Subota, 13. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

HNS BiH pozvao na procesuiranje bošnjačkih dužnosnika po zapovjednoj odgovornosti

Hrvatski narodni sabor BiH pozvao je u utorak pravosudne institucije u toj zemlji da po zapovjednoj odgovornosti procesuiraju visoke bošnjačke vojne i političke dužnosnike odgovorne za niz masovnih zločina kako bi se ispravili propusti Haaškoga tribunala.

Po priopćenju objavljenom nakon sjednice Glavnoga vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH, koji okuplja najvažnije političke stranke Hrvata u BiH, ocijenjeno je neprihvatljivim da su ostali neprocesuirani masakri počinjeni nad Hrvatima. u priopćenju se podsjeća kako se ovih dana obilježava 30. godišnjica zločina u Grabovici (9. rujna 1993.), selu kod Mostara u kojemu su ubijena 33 hrvatska civila, te u Uzdolu (14. rujna 1993.) kod Rame, gdje su pripadnici bošnjačke Armije BiH ubili 29 civila i 12 vojnika Hrvatskoga vijeća obrane.

“Ovi zločini nisu procesuirani pred nadležnim sudovima, osobito kada je u pitanju zapovjedna odgovornost”, navode u HNS BiH. Dodali su kako se zločin u Grabovici dogodio u hrvatskome selu koje je bilo pod kontrolom Armije BiH pet mjeseci od izbijanja hrvatsko-bošnjačkih sukoba i u kojemu nije bilo hrvatskih vojnika, dok je crta bojišta bila udaljena desetine kilometara.

“To je jedan je od najgnjusnijih zločina bošnjačke Armije BiH koji ima sve elemente etničkog čišćenja i genocida. Iz svih dokumenata vidljivo je da su za taj zločin znali svi nadređeni zapovjednici, kao i bošnjački politički vrh”, dodaju.
Upozorili su da Haaški tribunal nije pokazivao veliko zanimanje za zločine Armije BiH nad Hrvatima u Domovinskom ratu, što pokazuje činjenica da nitko nije osuđen za te zločine.
Zbog toga su pozvali pravosuđe BiH da ispravi nepravdu te kazneno procesuira sve počinitelje, ali i vojni i politički vrh za sustavno zataškavanje zločina.

“Glavno vijeće HNS BiH inzistira na dosljednom procesuiranju svih zločina počinjenih tijekom rata u BiH i traži da se nadležna pravosudna tijela, nakon 30 godina, konačno pozabave zločinima počinjenim nad Hrvatima Grabovice, Uzdola, Viteza, Trusine, Travnika, Zenice, Novog Travnika, Kaknja, Kiseljaka, Žepča, Bugojna, Dusine, Doljana”, istaknuto je.

Zločini počinjeni u Grabovici i Uzdolu dio su vojne operacije ‘Neretva ’93.’, koju su postrojbe bošnjačke Armije BiH vodile protiv Hrvatskoga vijeća obrane s ciljem zauzimanja Hercegovine i izlaska na more.

Pred Haaškim tribunalom je za niz zločina vođen postupak protiv nekadašnjeg načelnika Glavnog stožera Armije BiH generala Sefera Halilovića, no on je pravomoćno oslobođen odgovornosti. Za pojedinačna ubojstva dviju obitelji u Grabovici pred domaćim sudovima u BiH osuđena su petorica pripadnika Armije, dok je za zločin u Uzdolu na osam godina zatvora osuđen tek zapovjednik Samostalnog bataljuna iz Prozora Enver Buza.

Najnovije

Domovinski pokret – kamen koji odbaciše graditelji

Piše: Josip Milić   Predizborna kampanja ulazi u svoju završnicu. Ostalo je još svega nekoliko dana do predizborne šutnje i izbora. Umjesto da se, kako se...

Producent filma ‘Zvuk slobode’ kod Meloni: Žene osnažene od Boga mijenjaju svijet

Foto:Eduardo Verastigui   Eduardo Verastegui, producent filma Zvuk slobode, susreo se u Rimu s talijanskom premijerkom Georgiom Meloni s kojom, kako kaže, dijeli iste stavove po...

Hrvatsku nismo dobili na lutriji da bismo se s njom kockali

Razgovarao: glavni urednik Vlado Kolak   Karolina Vidović Krišto tijekom protekle četiri godine u Saboru izgradila je reputaciju odlučne i hrabre političarke. Rođena u Vukovaru, ali...

Izrael povukao većinu postrojbi iz Gaze zbog priprema za napad na Rafah

Foto:Wikimedia Commons   Dok se pripremaju za moguću iransku odmazdu zbog smrti višeg generala i šest drugih časnika u Damasku, Izraelci su povukli većinu postrojba iz...

Ukrajina na rubu snaga, Kremlj udara sve jače, dramatično upozorenje američkog generala: Ovo je ili-ili!

Foto:Screenshot/Youtube   Ukrajina je u četvrtak izvijestila o novim masovnim ruskim napadima. Ukrajinske vlasti izvijestile su o eksplozijama na sjeveroistoku, jugu i zapadu zemlje u četvrtak...