HRVATSKA BRAĆA SINKOVIĆ OSVOJILI NOVO ZLATO I NAPRAVILI ČUDO- OVO NIJE NITKO U POVIJESTI VESLANJA POSTIGAO!

HRVATSKA BRAĆA Valent i Martin Sinković su dvostruki olimpijski pobjednici, zlatu u dvojcu na pariće iz Rija, dodali su i zlato u dvojcu 'bez' u Tokiju. Došli su kao favoriti u Japan, od prvog dana jasno isticali da ih zanima samo i isključivo zlato i zlato su i osvojili...

HRVATSKA BRAĆA Valent i Martin Sinković su dvostruki olimpijski pobjednici, zlatu u dvojcu na pariće iz Rija, dodali su i zlato u dvojcu ‘bez’ u Tokiju. Došli su kao favoriti u Japan, od prvog dana jasno isticali da ih zanima samo i isključivo zlato i zlato su i osvojili…

image

Foto- LUIS ACOSTA Afp

Vjetar je i u četvrtak dočekao veslače na stazi Sea Forest Waterway u Tokiju, ali slabiji nego u drugom dijelu programa u srijedu kad je situacija bila primjerenija jedrenju. No, braća Sinković su predobra da bi ih išta moglo poremetiti, pokazali su to u polufinalu, potvrdili i u A finalu.

image

Foto-LUIS ACOSTA Afp

Preuzeli su vodstvo od početka, na 500 metara su imali sekundu i 16 stotinki prednosti ispred Danaca koji su već potvrdili da su jako brzi u prvom dijelu. Na pola staze držali su 2 sekunde prednosti ispred Rumunja, toliko je bilo i na 1500 mtara. Pokušali su ih Marius Cozmiuc i Ciprian Tudosa napasti u završnici, ali nisu uspjeli. Zlatna braća su kontrolirala svoju zlatnu utrku do posljednjeg zaveslaja.

Srebro je pripalo Rumunjima, a broncu su osvojili Danci Frederic Vystavel i Joachim Sutton.

image

Foto-  LUIS ACOSTA Afp

Za braću Sinković ovo je treće olimpijsko odličje i drugo najjačeg sjaja nakon srebra u četvercu na pariće (David Šain, Martin Sinković, Damir Martin, Valent Sinković) u Londonu 2012. i zlata u dvojcu na pariće u Riju 2016.

image

 Foto- LUIS ACOSTA Afp

Hrvatska sad ima 6 veslačkih olimpijskih medalja – dva zlata Valenta i Martina Sinkovića, tri srebra – Damir Martin u samcu 2016., četverac na pariće 2012., Siniša i Nikša Skelin u dvojcu ‘bez’ u Ateni 2004. i jednu broncu – osmerac u Sydneyju 2000.

image

 Foto-LUIS ACOSTA Afp

Od 2010. i Svjetskog prvenstva na Novom Zelandu Valent i Martin Sinković osvojili su nevjerojatnih 11 medalja na OI (3) i svjetskim prvenstvima (8) od čega čak osam zlatnih. Uz dva olimpijska zlata imaju po dva svjetska zlata u dvojcu ‘bez’, dvojcu na pariće i četvercu na pariće. Od te 2010. svake godine u proteklih 12 donosili su u Hrvatsku svjetsko ili olimpijsko odličje, iznimka je bila samo 2010. i to samo iz jednog razloga – nisu održane ni OI ni SP.

image

Foto-LUIS ACOSTA Afp

Zlatna Kninjanka Matea Jelić sa braćom Sinković-tri zlata Hrvatska

FINALE

1. HRVATSKA 6:15.29

Martin i Valent Sinković

2. RUMUNJSKA 6:16.58

Marius Cozmiuc i Ciprian Tudosa

3. DANSKA 6:19.88

Frederic Vystavel i Joachim Sutton

4. Kanada 6:20.43

Kai Langerfeld i Conlin McCabe

5. Srbija 6:22.34

Martin Mačković i Miloš Vasić

6. Španjolska 6:25.25

Jaime C. Pazos i Javier G. Ordonez

Nedodirljivi Sinkovići su osvojili zlatnu medalju i ispisali povijest sa nešto više od sekunde prednosti. U samoj završnici su se odlični Rumunji Marius Cozmiuc i Ciprian Tudosa uspjeli približiti, ali Sinkovići su odbili taj napad i ciljem prošli sa 1.29 sekundi prednosti. Broncu su osvojili Danci Frederic Vystavel i Joachim Sutton.

Braća su osvojila treću medalju, na trećim Olimpijskim igrama, u tri različite discipline! Svaka čast, majstori!

D.J.