Ponedjeljak, 22. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

HRVATSKA U SVJETSKOM VRHU – PO KORIŠTENJU DROGA! Peti smo na svijetu, a za to je najzaslužnija jedna supstanca

Oslanjajući se na podatke Ujedinjenih naroda, insidermonkey, specijalizirana tvrtka koja se bavi prikupljanjem isiderskih informacija uglavnom financijske prirode, donijela je u srpnju ove godine popis 20 država svijeta u kojima ima najviše korisnika ilegalnih supstanci, a Hrvatska je na toj ljestvici na vrlo visokom petom mjestu.

Unutar podataka prikupljenih od strane UN-a prvo su sastavili procjene zemalja s najvećom uporabom kokaina, amfetamina i opioida na temelju postotka upotrebe u njihovom stanovništvu. Zatim su za svaku pojedinu drogu zemlje rangirane i dodijeljen im je rezultat koji odgovara njihovom rangu. Ako je zemlja bila prisutna na popisu jedne droge, ali odsutna na drugom, dodijeljen joj je rezultat koji odgovara najnižoj zemlji na tom popisu. Na kraju, rezultati su uprosječeni, a konačna lista zemalja s najvećom uporabom droga je Hrvatsku dovela na visoko peto mjesto s indeksom 18,67, ispred zemalja poput Njemačke na devetom mjestu ili Jamajke na sedmom.

Republika Hrvatska, navodi IM, ima ekonomiju vrijednu 78 milijardi dolara i BDP po glavi stanovnika od 20 537 dolara. Hrvatska je dospjela na popis prvih pet zemalja s najvećom potrošnjom droga zbog visoke upotrebe kokaina i amfetamina. U postocima, Hrvatska je četvrta po konzumaciji amfetamina i 13. po konzumaciji kokaina. Međutim, nalazi se na 39. mjestu kada je u pitanju uporaba opioida.

Dakle, po upotrebi opoida – prije svega heroina – stojimo još kako tako, ali kokain je sveprisutan, a po amfetaminima smo u samom svjetskom vrhu! Stoga niti ne čudi da je u Zagrebačkoj županiji prošle godine policija otkrila najveći domaći laboratorij za proizvodnju amfetamina, koji je nadmašio je očekivanja istražitelja jer do sada nisu zabilježili da se amfetamin u tolikoj količini proizvodio u Hrvatskoj. Postrojenje smješteno u kući na tri kata nadomak Zagreba bilo je osposobljeno da u jednom proizvodnom ciklusu proizvede stotine kilograma amfetamina, rekao je tada Načelnik Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Mario Kovač.

Ispred nas se na popisu nalazi Brazil, jedna je od najprosperitetnijih zemalja Južne Amerike. Brazil je deveti na listi zemalja rangiranih po upotrebi kokaina i 12. na listi zemalja po upotrebi amfetamina.

S indexom 10,67 na trećem je mjestu – također pomalo neočekivano – Austrija, koja ima jednu od najvećih upotreba kokaina i amfetamina u svijetu, zauzimajući četvrto (kokain) i treće mjesto u svijetu (amfetamini). Osim velike upotrebe droga, Austrija također pati od visoke prevalencije često smrtonosnih bolesti poput raka. Zapravo, smatra se da alkohol, zagađenje i pušenje pridonose velikom udjelu smrti u Austriji.

Kod prve dvije zemlje na popisu nema iznenađenja. Druga je Australija, s indeksom 6. Australija ima najveći postotak konzumenata kokaina u svijetu, s 4,2% stanovništva koje koristi tu drogu. Istodobno je na šestom mjestu po uporabi opioida i petom po uporabi amfetamina. Naravno, nije iznenađujuće da je Australija druga na popisu zemalja s najvećom uporabom droga.

Sjedinjene Američke Države najveća su svjetska ekonomija. U isto vrijeme, također su najveći svjetski konzument droga kada se kumulativno uzme u obzir korištenje kokaina, opioida i amfetamina. Amerika je na drugom mjestu po korištenju amfetamina i na petom po opioidima i kokainu – što je dovodi na prvo mjesto ove neslavne ljestvice.

Insidermonkey, hibridni sustav evaluacije, kreirao je 2003. dr. Ian Dogan. Dr. Dogan doktorirao je na temi financijsku ekonomiju sa specijalizacijom u trgovanju povlaštenim informacijama. Dr. Dogan je pružao savjetodavne usluge institucionalnim investitorima i hedge fondovima, a na blogu se mogu naći razni zanimljivi statistički podaci.

Najnovije

Liberali i da žele ne mogu pomoći HDZ-u

Foto:Screenshot   Gradonačelnik Bjelovara i koalicijski partner HDZ-a Dario Hrebak u jednoj je raspravi na Facebooku komentirao sastavljanje nove parlamentarne većine i pregovore o vladi. Hrebak: Matematika...

Bošnjaci nakon 9 godina ponovo imaju zastupnika u Saboru, najavio je prve poteze

Foto:Facebook   Novi saborski zastupnik iz redova nacionalnih manjina Armin Hodžić, kandidat Nacionalne koordinacije Bošnjaka u Hrvatskoj,  najavio je da će se zalagati za rješavanje problema...

Kome je petokraka dobra donijela?

Foto:Ilustracija   Demencija, senilnost i stokholmski sindrom se mogu svesti po zajednički nazivnik koji je: zaboravnost. I zaista ne postoji narod na ovom svijetu koji u tolikoj...

Zurovec objavio zahtjeve: Kao da biram da li će mi iščupati lijevi ili desni zdravi zub, ali…

Foto:Facebook   Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje i jedini izabrani saborski zastupnik s liste Fokus-Republika, objavio je da su mu se javile sve vodeće stranke i...

Jesmo li radosni zbog Manolićeva obraćenja?

Foto:Wikipedia   Josip Manolić najpoznatiji hrvatski špijun i bivši predsjednik hrvatske Vlade preminuo je u 105. godini života, piše Nacional. Za novine je to potvrdila njegova...