Nedjelja, 16. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Hod za život obitelji i Hrvatsku u Osijeku: Slavonija miroljubivim hodom dala podršku nerođenima

U Osijeku je u subotu 15. svibnja održan prvi ovogodišnji Hod za život, obitelji i Hrvatsku na kojem je sudjelovao i đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić…

Šesti nacionalni Hod za život, obitelj i Hrvatsku održava se pod geslom „Za zaštitu svakog ljudskog života – bez diskriminacije“. U Osijeku je održan po drugi put. Hodači su prošli rutom od Trga kralja Držislava, Europskom avenijom i Kapucinskom ulicom do Trga Ante Starčevića gdje je održan prigodan program.

Okupljeni sudionici hodali su Osijekom uz pjesmu i veselje, iskazujući solidarnost, poštovanje i ljubav prema svakom nerođenom i rođenom čovjeku, za obitelji i Hrvatsku.

Glavna koordinatorica Hoda za život u Osijeku Lidija Blagojević za Hrvatsku katoličku mrežu rekla je da Hodom žele pokazati da se zalažu za zaštitu nerođene djece, ali i za njihove majke i očeve te djedove i bake. Istaknula je da se u pandemijskoj situaciji pokazalo koliko su najstariji članovi obitelji – bake i djedovi važni i koliko im se ljubavi i skrbi iskazuje.

Koordinator Hoda za Vukovarsko-srijemsku županiju Ivan Ćaleta istaknuo je da je hodao za sve majke koje u trenutku najveće životne krize nemaju podršku obitelji i društva. „Istraživanja pokazuju da 75 % žena koje su imale pobačaj, kažu da su to učinile zbog ekonomskih razloga ili pritiska okoline, stoga je naša odgovornost briga za zaštitu života od začeća. Želimo potaknuti aktualnu vlast da se poduzmu konkretne mjere koje bi pomogle majkama, na primjer, fleksibilnije radno vrijeme za majke, da se ne moraju brinuti nakon porodiljnog dopusta da će se vratiti na slabije plaćeno radno mjesto“, rekao je. Podsjetio je na važnost podrške svakoga muškarca, koju oni kao očevi mogu pružiti majci njihovog djeteta.

Članica Organizacijskog odbora Hoda za život Sanja Počuča rekla je da se zalažu za društvenu, zakonsku i svaku drugu zaštitu svakog nerođenog djeteta, zasebnog ljudskog bića koje u tijelu majke raste, rita se, osjeća bol, ali se i smiješi.

„Znanost tvrdi da život svakoga čovjeka počinje na isti način – začećem! Pravo na život je temeljno ljudsko pravo! Trudnica je već majka!“, istaknula je Počuča.

Lidija Blagojević istaknula je da su Slavonci izlaskom na ulice grada Osijeka javno iskazali želju da Hrvatska bude država u kojoj su zaštićeni životi svih ljudi, gdje je za svoj život siguran svaki čovjek. „Ne želimo da se pobačajem prekida život onog djeteta koje raste pod srcem svoje majke! Činjenica da živimo u demokratskom društvu čini nas suodgovornima za zakone u našoj državi koje izglasavaju naši politički predstavnici“, istaknula je.

„Imamo društvenu odgovornost protiviti se prekidanju života nerođene djece i ideji da bi se drugima život prekidao putem eutanazije. Očekujemo od političara koji nas predstavljaju na lokalnoj i nacionalnoj razini da štite temeljno ljudsko pravo – pravo na život!“, poručila je Blagojević.

Nakon Osijeka, Hod za život održat će se 22. svibnja u Slavonskom Brodu, 29. svibnja u Zagrebu i Imotskom, 12. lipnja u Sisku, a na jesen u Splitu i Rijeci, donosi IKA.

 

Najnovije

Dalić: Nema mjesta pesimizmu, protiv Albanije ući kao favorit

Foto:HTV/HRT   Dan nakon teškog poraza od Španjolske izbornik Zlatko Dalić podijelio je svoje dojmove s medijima na konferenciji za novinare u hrvatskoj bazi u Neuruppinu,...

Ne prestaju antikatolički incidenti u BiH: Mlade osobe ometale misu u sarajevskoj katedrali, viknuli: ‘Bajram barećula’

Foto:Katolički tjednik   Danas je na jutarnjoj misi u sarajevskoj katedrali Srca Isusova, koju je u 8 sati predvodio katedralni župnik i profesor na KBF-u dr....

Meloni: Nadam se da će Europa uzeti u obzir poruku europskih građana

Foto:Facebook   Predsjednica talijanske vlade Giorgia Meloni izjavila je u subotu kako se nada da će Europa u svojoj politici uzeti u obzir poruku koju su...

Sisak: Šačica prosvjednika protiv Hoda za život predvođena gradonačelnicom

Foto:Narod.hr   Hod za život u Sisku, koji je obilježen sjajnom atmosferom koju su gradili sudionici Hoda, nastojala je pokvariti šačica prosvjednika predvođena gradonačelnicom Siska Kristinom...

Video intervju s Ivom Hrkać, udovicom Miljenka Hrkaća:

Foto:Braniteljskiportal.ba   „Netko je dobro prodao glavu pokojnog Miljenka Hrkaća u tadašnjoj Lištici“!? Fra Mario Knezović je uradio intervju s udovicom pokojnog Miljenka Hrkaća, Ivom Hrkać ,sada...