Hrvatska u vrhu po oružju u rukama građana

Ilustracija

Samo Hrvatska, u kojoj se devedesetih godina vodio jedan od najkrvavijih postjugoslavenskih ratova, je ispred Češke po posjedovanju oružja, a u Češkoj je u optjecaju je oko milijun komada legalnog vatrenog oružja. To Češku, malu zemlju s deset milijuna stanovnika, čini jednom od zemalja s najviše oružja u privatnom posjedu u postkomunističkoj Europi.

 

Objavio je to Deutsche Welle navodeći kako je broj civila koji posjeduju oružje skoro šest puta veći od broja čeških vojnika i policajaca.

”To do sada nije izazivalo veliku pozornost, a glasovi protivnika ovakvog masovnog naoružavanja utišani su argumentacijom da je Češka jedna od deset najsigurnijih zemalja svijeta što se tiče nasilja”, navodi DW u tekstu o raspravi o posjedovanju oružja, a u sjedni masakra koji se u prosincu dogodio u Pragu na Filozofskom fakultetu Karlovog sveučilišta.

”Istražujući napad policija je otkrila da je počinitelj legalno posjedovao osam komada vatrenog oružja, unatoč tome što se u prošlosti liječio od psihičkih bolesti. Imao je, među ostalim, američku automatsku pušku AR-15 i češki vojni mitraljez model 61 Skorpion.

Za kupovinu oružja uzeo je u banci kredit od 40.000 eura. Oružje je lako dostupno u Češkoj. Zemlja je tradicionalno jedan od najvećih europskih proizvođača i izvoznika malokalibarskog oružja širom svijeta. 2022. ta zemlja je izvezla oružja u ukupnoj vrijednosti od oko 1,2 milijarde eura”, piše DW.