8.700 kuna troška dvaju ročišta održanih protiv Jurkovića te po 3.800 kuna po ročištu za svakog ravnatelja.

Prema Pravilniku o disciplinskom postupku, Časni sud HLK-a mogao je prijavljenima izreći ukor, javni ukor, novčanu kaznu te privremeno ili trajno oduzeti odobrenje za samostalan rad, odnosno liječničku licencu.

Jurković je pred Časnim sudom ponovio kako je bio optužen za verbalni delikt te da mu je teško prihvatiti odluku o odustajanju jer se ne osjeća krivim. Podsjetio je kako je prijedlog njegove kazne bilo oduzimanje licence na godinu dana i dodao kako je nedopustivo da bilo koji liječnik, odnosno ravnatelj, bude doveden u tu poziciju, jer članak Kodeksa medicinske etike i deontologije, po kojem su svi optuženi, može se odnositi isključivo na obavljanje profesionalne djelatnosti liječnika, a ne na obavljanje poslova ravnatelja ili direktora Udruge poslodavaca.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK) Trpimir Goluža nakon odluke Suda časti poručio je da su odustali od disciplinskih postupka jer su ostvarili dogovor s prijavljenim liječnicima.

“HLK ostvarila je dogovor s prijavljenim liječnicima. U skladu s istim, a zbog odluke Ustavnog suda RH od 11. srpnja 2017., kojom su ukinute pojedine odredbe Pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine, Komora je povukla zahtjeve za pokretanje disciplinskih postupaka protiv direktora UPUZ-a i ravnatelja pojedinih zdravstvenih ustanova koje nisu poštivale navedeni pravilnik. Hrvatsku vidimo kao pravnu državu u kojoj se trebaju poštivati važeće odluke Ustavnog suda, kao i zakoni i propisi pa i onda kada ne idu u prilog interesa koje zastupamo. Principijelno, odgovorno i društveno prihvatljivo ponašanje uvijek je bilo i bit će temelj rada HLK-a, priopćio je Goluža.H

I.V.