Hrvatski film o svetištu Aljmaš napunio dvorane u Vojvodini

Dokumentarac 'Gospa od utočišta', o marijanskom svetištu Aljmaš je kronika o progonu hrvatskog življa i katoličke vjere. Tamo su tradicionalno hodočastili bunjevački Hrvati...

foto: udruga Ante Starčević

Dokumentarac ‘Gospa od utočišta’, o marijanskom svetištu Aljmaš je kronika o progonu hrvatskog življa i katoličke vjere. Tamo su tradicionalno hodočastili bunjevački Hrvati

U povodu svetkovine Velike Gospe uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC-a) i u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata organiziran je ciklus hrvatskog filma u Vojvodini koji je privukao pozornost velikog broja publike.Prikazan je dokumentarni film “Gospa od Utočišta” redatelja Srđana Segarića koji je nastao u produkciji Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika i na inicijativu producenta Antuna Ivankovića.

 

Bunjevački Hrvati su tradicionalno hodočastili u Gospino svetište u Aljmašu te je ovaj film izazvao posebnu pozornost. Osim najavljenih projekcija u prostoru subotičkog Hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačko kolo“, gdje ga je pogledalo oko 300 gledatelja, i u Tavankutu u prostoru etno salaša Balažević, gdje ga je pogledalo oko 150 gledatelja, film je bio prikazan i u Đurđinu, u autentičnom prostoru na salašu Vlatka Vojnića Purčara što govori o velikom zanimanju za ovakvu vrstu programa u okviru međunarodne suradnje – kazao je Antun Ivanković, predsjednik Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika i producent dokumentarca.

foto: udruga Ante Starčević

U filmu se obuhvaća kronika događanja kroz povijest od 1332. godine do danas, kronika o progonu hrvatskog življa i njihove katoličke vjere, s posebnim osvrtom za vrijeme Domovinskog rata, kada su Hrvati bili prognani iz svoga ognjišta, a svetište sravnjeno sa zemljom. 

foto: GOJKO MITIÆ

Nadamo da će naše programe podržavati i dalje oni koji vole reći kako hrvatski film ima uspjeha, ali smatramo da je to, osim Cannesa i Berlina, važno raditi i u ovako malim sredinama u kojima živi hrvatska nacionalna manjina i kojima su prilike za gledanje i promoviranje ovakve vrste programa deficitarne – istaknuli su voditelj ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini, redatelj Branko Ištvančić i producent Ivanković.

foto: udruga Ante Starčević

Iako je ove godine dobivena najmanja potpora od HAVC-a u odnosu na niz dosadašnjih godina u kojima su promovirani hrvatski film i kultura, Ištvančić je naglasio:
– Nadamo se kao će ovi uspjesi biti dovoljna satisfakcija kako se treba boriti, ponositi i promovirati vrijednosti hrvatskoga filma i u onim trenucima kada vas omalovažavaju i podcjenjuju.

Projekcije filma „Gospa od Utočišta“ pretvorile su se u pravo misionarenje.
– Gospa aljmaška je Gospa od utjeha i uvijek je s nama. Filmom širimo slike i priču o ovom tako važnom svetištu za bunjevačke Hrvate i njihova tradicionalna hodočašća u Bili Aljmaš –  zaključili su Ištvančić i Ivanković.

D.K