Nedjelja, 16. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

HOĆE LI IKADA ITKO KAZNENO ODGOVARATI ZA PROPAST ULJANIKA?…ŠTO RADI DORH ILI UOPĆE NE RADI?

HOĆE LI SE IKADA SAZNATI GDJE JE ZAVRŠIO I KAKO SE TROŠIO PRORAČUNSKI NOVAC I DRŽAVNA JAMSTVA DANA ULJANIKU?…

Čisto sumnjam nakon izjave premijera Plenkovića 13.rujna 2018. godine, kada je u Puli održana sjednica Vlade RH, o problemima Uljanika.

Plenković: Tražimo rješenje za budućnost, a ne gledajmo tko je kriv?

„Učinit ćemo sve što možemo da pomognemo brodogradnji, pokušajmo tražiti rješenja za budućnost, a ne gledati tko je za što kriv od prije“

https://vijesti.hrt.hr/461393/plenkovic-trazimo-rjesenja-za-buducnost-a-ne-gledajmo-tko-je-kriv

Ova izjava premijera Plenkovića unaprijed je abolirala krivce! Umjesto da već u naznakama kriznog poslovanje u Uljanik uđe Državna revizija, DORH, Porezna inspekcija, Premijer javno kaže da „ne gledati tko je za što kriv od prije

DRŽAVNA REVIZIJA

Rad Ureda je usmjeren na reviziju financijskih izvještaja i poslovanja, te na poboljšanje zakonitosti, učinkovitosti i djelotvornosti subjekata koji upravljaju javnom imovinom i drugih pravnih osoba određenih zakonom. Također, pridonosi poboljšanju upravljanja javnom imovinom i drugim raspoloživim resursima, informiranosti Hrvatskog sabora, Vlade i građana Republike Hrvatske o načinu i rezultatima upravljanja proračunskim i izvanproračunskim sredstvima, te drugim sredstvima koja su subjektima revidiranja dana na upravljanje i raspolaganje. http://www.revizija.hr/hr/o-nama

Jeli državna revizija bila u Uljaniku? Jeli utvrdila na koji način su se trošila proračunska sredstva dana Uljaniku? A radi se o milijardama kuna proračunskog novca!

 DORH

Još 29. kolovoza 2018. godine napisala sam analizu „ Tko je kriv za agoniju Uljanika, na potezu je DORH“ zazivajući DORH da uđe u Uljanik i dobro pročešlja poslovanje cijele Uljanik Grupe, uključujući i Uljanik Plovidbu, jer ima podataka o dijeljenje ogromnih dividendi, dok pomorcima na brodovima nisu isplaćivane plaće mjesecima.

https://www.braniteljski-portal.com/evo-tko-je-kriv-za-agoniju-uljanika-na-potezu-je-dorh

A evo što je DORH poduzeo, odnosno što nije ništa poduzeo,  kako piše portal pomorac net;

„Na mail redakcije našeg portala pristigla je vijest da je brod MT „Pomer“ pulske kompanije Uljanik plovidba prisilno zaustavljen u australskoj luci Gladstone.

Prema informacijama dobivenim od zaposlenika kompanije nakon dugogodišnjih iskorištavanja hrvatskih pomoraca na brodovima pulske Uljanik plovidbe reagirale su australske vlasti, jer očito hrvatske nije bilo baš previše briga.

Naime, kako se navodi, australska državna inspekcija AMSA je našla niz nepravilnosti u kršenju osnovnih radničkih prava, poput neisplata plaća (utvrđeno je vremensko razdoblje od preko 4 mjeseca), neisplata prekovremenih sati, nezadovoljavanje minimalnog broja članova posade, nepoštivanje kolektivnih ugovora, itd.

„Da li će se nakon dugogodišnjih vapaja za hrvatske pomorce pobrinuti i njihova država, ili će se i dalje ponašati maćehinski? Pitamo se, da li će se za hrvatske pomorce opet morati potruditi “tamo neka” daleka Australija, ili su naši pomorci dobri samo kada treba platiti porez, i doprinose poput mirovinskog i zdravstvenog osiguranja?“

http://pomorac.net/2018/10/13/brod-mt-pomer-prisilno-zaustavljen-u-australskoj-luci/

Znači reagirala je australijska državna inspekcija AMSA, u zaštitu hrvatskih pomoraca, a hrvatske inspekcije, hrvatski DORH, nitko nije  reagirao! Pogledajte datum 13. listopad 2018. godine!

„Uljanik plovidba“ bila je od samog početka namijenjena akcijskoj grupi o nekolicini odabranih po komitetsko-srpskom ključu, tj. po partijskom standardu podobnosti. Nakon izvršene „pretvorbe“ njihovi vlasnički udjeli izgledaju ovako: Dragutin Pavletić ima lavovski dio od 55,75% dionica, a onda u približnim postocima slijede Darko Šorc, 5,87%, Karlo Radolović, 4,98%, Igor Budisavljević, 4,86%…. „Uljanik Grupa“ je isparila. Nigdje nema u medijima sveprisutnog Danka Končara, ali mu je, na primjer, 19/3/2010. isplaćena dividenda u iznosu od 471 000 kn?! a Igoru Budisavljeviću, članu Uprave „Uljanik plovidbe“ i ovlaštene osobe za zastupanje, isplaćena je dividenda u iznosu od592 000 kn. Inače Igor Budisavljević je nećak Jovanke Budisavljević.

I dok „Uljanik plovidba“ daje bogate dividente svojim vlasnicima, plaće pomorcima na njihovim brodovima kasne do godinu dana!”

http://hrsvijet.net/index.php/vijesti/132-hrvatska/51301-sprega-raznih-koncara-budisavljevica-i-mihajlovica-u-uljanik-plovidbi-i-isplata-milijunskih-dividendi

Što reći na to? Kriza u Uljaniku u punoj snazi, a hrvatske institucije ne reagiraju, mjesec listopad 2018. godine???

JELI DORH UŠAO U ULJANIK?

https://lider.media/aktualno/biznis-i-politika/hrvatska/dorh-nalozio-istragu-u-uljaniku/

DORH je ušao u Uljanik zamislite na poziv pulskog gradonačelnika Borisa Miletića!. E to je zanimljiva vijest iz više razloga;

  • Pulski gradonačelnik, Boris Miletić, ujedno i predsjednik IDS-a stalno priča priču, da IDS nije krivac za krizu i propast Uljanika, da on kao pulski gradonačelnik nije imao nikakav utjecaj na poslovanje Uljanika, pa što onda on ima zvati DORH?

Da treba zvati DORH, ali da ispita imovinu svih čelnika IDS-a, svih članova Uprava Uljanika, bivših i sadašnjih i svih vlasnika Uljanik Plovidbe!

Veoma lako je utvrditi jeli imovina stečena na zakonit način.

  • Početno stanje je datum stupanja na funkciju, koju je imovinu tko posjedovao
  • Tražiti uvid u sve bankovne račune preko kojih se isplaćuju zakonska primanja,
  • Tražiti popis imovine uvedene u imovinske kartice na određeni dan
  • Svaki višak osim nasljedstva je stečen nezakonito

I nema tu puno mudrovanje, samo je potrebno da DORH radi svoj posao. A to je  nažalost iluzorno očekivati bez političke volje vladajućih!

Da DORH  radi svoj posao, prvo bi trebalo ispitati od kuda Borisu Miletiću u imovinskoj  kartici stoji da je “teži” od 38 mil. kn ili 5.mil. €.

Ako je plaća gradonačelnika 16 tisuća kuna, a na toj je funkciji od 2006. godine, za to vrijeme zaradio bi 192 000 kuna. Uz plaću gradonačelnika bio je i saborski zastupnik, u Upravno vijeću pulske bolnice i nadzornom odboru Brijuni-rivijera. Sva te primanja daleko su manja od 38 milijuna kuna!

https://www.index.hr/vijesti/clanak/Evo-koliko-zaraduju-gradonacelnici-20-najvecih-hrvatskih-gradova/756087.asp

  • Opće je poznato da IDS kontrolira DORH u Istri, smjenjuje i postavlja rukovodeći kadar, pa ispada smiješno to zazivanje DORH-a od strane pulskog gradonačelnika!

Gdje je moguće da gradonačelnik (Pule) plovi jahtom po Jadranu sa šefovima istarskog DORH-a i istarske policije?

https://kamenjar.com/kajin-moguceistri/?fb_comment_id=1176227295747780_1176245905745919tarskog DORH-a i istarske policije?

Evo što Borisu Miletiću poručuje Damir Kajin, bivši istaknuti član IDS-a i saborski zastupnik

“Od 2017. Istra više novaca povlači iz državnog proračuna no što istome doprinosi. Mi da nemamo mora bili bi gladni. Miletić je jedini gradonačelnik Pule koji za Uljanik nije spreman izdvojiti ni kune, a dnevno je na linku sa šefom Uljanika. Ako Miletić nije znao što se događa sa najvećom tvrtkom u “njegovom” gradu ne zaslužuje trunku poštovanja već samo sažaljenje. Pa nije problem Uljanika nastao 2017. već on traje desetljećima. Miletiću, da li si riječju spomenuo Adris i mirovinske fondove kao suvlasnike Uljanika? Nisi, iako i oni su navučeni na lijepak. Hoće li Grad Pula i Županija osigurati novac za socijalnu bombu koja nam prijeti? Ako Ti ne vjeruješ u Uljanik zašto bi drugi? Ti si na čelu grada koji u tvom mandatu, npr. nije dobio niti jedan novi hotel. Na čelu si grada koji od 2014. više novaca povlači iz državnog proračuna no što u njega uplaćuje. Uljanik treba krenut ispočetka, biti puno manji da bi sutra bio veći. Vjerujem u Uljanik, ali ne i ovim Planovima restrukturiranja gdje bi Vlada škveru trebala dati 347 mil.€, a strateški partner 24 mil. €, i gdje bi drugih 50 % bio doprinos samog Uljanika iz nekretninskog biznisa. Jasno, onih 24 mil. € trebalo bi osigurati 75 % vlasničkih prava.”

I što je  na kraju godine IDS napravio za Uljanikove radnike?

 Zamislite kako su suosjećajni sa svojim sugrađanima, radnicima Uljanika, nakon što su im upropastili poduzeće i egzistenciju, oni se odriču božičnog domjenka u vrijednosti od 3000 kn u korist radnika !!!

A na troškove reprezentacije Istarske županije utroše  se stotine tisuća kuna

„Financijska sredstva koja IDS tradicionalno namjenjuje za božićni domjenak za članove IDS-a Puljštine, preciznije 3.000 kuna, ove će godine zbog teške situacije u kojoj se Uljanik nalazi biti uplaćena na račun ove humanitarne akcije”.izjavio je velikodušno Boris Miletić!

https://www.glasistre.hr/pula/grad-pula-istarska-zupanijai-ids-otkazali-domjenke-novac-preusmjeren-za-uljanikovce-577889

ŠTO RADI DORH ILI UOPĆE NE RADI?

Nikakve daljnje informacije u javnosti nema što je DORH u Uljaniku našao, do kojih je saznanja došao, ali sudeći prema zaplijenjenom brodu u Australiji nakon dva mjeseca što su počeli izvidi DORH-a u Uljaniku, nije stigao pregledati ni najobičnije poslovanje Uljanik Plovidbe, a tu su najveće malverzacije, što potvrđuje nalaz australijske državne inspekcije ANSA.

Opravdano se postavlja pitanje za što, za koga i čega postoje institucije u Republici Hrvatskoj ? Kome one odgovaraju za svoj rad, odnosno nerad? Zar australska državna inspekcija treba tisućama kilometara od Hrvatske raditi posao hrvatskih institucija??? Doista nevjerojatno! Sramotno!

Kako onda očekivati da će netko uopće odgovarati za silne milijarde, za koje se ne zna gdje su i kako utrošene???

Ali se zato po starcima i sirotinji trenira strogoća, a za milijarde kuna nikoga ne privodi policija!

https://guglplus.wordpress.com/2010/03/04/stari-siromasni-djedica-u-zatvoru-zbog-malo-drva/

“Jedna bakica iz okolice Knina svom starom i siromašnom susjedu dozvolila je da iz njenog dvorišta ukloni stablo zasađeno prije 150 godina, ispili ga i uzme za ogrijev. I tu ne bi bilo ništa čudno,da sve to nije gledao susjed kojemu je tko zna na kakav način stala na žulj, koji je pozvao policiju a policija upravu hrvatskih šuma radi krađe dobara.

Uglavnom i bakica i nesretni osamdesetogodišnjak kao najveći kriminalci strpani su u maricu i odvedeni na saslušanje, oduzeto im je nesretno drvo, pila i protiv njih podnešena prijava za krađu drva u vlasništvu hrvatskih šuma.

Da nije tragično bilo bi itekako komično jer pokraj toliko lopova, prevaranata i hoštaplera u ovoj državi policija odvodi ljude iz njihova dvorišta jer su posjekli svoje stablo da se ne smrznu u 21 stoljeću .”

Da vidimo koliko je državnog novca ušlo u Uljanik, prema raspoloživim podacima;

2012.godine Uljanik je kao privatiziran  radničkim dioničarstvom kada su radnici po povlaštenim uvjetima mogli kupiti dionice. Tada su postali najveći dioničar sa oko 47 % vlasništva.

Država Hrvatska kao vlasnik pomorskog dobra na kojem je Uljanik, koje je na temelju hrvatskih zakona proglašeno neotuđivim javnim dobrom, natjerala  je brodogradilišta da se isknjiže iz vlasništva nad njime. To je kao da vam država oduzme zemljište na kojem vam je sagrađena kuća.

Time su brodogradilišta ostala bez vrijedne imovine, pa je onda stvorena i obveza države da ih obešteti za taj gubitak. Država je kroz obeštećenje za pomorsko dobro otpisala više od milijardu kuna duga na temelju aktiviranih jamstava za njegove kredite.  Uljanik je tada preuzeo  3. maj iz Rijeke, kojem je, za pomorsko dobro isplaćena odšteta od 3,2 milijarde kuna.

Uljanik je zatim u skladu s uvjetima Europske komisije privatiziran kako i danas izgleda njegova vlasnička struktura.

Znači da je država dala Uljaniku 1 milijardu, a 2. maju 3,2 milijarde kuna.

DORH U ULJANIKU PO ODLUCI VLADE

Ukupan iznos državnih jamstava prema Uljanik grupi iznosi 4.292.105.949 kn. po srednjem tečaju HNB-a. U taj iznos nisu uključene naknade za raskid ugovora, neplaćene naknade i kamate po jamstvima i kreditima  i kamate, za koje RH jamči kao i za glavnicu.

uljanik 1

http://hr.n1info.com/Binary/223/Izvjesce-o-drzavnim-jamstvima-za-Uljanik.pdf

Vlada je na svojoj sjednici 24.listopada 2018. godine donijela odluku da će;

„sve ugovore koji postoje o gradnji brodova, a koji se odnose na ova jamstva provjeriti zajedno s Državnim odvjetništvom RH i detaljno ispitati njihove pravne posljedice te tako pokušati, koliko je to moguće, najbolje zaštititi interese Republike Hrvatske.

Također, Vlada je zadužila Ministarstvo financija da poduzme sve potrebne radnje radi plaćanja obveza po protestiranim državnim jamstvima koja su odobrena društvima Uljanik Grupe kako bi se smanjio, odnosno izbjegao daljnji trošak kamata.“

Ministarstvo financija je radi naplate tražbine po izdanim jamstvima, kao instrument ishodilo je javnobilježničke ovjerene zadužnice, kojima se omogućava zapljena svih kunskih i deviznih računa, kod svih pravnih osoba koje obavljaju promet po tim računima.

Budući da se na tim računima ne nalaze dostatna sredstva, Ministarstvo financija  provest će ovrhu nad brodovima za koje su data jamstva. Nakon ovrhe nad nedovršenim brodovima, koji su u različitim fazama izgradnje, potrebno je sa Ministarstvom gospodarstva pronaći način da se brodovi dovrše ili prodaju.

https://net.hr/danas/hrvatska/drzava-je-uljaniku-dala-milijarde-za-nove-brodove-a-radovi-nisu-ni-zapoceti-sve-ugovore-ce-provjeriti-dorh/

Brodovi u % izgrađenosti  uljanik2 Hoće li ipak DORH nakon intervencije Vlade Republike Hrvatske konačno utvrditi prave krivce za propast Uljanika???

Da mi je to doživjeti u državi Hrvatskoj!

Piše/ Lili Benčik

Najnovije

Dalić: Nema mjesta pesimizmu, protiv Albanije ući kao favorit

Foto:HTV/HRT   Dan nakon teškog poraza od Španjolske izbornik Zlatko Dalić podijelio je svoje dojmove s medijima na konferenciji za novinare u hrvatskoj bazi u Neuruppinu,...

Ne prestaju antikatolički incidenti u BiH: Mlade osobe ometale misu u sarajevskoj katedrali, viknuli: ‘Bajram barećula’

Foto:Katolički tjednik   Danas je na jutarnjoj misi u sarajevskoj katedrali Srca Isusova, koju je u 8 sati predvodio katedralni župnik i profesor na KBF-u dr....

Meloni: Nadam se da će Europa uzeti u obzir poruku europskih građana

Foto:Facebook   Predsjednica talijanske vlade Giorgia Meloni izjavila je u subotu kako se nada da će Europa u svojoj politici uzeti u obzir poruku koju su...

Sisak: Šačica prosvjednika protiv Hoda za život predvođena gradonačelnicom

Foto:Narod.hr   Hod za život u Sisku, koji je obilježen sjajnom atmosferom koju su gradili sudionici Hoda, nastojala je pokvariti šačica prosvjednika predvođena gradonačelnicom Siska Kristinom...

Video intervju s Ivom Hrkać, udovicom Miljenka Hrkaća:

Foto:Braniteljskiportal.ba   „Netko je dobro prodao glavu pokojnog Miljenka Hrkaća u tadašnjoj Lištici“!? Fra Mario Knezović je uradio intervju s udovicom pokojnog Miljenka Hrkaća, Ivom Hrkać ,sada...