HNS BiH pozvao na procesuiranje bošnjačkih dužnosnika po zapovjednoj odgovornosti

Hrvatski narodni sabor BiH pozvao je u utorak pravosudne institucije u toj zemlji da po zapovjednoj odgovornosti procesuiraju visoke bošnjačke vojne i političke dužnosnike odgovorne za niz masovnih zločina kako bi se ispravili propusti Haaškoga tribunala.

Po priopćenju objavljenom nakon sjednice Glavnoga vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH, koji okuplja najvažnije političke stranke Hrvata u BiH, ocijenjeno je neprihvatljivim da su ostali neprocesuirani masakri počinjeni nad Hrvatima. u priopćenju se podsjeća kako se ovih dana obilježava 30. godišnjica zločina u Grabovici (9. rujna 1993.), selu kod Mostara u kojemu su ubijena 33 hrvatska civila, te u Uzdolu (14. rujna 1993.) kod Rame, gdje su pripadnici bošnjačke Armije BiH ubili 29 civila i 12 vojnika Hrvatskoga vijeća obrane.

“Ovi zločini nisu procesuirani pred nadležnim sudovima, osobito kada je u pitanju zapovjedna odgovornost”, navode u HNS BiH. Dodali su kako se zločin u Grabovici dogodio u hrvatskome selu koje je bilo pod kontrolom Armije BiH pet mjeseci od izbijanja hrvatsko-bošnjačkih sukoba i u kojemu nije bilo hrvatskih vojnika, dok je crta bojišta bila udaljena desetine kilometara.

“To je jedan je od najgnjusnijih zločina bošnjačke Armije BiH koji ima sve elemente etničkog čišćenja i genocida. Iz svih dokumenata vidljivo je da su za taj zločin znali svi nadređeni zapovjednici, kao i bošnjački politički vrh”, dodaju.
Upozorili su da Haaški tribunal nije pokazivao veliko zanimanje za zločine Armije BiH nad Hrvatima u Domovinskom ratu, što pokazuje činjenica da nitko nije osuđen za te zločine.
Zbog toga su pozvali pravosuđe BiH da ispravi nepravdu te kazneno procesuira sve počinitelje, ali i vojni i politički vrh za sustavno zataškavanje zločina.

“Glavno vijeće HNS BiH inzistira na dosljednom procesuiranju svih zločina počinjenih tijekom rata u BiH i traži da se nadležna pravosudna tijela, nakon 30 godina, konačno pozabave zločinima počinjenim nad Hrvatima Grabovice, Uzdola, Viteza, Trusine, Travnika, Zenice, Novog Travnika, Kaknja, Kiseljaka, Žepča, Bugojna, Dusine, Doljana”, istaknuto je.

Zločini počinjeni u Grabovici i Uzdolu dio su vojne operacije ‘Neretva ’93.’, koju su postrojbe bošnjačke Armije BiH vodile protiv Hrvatskoga vijeća obrane s ciljem zauzimanja Hercegovine i izlaska na more.

Pred Haaškim tribunalom je za niz zločina vođen postupak protiv nekadašnjeg načelnika Glavnog stožera Armije BiH generala Sefera Halilovića, no on je pravomoćno oslobođen odgovornosti. Za pojedinačna ubojstva dviju obitelji u Grabovici pred domaćim sudovima u BiH osuđena su petorica pripadnika Armije, dok je za zločin u Uzdolu na osam godina zatvora osuđen tek zapovjednik Samostalnog bataljuna iz Prozora Enver Buza.