HRVATSKA SUTRA PREUZIMA PRVI RAFALE!

U Francuskoj bazi ratnog zrakoplovstva u ponedjeljak će biti obavljena primopredaja Hrvatskoj prvog višenamjenskog borbenog zrakoplova Rafale, najavio je u nedjelju ministar obrane Mario Banožić, dodajući da će prvih šest Rafalea doći u Hrvatsku početkom drugog kvartala 2024.

“Sutra ćemo imati povijesni dan… pravno preuzimanje prvog Rafalea koji će u konačnici biti ovdje u Hrvatskoj, zajedno s ostalih 5, dakle prvih šest komada, početkom drugog kvartala 2024.”, rekao je Banožić u Mariji Bistrici na hodočašću Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja.

“Sve ide prema našim planovima, projekt se odvija kako smo zamislili, infrastruktura se razvija, a paralelno s tim obučavali smo pilote, tehničare, pripremali se zajedno s francuskim partnerima na transferu znanja i opreme. U konačnici sutra postajemo vlasnici prvog Rafalea”, dodao je Banožić.

Riječ je o prvom od 12 aviona Rafale, dvomotornom višenamjenskom borbenom avionu 4.5+ generacije francuskog proizvođača Dassault Aviation, koje Hrvatska nabavlja od Francuske za potrebe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Nakon službene ceremonije prijema aviona Rafale u Francuskoj, hrvatski piloti preletjet će u Centar za obuku Bordeaux gdje će se provoditi daljnja obuka djelatnika zrakoplovno tehničke službe i pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Hrvatski avioni su podignuti na razinu F3R, što uključuje AESA radar i daleko su superiorni svemu što imaju države koje predstavljaju potencijalnu prijetnju Hrvatskoj.