Hodočašće mladih Splitsko-makarske nadbiskupije Gospi Sinjskoj 2017…

Sinjska Gospa

Više tisuća mladih Splitsko-makarske nadbiskupije i ove se godine prigodom svetkovine Velike Gospe, u subotu 12. kolovoza, zaputilo na tradicionalno 35. hodočašće Gospi Sinjskoj “Od Gospe do Gospe” kako bi zahvalili BD Mariji na majčinskom zagovoru te pokorom Bogu iskazali slavu. Okupljanje je započelo ispred crkve Gospe od Otoka u Solinu sakramentom pomirenja, kojemu je pristupio veliki broj mladeži, a nastavljeno je molitvom krunice te euharistijskim slavljem koje je pred polazak na višesatno noćno pješačenje predvodio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić u koncelebraciji s provincijalom Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joškom Kodžomanom, predstojnikom Ureda za mlade don Mihaelom Provićem, župnikom Gospe od Otoka don Rankom Vidovićem, solinskim kapelanom don Nikolom Mikačićem i tajnikom don Gabrijelom Kamberom.

Foto/Danira Matijaca

Pozdravivši svećenike i sve hodočasnike, mons. Barišić je izrazio radost što vidi toliko djece, mladih i starijih koji hodočaste Gospi i uzdaju se u njezin zagovor. Naglasio je posebnost ovog hodočašća, koje ima za cilj približiti Bogu s kojim smo u sakramentu krštenja sklopili savez vjernosti. Ono treba osnažiti našu vjeru u Gospodina, kazao je nadbiskup dodavši da ima veliki broj katolika na papiru koji ne svjedoče vjeru u svom zvanju i zanimanju. “Zgodno netko reče: ‘Ako hoćemo upoznati čovjekov problem trebamo se približiti njegovoj situaciji, ako hoćemo riješiti problem onda se trebamo približiti Gospodinu. Privatna vjera nas ne približava Gospodinu i ona je nesposobna mijenjati. Tu vjeru vidimo kao instrument za neke naše ciljeve, ona ne ozdravlja nego je uzrok bolesti. Stoga imati privatnu vjeru znači da nismo praktični katolici jer praktični katolik živi i svjedoči svoju vjeru te mu je stalo do drugoga”, kazao je nadbiskup.

U surječju Psalma 119: “Tvoja riječ nozi je mojoj svjetiljka i svjetlo mojoj stazi”, nadbiskup je istaknuo da je svjetlo koje obasjava sve naše tame Isus Krist i da jedino s tim svjetlom možemo hoditi naprijed. Na kraju svoje propovijedi naglasio je da uvijek pred sobom moramo imati cilj: “Onaj koji ima cilj pred očima pa bio i spor brži je od najbržega bez cilja. Naš cilj je živjeti vjeru. Taman sporo hodio, napredovao, rastao brže ću doći od onoga najbržega bez cilja. S ovim svjetlom u ovoj tami želio bih da otkrijete sadržaj vjere i dođete do cilja. Cilj je Isus Krist, a najbolji put do njega je Majka Marija. Ona je put do Boga i do čovjeka.” Hodočasnicima se obratio i povjerenik za mlade dr. sc. don Mihael Prović koji je zaželio da im noć tišine, molitve i hoda bude korisna za duhovnu izgradnju.

 

Misno slavlje

Nakon misnog slavlja, kolone mladih vjernika krenule su na hod dug 30-ak kilometara da bi Majci Mariji donijeli svoje nakane, molitve i pjesme. Kako bi sve proteklo u redu, na putu su imali policijsku i medicinsku pratnju, a župljani iz Dicma su, uz pomoć Ureda za mlade, kao i svake godine kod crkve Sv. Jakova za hodočasnike pripremili okrjepu.

Nakon sedam-osam sati pobožnoga i dostojanstvenog hoda u molitvi, u osvit nedjeljnoga dana 13. kolovoza u dvorištu svetišta Gospe Sinjske okupilo se više tisuća hodočasnikameđu kojima je bio i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban. Svi su zajedno sudjelovali u svečanomu bogoslužnomu slavlju, koje je predvodio gvardijan samostana fra Petar Klapež. Pjevanje je animirao vokalno-instrumentalni sastav zajednice mladih Čudotvorne Gospe Sinjske.

Čestitavši hodočasnicima što su izvršili svoj zavjet gvardijan Klapež je kazao da je njihova hodočasnička žrtva svjedočanstvo vjerničkog života i spremnosti na žrtvu. U propovijedi je govorio o snazi molitve predaka i Gospinom čudotvornom zagovoru kroz našu povijest. “Gospa od milosti čuje vaše vapaje i molitve pritiješnjene bolešću i različitim poteškoćama, čuje vas zabrinute za sutra, vas nezaposlene i vas koji vapite zasnovati obitelji. Zato i danas molimo da svugdje živimo pod njezinim pogledom. Neka nas štiti da ne trebamo napustiti svoj dom i domovinu. Neka svojom milošću prati sve one koji su morali otići sa svoje grude i neka udijeli milost svima koji su odlutali da se vrate u zagrljaj svoje Majke. U tome se zagrljaju osjeća sigurnost i toplina, prihvaćanje i opraštanje, poziv i molitva”, naglasio je gvardijan Klapež poručivši da nas Majka Marija neće nikada iznevjeriti. Potaknuo je mlade na redovito pristupanje sakramentu pomirenja i ustrajnu molitvu, kako osobnu tako i zajedničku u obitelji,izvijestio je, uz ostalo, Tiskovni ured Splitsko-makarske nadbiskupije.

T.H.