Ponedjeljak, 15. srpnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Hrvatska je među pet europskih zemalja koje najlošije preživljavaju rak

Po uspješnosti ranog otkrivanja i liječenja raka Hrvatska ima puno prostora za napredak jer smo, unatoč postignutom napretku kod pojedinih vrsta raka, po preživljenju od zloćudnih bolesti i dalje ispod europskog prosjeka, uz i dalje nezadovoljavajući odaziv na preventivne preglede, upozorava Hrvatska liga protiv raka uoči Svjetskog dana protiv raka koji se obilježava 4. veljače.

-POMOZITE NAM JER UMIREMO MLADI: HRVATSKI BRANITELJI UPUTILI OTVORENO PISMO EU ZASTUPNICI DUBRAVKI ŠUICI…

Od raka u Hrvatskoj godišnje oboli oko 23.000 ljudi, a umre njih oko 11.000. Svjetsko istraživanje objavljeno lani, u koje su bili uključeni i podaci više od 220.000 hrvatskih bolesnika, pokazuje da je Hrvatska po preživljenjem kod većine sijela raka u donjoj polovici ljestvice europskih zemalja.

Hrvatska među pet europskih zemalja s najlošijim preživljenjem od raka

Podaci o petogodišnjem preživljenju za 15 vrsta karcinoma u odraslih i tri kod djece pokazali su da je Hrvatska među pet europskih zemalja, od 30 čiji su podaci korišteni u istraživanju, s najlošijim preživljenjem od raka pluća (10 posto), prostate (81 posto), želuca (20 posto), debelog crijeva (kolon 51 posto, rektum 48 posto) i mijeloidnih leukemija u odraslih (32 posto).

U donjem dijelu ljestvice smo i po preživljenju kod drugih čestih sijela raka poput raka dojke (79 posto), melanoma kože (77 posto) i raka vrata maternice (63 posto).

S druge strane, usporedivo s razvijenim europskim zemljama, bilježimo dobre rezultate u preživljenju kod zloćudnih bolesti u dječjoj dobi – kod limfoma 95 posto, tumora mozga 73 posto te akutne limfoblastične leukemije 85 posto.

Svjetska liga protiv raka, čija je dugogodišnja članica i Hrvatska liga protiv raka, dugi niz godina šalje jedinstvenu poruku o važnosti ranog otkrivanja raka i odaziva na nacionalne preventivne programe kako bi se većina karcinoma dijagnosticirala u ranom stadiju, kada je u visokom postotku izlječiva.

U Hrvatskoj se provode nacionalni programi ranog otkrivanja raka dojke, raka debelog crijeva i raka vrata maternice, no odaziv na preventivne preglede još uvijek nije zadovoljavajući.

Uskoro se očekuje i donošenje Nacionalnog plana protiv raka, kojemu je cilj zaustaviti porast oboljelih i umrlih te spasiti između 5000 i 7000 života godišnje.

Ovogodišnji slogan Svjetskog dana protiv raka glasi “Ja jesam. Ja hoću”, a njime se želi ukazati da se mjerama prevencije, ranog otkrivanja i pravovremenom i kvalitetnom terapijom svake godine može spriječiti smrt od raka kod 3,7 milijuna ljudi u svijetu.

Procjenjuje se da svaki peti muškarac i svaka šesta žena u svijetu razvijaju rak tijekom svoga života, a svaki osmi muškarac i jedanaesta žena umru od te bolesti.

U svijetu lani od raka umrlo 9,6 milijuna ljudi

Lani je u svijetu zabilježeno 18 milijuna novih slučajeva karcinoma i 9,6 milijuna smrti, a predviđa se da će do 2040. u svijetu od raka oboljeti 29,5 milijuna ljudi.

Gotovo polovica svih novih slučajeva i više od polovice umrlih su u Aziji, gdje živi gotovo 60 posto svjetske populacije. Europa ima 23,4 posto od ukupnog broja oboljelih i 20,3 posto smrtnih slučajeva, iako čini samo devet posto svjetskog stanovništva.

Hrvatska liga protiv raka u ponedjeljak, 4. veljače, organizira Dan otvorenih vrata i poziva građane da im se pridruže i u razgovoru sa stručnjacima i članovima klubova onkoloških bolesnika razgovaraju o važnosti odaziva na nacionalne programe ranog otkrivanja karcinoma.H

D.K.


Vezane vijesti;

POMOZITE NAM JER UMIREMO MLADI: HRVATSKI BRANITELJI UPUTILI OTVORENO PISMO EU ZASTUPNICI DUBRAVKI ŠUICI…

Najnovije

Nadbiskup Lingua u Međugorju: Mogu se prosuđivati samo djela, vanjski fenomeni

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   U nedjelju, 14. srpnja 2024. godine večernju svetu misu na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova u Međugorju predslavio je apostolski nuncij u...

Atentat na Trumpa – tako to rade ljevičari

Foto:Screenshot   Piše: Ivan Matić Nević Trump mora pobijediti i postati novi (stari) predsjednik Sjedinjenih Država! Naime, u subotu 13. srpnja - na predizbornom skupu u Pennsylvaniji -...

Biblijska poruka 15.7.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Sveti Bonaventura – franjevac, crkveni naučitelj, biskup

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 5,13-19 »Vi ste sol zemlje. Ali ako sol obljutavi, čime će se ona osoliti? Nije više ni za što, nego da se...

Udruge iz Domovinskog rata HVO-a HB na obilježavanju 33. obljetnice osnutka ZNG HV Antunovac

Foto:Udruga veterana Vojne policije HVO HB Mostar   U Antunovcu, nekadašnjoj južnoj liniji obrane Grada Osijeka, obilježena je 33. obljetnica osnutka Antunovačke satnije, prve postrojbe Zbora...

Uvrijedila katolike, ali SPC joj je ok: Rada Borić okružena lijevom falangom kod Porfirija

Foto:Crodex.net   Rada Borić, možemovka koja je šokirala izjavom na nedavnom okruglom stolu svoje stranke u Hrvatskom saboru, redovno se družila s patrijarhom Srpske pravoslavne crkve...