HRVATI VIŠE NE ŽELE U VOJSKU, problem je woke kultura?

Hrabrost, Poštenje, Predanost, Disciplina, Vjernost. Ovo su vrijednosti na kojima počiva ustroj svake vojske ovog svijeta. Tradicionalne vrijednosti igraju važnu ulogu u održavanju visokog vojnog morala, pomažu u očuvanju visokih etičkih standarda i izgradnji povjerenja s civilnim stanovništvom, a često imaju i duboko ukorijenjeno mjesto u povijesti i kulturi vojske, piše Ivan Grandov za Dnevno.hr

Posljednjih godina upravo su se ove vrijednosti našle na meti woke ideologa, koji su medijskim napisima i javnim istupima počeli zahtijevati veću inkluzivnost u vojnim redovima. Ovaj trend najviše je uzeo zamaha u kulturama poput SAD-a, gdje woke ludilo svakim danom doseže nove razine. Medijski i politički pritisak na vojne institucije potaknuo je lavinu događaja, čime je nekoć najjača vojna sila na svijetu – Sjedinjene Američke Države – zatečena u situaciji u kojoj ne mogu popuniti svoje redove novim regrutima, jer većina njih ne zadovoljava uvjete za terensku obuku.

O ovom problemu pričao je američki snajper iz redova Zelenih beretki Tim Kennedy, još prije pet godina na podcastu JRE:

“Specijalne snage imat će najveći deficit potencijalnih kandidata u svojoj povijesti. Klinci igraju video igrice, ne hrane se ispravno… Ako odete u srednju školu i uđete u učionicu, pola djece je morbidno pretilo. Ovo nisu samo moje misli. Ovo je činjenica: Amerikanci su pre debeli za vojsku. Od stotinu kandidata odaberemo možda šest ili sedam. Ja se nalazim u poziciji gdje mogu reći ‘za boga miloga, molim vas, ozdravite i javite se u vojsku jer trebamo ljude kao što ih nikad nismo trebali’. Većina kandidata ne može niti zadovoljiti osnovne fizičke kriterije”, rekao je Kennedy.

U pokušaju da privuku veći broj kandidata, američki dužnosnici priskočili su ideji da vojsku učine više “Woke”. Tako su se počeli objavljivati regrutacijski videi poput onog u kojem mlada, snažna žena upiše vojnu akademiju i završi kao najbolja kandidatkinja u svojoj klasi, a na kraju videa prisustvuje svadbi svoje majke lezbijke. Tako su i naslovnice vojnih web stranica prepune naslova poput “Raznolikost, jednakost i uključivost su potrebe u američkoj vojsci”.

Kako govori neovisni geopolitički analitičar Danko Radaljac, ovaj potez više je vezan uz pragmatičnost i pronalazak novih taktika za regrutaciju kandidata, nego uz guranje ideologije u prvi plan.

“Ovo pitanje je puno kompleksnije nego što ljudi misle. Vojske su svugdje u svijetu kroz povijest bile konzervativene i tradicionalističke. No, ne začuđuje da se ovaj trend uvukao i u vojsku. Moderna društva imaju velikih problema s regrutacijom, uključujući i Hrvatsku. Sve profesionalne vojske svijeta pate zbog toga, pa ne čudi da Američka vojska, koja je oduvijek bila izrazito pragmatična, vide novu nišu za privlačenje vojnika”, rekao je Radaljac za Dnevno.hr.

Kako navodi, SAD ima dovoljno moći da se odupru ovim trendovima, ali ne žele to učiniti:

“Kod nas je također zamjetivo da niti Hrvat više neće u vojnike. Još jedan segment je debljina, a kroz nekoliko godina doći će i do problema u zdravstvu. Cijela ta priča je pokazatelj čuda u koje se pretvorio moderan život”, kaže Radaljac i nadodaje:

“Jedna stvar su vojske u doba mira, no vjerujte da u Ukrajini ne pitaju koliko kila imate ili koga volite. Ako želiš nositi pušku, obučit će te i dobit ćeš ju. Rat sve mijenja. U Ukrajini je jedna od najistaknutijih članica elitnih postrojbi transrodna osoba. Kada rat nastupi ne postavlja se previše pitanja”, rekao je Radaljac.

Ipak, postoji jedna elitna postrojba koja se protivi ovakvom napuštanju tradicije, no problema s regrutacijom nisu imali još od svojeg osnivanja 1831. godine.

Francuska Legija stranaca (francuski: Légion étrangère) je vojna postrojba u francuskoj vojsci koja prihvaća dobrovoljce iz cijelog svijeta. Jedinstvena karakteristika Legije je da njezini pripadnici dolaze iz različitih zemalja i imaju različite nacionalnosti. Vojnici Legije stranaca poznati su po svom identitetu, uniformi, šeširu “képi blanc” i odanosti francuskoj zastavi. Članovi Legije stranaca prolaze kroz intenzivnu obuku kako bi postali dio elitne postrojbe s visokim standardima.

Ova postrojba prihvaća muškarce starije od 17 godina, bez obzira na nacionalnost, vjersku pripadnost ili prethodno vojno iskustvo. Vojnici potpisuju ugovor na pet godina, a nakon tog razdoblja imaju mogućnost ostanka i dobivanja francuskog državljanstva.

Legija stranaca ima dugu i bogatu povijest sudjelovanja u brojnim sukobima i ratovima diljem svijeta. Njezini vojnici su se istaknuli u mnogim herojskim bitkama i postigli iznimna postignuća. Njihova hrabrost, odlučnost i predanost u borbi postali su simbol legendarne borbenosti Legije stranaca. Vojnici se ponose nošenjem uniformi, kape “képi blanc” i simbola same Legije. Održavanje tih tradicija i identiteta pridonosi osjećaju ponosa i pripadnosti vojnika.

Tekstovi pjesama Legije stranaca često su snažni i emotivni, povezani s vojničkim duhom, poviješću i tradicijom postrojbe. Njihovo izvođenje i pjevanje često stvaraju osjećaj zajedništva i ponosa među vojnicima. A ako mislite da će Legija napustiti tradiciju i posramiti se svoje kolonizatorske prošlosti, prevarili biste se. “Les Africains” je pjesma koja se odnosi na borbu Legije stranaca u kolonijalnim ratovima u Africi. Tekst pjesme slavi hrabrost i odanost vojnika u teškim uvjetima, a danas se nalazi na redovitom repertoaru njihovih izvedbi.

Trenutno, Legija stranaca ne prihvaća žene kao redovite pripadnice. Tradicionalno, Legija je otvorena samo za muškarce, a politika je ostala nepromijenjena od osnivanja 1831. godine.

“Nije samo legija stranaca ta koja se odupire ovom trendu. Postoji i primjer britanskih marinaca, koji nisu htjeli žene u svojim redovima U jednom trenutku su vlasti odredile da to više ne može tako, pa su marinci osnovali orkestar i rekli da žene mogu sudjelovati u svirci, ali ne i u misijama. Nije to zato što oni mrze žene. Dugo će vremena proći prije nego što uđu u specijalne postrojbe”, rekao je Radaljac.