HRejting : 64 posto građana ne podržava da istospolni parovi posvajaju djecu…

Zanimljivo, birači HNS-a također ga u većini, 57,1%, ne podržavaju, 42,9% podržava, neodlučnih nema...

Posljednji dio ovomjesečnog istraživanja HRejting odnosi se na nedavnu odluku Ustavnog suda kojom se omogućuje udomljivanje djece istospolnim parovima…

I tu je anketu za HRT provela agencija Promocija plus na najvećem uzorku od 1400 ispitanika, uz statističku pogrešku +/- 2,62% i razinu pouzdanosti 95%.

Na pitanje “Podržavate li pravo istospolnih parova da udomljuju djecu?” 63,7% ispitanika to pravo istospolnim parovima nikako ili uglavnom – ne podržava. 31,5% ih potpuno ili uglavnom – podržava, a 4,8% ne zna ili se ne može odlučiti.

Kada se to pitanje gleda prema biračima stranaka, 52,1% birača SDP-a podržava pravo istospolnih parova da udomljuju djecu, ne podržava njih 45,4%. Ne zna 2,5%.

Razmišljanja birača stranaka

Birači HDZ-a u velikoj većini, 86,9%, ne podržavaju to pravo, 8,6% ga podržava, a ne zna 4,5%.

Oni koji bi glasali za Nezavisnu listu Miroslava Škore također u velikom postotku, 83,3%, ne podržavaju; 13% podržava, a ne zna 3,7%.

I većina birača Mosta, 69,2%, ne podržava to pravo, podržava ga 23,1%, ne zna njih 7,7%.

Zanimljivo, birači HNS-a također ga u većini, 57,1%, ne podržavaju, 42,9% podržava, neodlučnih nema.

Razina obrazovanja vezana uz način razmišljanja o udomljavanju

Golema većina birača IDS-a, 83,3%, podržava pravo istospolnih parova na udomljivanje, nitko se nije izjasnio da ga ne podržava, a ne zna njih 16,7%.

Vidjet ćemo i kako su na to pitanje odgovorili ispitanici ovisno o obrazovanju.
U gotovo podjednakom postotku, većem od 80 posto, to pravo ne odobravaju oni bez završene škole i s osnovnom školom.

Sa završenom srednjom školom ne odobrava ga 60 posto njih, 36% ga odobrava.

Fakultetski obrazovani ispitanici podijeljeni su: njih 47,4% odobrava pravo istospolnih partnera na udomljivanje, 45,9% ne odobrava.

Razlozi “za” i “protiv”

Od razloga zbog kojih se protive tomu da istospolni parovi udomljuju djecu, za više od polovine, 55,2%, razlog protivljenja jest to da dijete treba oca i majku.

Za 14,7% Bog i priroda su s razlogom dali mogućnost biološkog razmnožavanja samo partnerima različitog spola.
Među razlozima onih koji podržavaju to da istospolni parovi udomljuju djecu, za njih 41,1% spolna orijentacija ne bi smjela biti kriterij za udomljivanje, a 24,6% podržava odluke koje smanjuju utjecaj Crkve na društvena zbivanja.

T.H.