Hrvatska uvozi čak i kruh: Svaki peti kruh je uvezen zaleđen!…Zapakirani i nezapakirani pekarski proizvod mora imati deklaraciju na kojoj su svi sastojci i alergeni…

Po konzumaciji kruha smo u samom vrhu EU, svatko od nas na godinu pojede čak 62 kilograma pekarskih proizvoda...

Hrvatska ima problem s velikim uvozom kruha i pekarskih proizvoda. Umjesto domaćeg jedemo, primjerice, slovenski ili češki kruh…

Samo u prošloj godini uvezli smo dvostruko više pekarskih proizvoda nego što smo izvezli. Sve one fine pekarske delicije koje svakodnevno kupujemo, od kruha do peciva, kroasana, lisnatog tijesta i slično, stiglo nam je dobrim dijelom iz susjednih zemalja: Poljske, Njemačke, Slovenije i Italije.

Naime, svaki peti kruh u Hrvatskoj je uvezen zamrznut kao i niz pekarskih proizvoda pa tako godišnje uvezemo kruha za 75 milijuna eura.

Većinu uvoznih pekarskih proizvoda hrvati kupuju u velikim trgovačkim lancima Spar, Kaufland, Lidl, vani zakupljuju čitave tvornice koje proizvode za njih i naše tržište. Po konzumaciji kruha smo u samom vrhu EU, svatko od nas na godinu pojede čak 62 kilograma pekarskih proizvoda. Zapakirani i nezapakirani pekarski proizvod mora imati deklaraciju na kojoj su svi sastojci i alergeni.

U kruhu tako ne bi trebalo biti više od 14 grama soli na kilogram. Dio proizvođača toga se nažalost ne pridržava.

J.Š.