Hoće li se nakon lošeg suđenja danskog dvojca na utakmici Hrvatske i Njemačke uvesti ‘challenge’ u rukomet?

“Da je takav sustav postojao na utakmici Hrvatska – Njemačka, ne bismo Hrvatima sudili faul u jednom od zadnjih napada, siguran sam u to. Odlučili smo u trenu, a morao sam pogledati tu situaciju nekoliko puta kako bih shvatio da smo pogriješili”...

Danski dvojac loših sudaca

Rukometni danski dvojac sudaca Mads Hansen i Martin Gjeding, koji su sudili Hrvatskoj protiv Njemačke na Svjetskom rukometnom prvenstvu, a potom i priznali kako su neke odluke donijeli pogrešno, sada predlažu uvođenje tehnologije u rukomet…

Smatraju kako bi i u rukometu trebao postojati ‘challenge’, a suci bi u sumnjivim slučajevima prekinuli utakmicu, vidjeli situaciju koja je bila sporna i odlučili na temelju pregleda snimke.
“Da je takav sustav postojao na utakmici Hrvatska – Njemačka, ne bismo Hrvatima sudili faul u jednom od zadnjih napada, siguran sam u to. Odlučili smo u trenu, a morao sam pogledati tu situaciju nekoliko puta kako bih shvatio da smo pogriješili”, poručuje Gjeding.
“Puno smo pričali s ljudima iz IHF-a i analizirali što smo mogli drugačije napraviti i što bismo mogli napraviti da spriječimo takve situacije. Jedno od rješenja je upravo taj novi sistem. Upotreba video tehnologije u takvim bi situacijama uveliko pomogla i nama i igračima”, dodao je Hansen.Iz IHF-a najavili su kako su otvoreni za sve prijedloge koji će poboljšati rukomet.
Ovakvim suđenjem kakvo je bilo u susretu Hrvatska protiv Njemačke, rukomet uvelike gubi u svojoj draži vidljivim sumnjivim dosuđivanjima ili ne dosuđivanjima sumnjivih situacije, za koje se danski suci pravdaju da ih nisu vidjeli, ali pregledom snimke i iz snimka izvađenih 10. jako spornih situacija svi odjednom progledali i priznali da je Hrvatska oštećena. Nekako se “može prijeći” preko toga da jedan sudac slučajno ne vidi kako mu njemački igrač s loptom u ruci šeta 7. koraka, ali kada to ne vide  dvojica sudaca onda je sve jako upitno. Posve je normalna rekacija i izbornika Červara i skoro svih igrača da su ih suci oštetili, naravno za jednu od medalja na SP u rukometu. Ali Njemačka je domaćin pa se sve to nekako stišalo. Što bi tek bilo da se njima onako sudilo. To je već nešto drugo. “Ovako IHF pomalo podsjeća na FIFU i njene afere”.
D.J.

Comments are closed.