HODAK ZA BP O SLUČAJU ZAMBIJA: “U ratu je pobijedila desnica, a Hrvatskom vlada ljevica”

Situacija u Zambiji, čini se, polako izmiče svim pokušajima zataškavanja, umanjivanja i rješavanja cijele priče dogovorima “ispod stola” sa zambijskim tužiteljstvom. Slučaj je prebačen na viši sud, a mediji i Vlada, zajedno s Predsjednikom Vrhovnog suda, pokušavaju naći opravdanja za najblaže rečeno sumnjive presude kongoanskih sudova donesenih mimo zakona Konga – ako takve uopće postoje, jer ih nitko nije vidio, dodjelu državljanstva djeci mimo procedura, i tako dalje.

Kontaktirali smo stoga poznatog odvjetnika i kolumnista Zvonimira Hodaka kako bi nam dao odgovor na nekoliko pitanja o “slučaju Zambija”.


Hrvati, čini se, po diplome najradije idu u BiH, a po djecu u Kongo, dakle u države poznate po izdavanju lažnih kako diploma, tako dokumenata o posvajanju. Kud baš u Kongo?

Da, očito je o čemu se tu radi. Situacija sa sudovima je ista kao i kod nas. To se pravda brigom o gladnoj i nesretnoj kongoanskoj djeci. Kongo ima 95 milijuna stanovnika, to baš neće riješiti problem gladi u Kongu.

No problem za njih je što je to sad otišlo na viši sud, koji nije toliko podložan pritiscima i podmićivanju, odnosno koji će se više brinuti za nacionalne interese. Njihova je pozicija sad lošija, bez obzira na podršku koju im daju vlada i država oni od toga neće imati koristi.

Iako je Kongo odavno zabranio strancima posvajanje djece, upravo zbog raširene trgovine njima, čuli smo od suda Dobronića kreativno tumačenje, da sudovi u Kongu mogu donositi i presude protivne zakonima države jer je Kongo potpisnik međunarodne konvencije o pravima djece, pa se onda sud može pozvati na to?

To je pojednostavljeno ideološko tumačenje koje ide u korist Hrvatskoj državi, gdje sudovi daju državljanstvo ljudima koji ne ispunjavaju uvjete za njega, niti su ikad stupili na hrvatsko tlo. Naravno da je svako državljanstvo dodijeljeno temeljem nevažećih pravnih dokumenata isto tako nevažeće, debelo smo prošli granicu legalnosti.

Ali kako su optuženi u Zambiji ljevičari, a hrvatska država je faktički u rukama lijevih opcija, lijevog HDZ-a i lijevog SDP-a i lijevog Možemo, od Vlade do Zagreba, Pule, Rijeke i tako dalje pa je po nekakvoj inerciji stala na stranu osoba na čiju stranu ne bi smjela stati. U ratu je pobijedila desnica, a hrvatskom vlada ljevica, to je tako još od Tuđmanove smrti.

No kako bi se gledalo da sudovi u Hrvatskoj donose presude suprotne zakonima Hrvatske pozivajući se na međunarodne konvencije? I Dobronić i Plenković kažu da je to u redu, kad se radi o Kongu

To je isprazna verbalistika, to pozivanje na međunarodno pravo. Magla. Zataškavanje trgovine djecom, čime se bavi jedna lijeva opcija u Hrvatskoj, uz asistenciju nekih hrvatskih sudova. Osnove korektnosti je da citiraš međunarodni dokument na koji se pozivaš u presudi, ako toga nema presuda je nevažeća. A presude sudova u Kongu na kojima se sve temelji, i državljanstvo te djece, još nismo vidjeli.

Radi se o akciji spašavanja vojnika Rajana. O spašavanju obraza i vlade i lijeve nomenklature. Sramota je da se mi bavimo ovakvim mutnim poslovima. Da se to dogodilo u jednoj Albaniji, nastala bi velika afera.

No situacija za njih, bez obzira na angažman Vlade, vrlo loša i na kraju će ti ljudi nastradati. Sad je nastala opća šutnja, muk. Kad sve izroni, a to će tako i završiti, to će biti ogroman skandal.