HRVATSKA PUŠKA NA AMERIČKOM RAMENU: Veliki uspjeh tvrtke koju je osnovao hrvatski branitelj u SAD-u

Pištolj HS Produkta Echelon je prošlog tjedna proglašen pištoljem 2023. u izboru prestižnog američkog magazina Guns&Ammo. “Echelon™ iz Springfield Armoryja postavlja nove standarde za moderne pištolje. S nizom značajki koje su u postupku patentiranja, ovaj modularni i visoko prilagodljivi pištolj dizajniran je oko robusne šasije od nehrđajućeg čelika i revolucionarnog sustava za montiranje optike”, navode.

Springfield Armory, čuveni američki proizvođač oružja čiji korijeni idu do američkog rata za neovisnost i pod čijim se brandom u Americi prodaju puške i pištolji iz “Hrvatskog samokresa” (HS) u Karlovcu, je također prošlog tjedna objavio i da je Hellion (“nestaško), također proizvod HS-a za Springfield Armory, od sad dostupna u više verzija. Springfield ga i promovira kao verziju hrvatske puške koja je dokazana u borbi napominjući da su tu pušku hrvatske oružane snage koristile u zahtjevnim okruženjima diljem svijeta poput Iraka i Afrike. Premda je riječ o poluautomatskoj pušci, koje se može legalno prodavati građanima u SAD-u, znalci će prepoznati da je nastao od uspješne hrvatske jurišne puške VHS-2.

HS Produkt je dosad u SAD plasirao oko preko šest milijuna XD (extreme duty) pištolja, u koje spada i Echelon, u svim kalibrima i oni su standardno među najtraženijima. Prošla je godina bila rekordna za HS Produkt, s prihodom od preko milijardu kuna.

Još 2016. godine više od 11% ukupno uvezenog vatrenog oružja u SAD došlo je iz Hrvatske, što ju čini trećom državom svijeta na toj listi. Od onda je izvoz dodatno rastao.

Tvrtku osnovao branitelj

HS Produkt je osnovan kao privatna tvrtka IM Metal 1991. godine, nakon prvih demokratskih izbora u Republici Hrvatskoj. Od osnivanja tvrtke sjedište se nalazilo u gradu Ozlju a proizvodni pogon je 2000. godine preseljen u Karlovac. Početkom 2001. godine, nakon uspjeha pištolja HS2000 na svjetskom tržištu, tvrtka mijenja ime u HS Produkt. Oko 99 posto proizvodnje izvoze u SAD, gdje se njihovi pištolji i puške prodaju pod brendom Springfield Armoryja. HS Produkt trenutno ima više od 1800 zaposlenika te je na prvom mjestu po ostvarenoj dobiti i po prihodu od prodaje u inozemstvo.

Osnivači i suvlasnici HS Produkta, Ivan Žabčić i Marko Vuković, su inženjeri strojarstva; Vuković je glavni dizajner koji stoji iza većine proizvoda tvrtke, a za nas je bitno da ima i borbeno iskustvo kao branitelj, veteran Domovinskog rata u kojem je dva puta ranjen.