HOS-ovci Crnogorcima: “Vratite brod da vam ne dođemo po njega!”

Nakon Splita i Zagreba izložba o školskom brodu “Jadran” postavljena je i u Dubrovniku. Izložba je otvorena u atriju palače Sponza u Dubrovniku dio programa obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja i ostaje otvorena do 11. prosinca.

Izložba je dio programa obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja, a otvaranju su nazočili i pripadnici splitske 9. bojne HOS-a koji su dali veliki obol u borbama za Dubrovnik.

Izložbu je otvorio nekadašnji zapovjednik “Jadrana”, kapetan bojnog broda Stjepan Bernadić. Uz autore Ljubomira Radića, ravnatelja Hrvatski pomorski muzej Split i Mateja Gabrila, ravnatelja Muzej Domovinskog rata u Splitu, okupljenima se obratio Mato Franković, gradonačelnik Grada Dubrovnika te Andro Krstulović Opara, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora. Otvorenju je nazočio i izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, general Marijan Mareković.

Otvaranju izložbe o Jadranu nazočili su i pripadnici 9. bojne HOS-a koji su dali veliki obol u borbama za Dubrovnik.

Hosovci: “Vraćajte naš brod”

Hosovci su tom prigodom Crnoj Gori poslali znakovitu poruku vezanu uz brod Jadran koji je potkraj 1990. godine bio na remontu u Tivtu, a koji Hrvatskoj nije vraćen do danas. Jedrenjak Jadran je trenutačno u službi crnogorske ratne mornarice, iako Republika Hrvatska još uvijek traži povrat otete imovine.

“Vratite nam naš školski brod Jadran koji ste uzeli iz Splita jer ćemo doći po njega u Crnu Goru!”, poručio je jedan od pripadnika HOS-a, pri čemu su ga ostali podržali.

Crnogorci ga nisu vratili do danas

Podsjetimo, brod je sagrađen od dragovoljnih doprinosa, na ideju “Jadranske Straže” 1926. godine u Splitu, od nekoliko splitskih intelektualaca i patriota, iz proračuna i kredita, te sredstava ratne reparacije. Organizatori “Jadranske Straže” bili su Hrvati i od izgradnje brodu je matična luka u Hrvatskoj. Hrvatski brod Jadran je do agresije na Hrvatsku bio registriran u Splitu i sve do otimanja broda imao je hrvatske kapetane.

Od 1933. do 1990. godine brod je bio vezan isključivo uz pomorska učilišta na hrvatskoj obali: Dubrovnik, Šibenik, Pula, Divulje i Split. Od jeseni 1990. godine kada je odveden na remont u Tivat više se nije vratio u Hrvatsku jer je u Hrvatskoj započeo rat i srpsko-crnogorska agresija. Od tada do danas traju napori Republike Hrvatske u povratku “Jadrana“ u njegovu matičnu luku – Split.