Četvrtak, 18. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Hrvatska obilježava 15 godina članstva u NATO-u

Foto:MORH

 

Prije 15 godina Hrvatska je postala punopravna članica NATO-a. Put prema najjačem vojnom savezu na svijetu počeli smo još davne 2000-te godine, a pozivnicu za punopravno članstvo Hrvatska je primila na summitu u Bukureštu 2008.-me. Od trenutka ulaska u NATO naši vojnici sudjeluju u svim važnim aktivnostima Sjevernoatlantskog saveza.

Naši vojnici čuvaju mir i stabilnost u svakom kutku svijeta. U operaciji potpore miru na Kosovu od prošle godine u studenome je i 40-ti kontigent sa 149 pripadnika. I to je samo jedna misija od 11 u kojima trenutno sudjeluje naša vojska. Ova je posebno važna zbog neposredne blizine žarišta našoj Domovini, prenosi HRT.

– Boravak na Kosovu je nešto posebno za hrvatskog vojnika. Hrvatski vojnik je rado viđen i iznimno cijenjen u prijateljskoj Republici Kosovo. Ovdje je Hrvatska odora prepoznata i česta je situacija da se hrvatski vojnici na ulici zaustavljaju i prepoznaju od strane domaćeg stanovništva, kazao je brigadir Rajko Perić, zapovjednik 40. HRVCON-a KFOR.

Ukupna brojka upućenih pripadnika u misije viša je od 11.500. Iako godinama daleko od kuće što ponekad na biti teško misijama su ekstremno posvećeni.

– Boravak u misijama ima i svojih izazova, najviše nam recimo u doba blagdana nedostaju naše obitelji, prijatelji, djeca, druženja, naši hrvatski običaji, ali to nastojimo ovdje upotpuniti koliko nam naše vrijeme i obaveze dozvoljavaju, kaže brigadir Perić.

Prepoznati su kao lojalan, profesionalan, ravnopravan i pouzdan partner što ih čini poželjnim čuvarima mira. Za njih velika čast ali i odgovornost. Članstvo u NATO kažu donijelo im je bolje uvjete i naoružanje.

– Kad gledate da smo prije određenog vremena sudjelovali s višecjevnim bacačima raketa u Poljskoj, danas sudjelujemo ravnopravno s pancer haubicama 2000 155 mm, dobili smo Bradley, sad uskoro stižu i Rafalei, Black Hawkovi, novi Kiowe su došle, stvarno impozatno za razliku od nekada, ovo je sada elita, kaže pukovnik Krešimir Tušek, načelnik Odjela za operacije u tijeku Zapadnog operativnog središta Glavnog stožera.

Ponosan na aktivno čuvanje sigurnosti u svijetu, ali i na obranu naših granica je i ministar obrane. Kaže Hrvatska je uz bok najvećim silama kao saveznik na strani demokracije i Zapada. Uz čestitku daje obećanje.

– Oružanim snagama RH obećajem ono što smo započeli raditi, jačanje njihovih materijalnih prava, opremanje oružanih snaga RH, stavljanje na višu razinu spremnosti i operativnih aktivnosti i djelovanja kao takvih i sasvim sam siguran da ćemo idućih godina dostići sve kriterije koje sam Savez od nas i traži, poručio je Ivan Anušić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane.

Milanović: I dalje ćemo biti lojalan partner u NATO-u, ali RH je na prvom mjestu

U povodu 15. godišnjice članstva Hrvatske u NATO-u, predsjednik Zoran Milanović objavio je na Facebooku da će Hrvatska i ubuduće biti lojalan i pouzdan partner članica Saveza, ali da je Hrvatska na prvom mjestu.

“Republika Hrvatska već je 15 godina članica NATO-a, vojno-političkog saveza suverenih država kojemu je pristupila 1. travnja 2009. godine. Od tada, i svjetski poredak i NATO prošli su kroz dramatične promjene na koje Hrvatska nije mogla utjecati. Svih tih godina Hrvatska je bila lojalan saveznik i pošten partner članicama Saveza jer, kao mala ali ponosna nacija, držimo do svoje riječi i poštujemo preuzete obveze. Uz čuvanje ponosa i nacionalnog suvereniteta znamo kako ide i poštivanje obveza koje smo preuzeli svojevoljno kao suverena država. Članice Saveza u Hrvatskoj će i ubuduće imati lojalnog i pouzdanog partnera. Ali, Hrvatska je na prvom mjestu, prije svih. Za Oružane snage Republike Hrvatske nema važnijeg zadatka i misije od zaštite hrvatskog kopna, neba i mora. Hrvatska će se ponašati kao svaka suverena država koja štiti svoje granice, svoj teritorij i svoje ljude, pogotovo imajući na umu da smo jedina članica Saveza koja je svoje granice, teritorij i ljude sama obranila i oslobodila prije samo 30 godina”, stoji u objavio predsjednika Republike Zorana Milanovića.

– NATO je ogromna organizacija i mislim da je u jednom trenutku prestao shvaćati čemu služi. To izaziva sukobe i treba biti jako oprezan. Hrvatska je lojalna članica NATO-a, nikoga prevariti, kako se veli “zavaljati” nećemo, ali se prvenstveno treba posvetiti sebi i svojim problemima, svom naoružanju koje ne kupujemo. Rafalei neće riješiti ništa, izjavio je predsjednik Republike Zoran Milanović.

MVEP: Hrvatska u NATO-u osnažila svoj međunarodni položaj

Hrvatska je članstvom u NATO-u proteklih 15 godina osnažila svoj međunarodni položaj u sigurnosnom, političkom, gospodarskom i geopolitičkom smislu i nastavit će raditi na očuvanju sigurnosti i stabilnosti Europe, a posebice jugoistočne, priopćilo je ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) u ponedjeljak.

U godini kada Hrvatska obilježava 15. obljetnicu članstva u Savezu, NATO obilježava 75 godina svog postojanja. Ovogodišnja dvostruka obljetnica predstavlja važan trenutak, kako za Hrvatsku, tako i za NATO u cjelini, navodi MVEP.

– Obljetnica hrvatskoga članstva potvrda je nastavka snažne hrvatske prisutnosti unutar euroatlantskih sigurnosnih struktura, dok je obilježavanje NATO-ove 75. godišnjice prilika za promišljanje o povijesti i postignućima Saveza, ali i trenutnim sigurnosnim izazovima te onim budućim.

Hrvatska aktivno sudjeluje u kreiranju politika Saveza i sustavu kolektivnog odlučivanja NATO-a, čije jednoglasne odluke odražavaju i hrvatska nacionalna stajališta, prioritete i interese.

Znatnim doprinosom misijama i operacijama NATO-a, kao i sudjelovanjem u jačanju odvraćanja i obrane na istočnom krilu NATO-a, Hrvatska ulaže i u vlastitu sigurnost te pokazuje solidarnost, ispunjava svoje međunarodne obveze u stabilizaciji kriznih žarišta, prenosi prethodno stečena znanja – posebice ona stjecana u Domovinskom ratu te razvija sposobnosti vlastitih oružanih snaga tehnološki naprednim, inovativnim rješenjima i jača vlastitu obrambenu industriju, navodi se u priopćenju.

Agresivni rat Rusije protiv Ukrajine ugrozio je europsku sigurnost i promijenio geopolitičke odnose i sigurnosno okruženje Saveza. NATO se stoga snažno usmjerio na sveobuhvatan pristup sigurnosti kroz svoje tri temeljne zadaće: obrane i odvraćanja, sprječavanja i upravljanja kriznim situacijama te kooperativne sigurnosti.

– Hrvatska će i kroz NATO nastaviti raditi na očuvanju i snaženju vlastite sigurnosti i stabilnosti europskog kontinenta u širem smislu te posebice jugoistočne Europe, promičući temeljne vrijednosti demokracije i slobode, stoji u priopćenju.

Najnovije

DIP: HDZ 64, ‘Rijeke pravde’ 42, Domovinski pokret 13, Most 9 mandata

DIP je objavio preliminarne rezultate parlamentarnih izbora na uzorku od 58,78% obrađenih biračkih mjesta.   Prema prvim preliminarnih rezultatima HDZ osvaja 64 mandata,  SDP-ova koalicija “Rijeke...

Mario Radić: Mi smo zadovoljni, ali mislim da ćemo dobiti  i još koji mandat više

Foto:Screenshot/HRT   Prema prvim izlaznim anketama, Domovinski pokret i partneri osvajaju 13 mandata. Kada su izašli prvi rezultati, u dvorani se prolomio pljesak. - Mi smo zadovoljni,...

Nove izlazne ankete: HDZ 59, ‘Rijeke pravde’ 43, DP 13, Most 11, Možemo 10…

Točno u 19 sati zatvorena su birališta u Republici Hrvatskoj, a u isto vrijeme objavljene su i prve izlazne ankete koje je provela agencija...

Rakitić: ‘Hajduk je uvijek uz mene, fantastičan bi bio povratak Modrića u Dinamo’

Foto:Instagram   Legendarni bivši hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić dao je zanimljiv intervju za Zagreb.info. Rakitić, koji je s reprezentacijom Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018....

Dubai pogodila najveća olujna kiša u povijesti

Foto:Screenshot/HRT   Dubai, financijsko središte Bliskog istoka, paralizirala je najveća olujna kiša u povijesti. Poplave koje su pogodile Ujedinjene Arapske Emirate odnijele su jedan život, a...