Utorak, 23. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

“Hrvatska treba tražiti odštetu od Srbije, kažnjavati zatvorom kršenje deklaracije o Domovinskom ratu, a u školama srpska djeca moraju učiti o Domovinskom ratu što i hrvatska”

Hrvatska Vlada, temeljem pravomoćnih presuda iz Srbije, ima pravo pokrenuti zahtjev za ratnu odštetu od te države, zaključak je tj. inicijativa, sa okruglog stola „Ovčara – zločin bez kazne“.

U organizaciji Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara u dvorani HVIDRA-e održao se okrugli stol “Ovčara zločin bez kazne”. Na njemu se raspravljalo o ne procesuiranjima ratnih zločina starih danas čak 32 godine.

Što se ovim skupom znanstvenog karaktera željelo ostvariti rekla je predsjednica udruge Zorica Gregurić.

“Iznenađena sam slabim odazivom medija, činim se čak kao medijska opstrukcija ove vrlo važne teme. Ova tema je pokrenuta 2016. godine stoga to nije nešto novo i nepoznato da ne bi bilo interesantno medijima. Naime naša udruga je 2016. godine podnijela kaznenu prijavu koju je napisao Nikola Kajkić i na prvome okruglom stolu okupilo se mnogo važnih i relevantnih čimbenika. Danas sedam godina nakon podizanje kaznene prijave, nije se s njome nešto daleko stiglo, pa tako od 56 osoba koje se na njoj nalaze tek su dvije osude.” rekla je predsjednica Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara, Zorica Gregurić.

Na okruglom stolu predavanja su održali mnogi eminentni predavači relevantni za ovu temu. Oni ističu kako 32 godine nakon počinjenja ovog zločina pravda i dalje nije zadovoljena.

“Ja sam u početku današnjeg okruglog stola rekao da je Ovčara preširoka priča i da je ovdje puno egzekutora i počinitelja kao i puno organizatora istog. Kasnije je sve prikriveno i ima velikih interesa da se priča ne otkrije do kraja. Nažalost Hrvatska je propustila pravi trenutak a to je bio početak Haškog procesa. Tada smo mogli preuzeti dio materijala i nastaviti suđenje u Hrvatskoj bez obzira kako sve završilo.” istaknuo je bivši istražitelj na predmetu Ovčara Nikola Kajkić.

Kako je istaknuto jedino se na ovaj način – neprestanim podsjećanjem na Ovčaru može prisiliti institucije da rade svoj posao a građane Hrvatske da ne odustanu od traženja istine za žrtve.

“Očekujemo puno od hrvatskih institucija osobito glede zahtjeva za isplatu ratne odštete Hrvatskoj koja sada ima itekako temelj u presudama koje su svojom upornošću prošle godine dobile obitelji ubijenih na Ovčari”, poručeno je sa okruglog stola.

Ministarstvu znanosti i obrazovanja sa skupa je upućen zahtjev da se u svim školama, osobito tamo gdje su većina djeca pripadnika srpske nacionalne manjine uvede jedinstven obrazovni sustav u kojem će djeca o Domovinskom ratu učiti kao o obrani hrvatskog naroda od srpsko-crnogorske i JNA agresije, a ne kao do sada o građanskom ratu.

Sa okruglog stola inicirana je i izmjena Kaznenog zakona s novim kaznenim djelom Kršenje Deklaracije o Domovinskom ratu.

Prijedlog je da se onaj tko krši Deklaraciju o Domovinskom ratu kazni kaznom zatvora od najmanje pet godina, a ako je prekršitelj državni ili lokalni dužnosnik, službenik i namještenik kaznit će se kaznom zatvora od najmanje osam godina.

Najnovije

Penava: Spremni na sastavljanje većine, na oporbu, ali i na nove izbore

Screenshot: HRT   Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava izjavio je na konferenciji za novinare da je DP spreman na formiranje vlasti, na četiri godine u oporbi,...

Imamo braniteljsku Hrvatsku

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Hrvatske kockice se polako slažu. Kao što smo u nogometu složili ekipu vatrenih koje uz nogometno znanje resi i ljubav...

IDS okupio neobičnu koaliciju za EU izbore

Foto:Običan.info   IDS-ov europarlamentarac Valter Flego potvrdio je u ponedjeljak Hini da su okupili blok centrističkih stranaka, uz potporu nacionalnih manjina, koji će zajednički nastupiti na...

Rusija upozorava Europu: ako nam uzmete imovinu, odgovor će boljeti

Foto:Pixabay   Saveznica predsjednika Vladimira Putina upozorila je u utorak Europu da je Rusija već napisala zakon za odmazdu ako Zapad zaplijeni gotovo 300 milijardi dolara...

Evo Milanoviću šanse suprotstaviti se Plenkoviću!?

Najava predsjednika HDZa kako će predvoditi listu za Europarlamentarne izbore potez je lidera koji pršti opravdanim samopouzdanjem i pojačava osjećaj pobjedničke atmosfere u stranci!   Svaka...