Subota, 20. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Hrvatska još uvijek bez sustavne skrbi za oko 12.000 osoba s poremećajem autizma

Savez udruga za autizam Hrvatske (SUZAH) u utorak je puštanjem plavih balona u zrak na Trgu bana Josipa Jelačića dvanaesti put obilježio Svjetski dan svjesnosti o autizmu i ponovno pozvao na rješavanje skrbi za oko 12.000 osoba u Hrvatskoj s poremećajem iz spektra autizma…

Na Svjetski dan svjesnosti o autizmu SUZAH je obilježio i četrdeset godina djelovanja, a pod geslom “40 godina sustavnog zanemarivanja obitelji s autizmom” upozorili su da država nema sluha i ne uviđa “galopirajući problem”.

Sve više djece s poremećajima iz spektra autizma

Sada se već na 65 novorođenih rađa jedno dijete s poremećajem iz spektra autizma, odnosno s neurorazvojnim poremećajem koji se očituje teškoćama u društvenim interakcijama i komunikaciji, te neuobičajenim ponašanjem, ističe SUZAH.

Veliki teret brige, ali i pružanja socijalnih usluga još je uvijek na roditeljima, usluge su neujednačene, a stručnjaka premalo, upozorila je predsjednica SUZAH-a Lidija Penko na okruglom stolu koji je okupio predstavnike ministarstava, stručnjake i roditelje.

Hrvatska još uvijek nema cjeloživotnu platformu za osobe s autizmom, nedostaje osnovna dijagnostika, skrb i stručnjaci, kvalificirane ustanove, prijevoz i zdravstvena skrb za djecu s poremećajem autizma, rekla je Penko nabrajajući najčešće pritužbe roditelja.

Predstavnici ministarstava zdravstva, obrazovanja i socijalne skrbi posebno su istaknuli nedostatak stručnih kadrova – defektologa, dječjih psihijatara i logopeda u tijelima vještačenja, za područje rane intervencije i u sklopu inkluzivnog obrazovanja.

Na skupu je dogovoreno da će biti osnovana međuresorna radna skupina (zdravstvo, obrazovanje, socijalna skrb) za izradu strategije za osobe s autizmom. Startegija bi trebala obuhvaćati hodograme od rane dijagnostike, uspostave rane intervencije i obrazovanja do rješavanja skrbi o odraslima.

“Nismo zadovoljni sa svime što se činilo za osobe s autizmom, no ova Vlada čini sve da se ovaj problem riješi i da se roditeljima djece s autizmom prošire socijalne usluge, te da se na poseban način skrbi o tim osobama koje su starije od 21 godine. Preko dokumenta koji će se izraditi kroz međuresornu suradnju jamčimo da ćemo raditi na rješavanju tih problema”, poručila je predsjednica Vladina povjerenstva za osobe s invaliditetom Marija Pletikosa.

Iz SUZUH-a pak poručuju da autizam nije problem jedne vlade, stranke ili političkog uređenja, ali on raste ako država nema sluha, te s vremenom postaje sve veći, skuplji, teži i zahtjevniji za rješavanje.

U Varaždinu djeca pustila plave balone

Uz središnje obilježavanje u Zagrebu, Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježen je i u drugim hrvatskim gradovima, u kojima će u večernjim satima značajni gradski objekti biti osvijetljeni plavom bojom kako bi se dodatno skrenula pozornost javnosti.

U Varaždinu su se, u organizaciji Udruge za autizam “Pogled“, školska djeca okupila na Franjevačkom trgu i pustila plave balone kako bi se na simboličan način podsjetilo na sve veći problem autističnog poremećaja, koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do smrti.

Zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica rekla je kako kao društvo nismo dovoljno svjesni koliko je autizam veliki problem, što potvrđuje sve veći broj učenika kojima je potreban pomoćnik u nastavi.

“Grad Varaždin je po tom pitanju poduzeo vrlo konkretne mjere i odlučio financirati jednog defektologa koji će djeci omogućiti besplatnu uslugu rane intervencije. Planiramo i izgradnju centra za inkluziju. Koliko smo mogli, sami smo napravili, važno je da svi mi koji smo zdravi napravimo maksimum za one koji nisu te sreće“, zaključila je Malenica.

Najnovije

Radić: DP će ostati jedinstven, neće sudjelovati u vlasti pod svaku cijenu

Foto:HRT   U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim...

Velimir Ponoš objašnjava što nam to donosi budućnost kroz digitalni novčanik i apsolutnu kontrolu

Foto:Screenshot/Youtube   Novinar i kolumnist Velimir Ponoš u svom se gostovanju na podcastu Mrežnica između ostaloga osvrnuo i na to što nam donosi budućnost ako se...

Planiran atentat na Zelenskog: U Poljskoj uhićen muškarac

Poljski tužitelji objavili su da su u četvrtak uhitili muškarca pod optužbama za špijunažu u korist ruske vojne obavještajne službe. Tvrde da je bio...

Milanović: Nemojte se bojati, Ustavni sud ne može ništa; Ovo nije državni udar, ovo je priprema. Ovakav Ustavni sud će nestati

Foto:Screenshot/HRT   Predsjednik Zoran Milanović obratio se javnosti nakon objave Ustavnog suda kojom mu se brani da bude mandatar. “Želio bih umiriti građane koji su ljuti, a...

Stier progovorio o koaliciji s DP-om i žestoko kritizirao Pupovca

Foto:Hercegovina.info   Davor Ivo Stier, bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova u Vladi RH, bivši zastupnik u Hrvatskom saboru te nekadašnji zastupnik u Europskom parlamentu za Jutarnji...