HRVATSKA PONOVO GORI: Kanaderi i airtractor gase požarište Zaton-Raslina i požar na Svilaji…(VIDEO)

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone 1. lipnja, zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju ukupno 217 požara - 75 u Šibensko-kninskoj, 74 Splitsko-dalmatinskoj, 54 u Zadarskoj,10 u Dubrovačko-neretvanskoj, tri u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji...

FOTO/Nikša Stipaničev / CROPIX

Još nije lokaliziran veliki požar koji je u srijedu iza podne planuo na vodičkom području  između Zatone i Rasline, kod brda Mrdakovica, tijekom noći na terenu je ostalo 160 vatrogasaca i vojnika, a rano jutros požar gase i tri Canadaira  CL-415 i dva Airtractora AT-802, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo obrane RH.

“Ništa se dramatično nije od sinoć promijenilo, kuće i dalje nisu ugrožene, a noćas su uz vatrogasce dežurali i pripadnici Hrvatske vojske. Odmah ujutro zatražena je pomoć zračnih snaga”, kazali su u Centru 112 Šibensko-kninske županije.  Požarište Zaton-Raslina gase i tri Canadaira  CL-415 i dva Airtractora AT-802.

I na požarište na Svilaji rano jutros upućena su dva Airtractora Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO). Požar na Svilaji od jučer gase i pripadnici DVD-a Ružić, a tijekom jutra im se pridružili vatrogasci iz DVD Knin i JVP Drniš.

Požarište Zaton-Raslina jučer je obišao i potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, a zbog vatrene ugroze ovih naselja ministar obrane donio je odluku o upućivanju i 72 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske, a temeljem zahtjeva Županijskog vatrogasnog zapovjednika Šibensko-kninske županije Darka Dukića.

 Na požarištu Zaton-Benkovačka cesta-Raslina izbačeno više od 400 vodenih  bombi,

Na požarištu JE cijele noći dežuralo više od 150 ljudi, što vatrogasaca, što vojnika. Iako se čini kako je najgore zasad prošlo, snimka sa samog ruba vatrene stihije pokazuje dramu koja je vladala sinoć oko pola noći.

Na požarištu Zaton-Benkovačka cesta-Raslina zračne snage tijekom jučerašnjeg djelovanja izbacile su više od 400 vodenih bombi i provele 32 sata u zraku u akcijama gašenja požarišta sa ukupno sedam protupožarnih aviona. Ovo je ujedno do sada rekordan broj bacanja vodenih bombi na jedno požarište u jednom danu  koje su imale zračne snage u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni, navode iz MORH-a.

Požar koji je u srijedu oko 16,40 sati planuo poviše Sapina Doca blizu Rogoznice, lokaliziran je oko 2 sata u noći, doznaje se u Šibensko-kninskom Centru 112.

Zračna snage HRZ PZO od početka sezone 1. lipnja, gasile 217 požara

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone 1. lipnja, zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju ukupno 217 požara – 75 u Šibensko-kninskoj, 74 Splitsko-dalmatinskoj, 54 u Zadarskoj,10 u Dubrovačko-neretvanskoj, tri u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji.
Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 1850 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 54 200 tona vode te su prevezena 263 vatrogasca i vojnika i 32 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta, navode iz MORH-a.

I.V.