Hrvatski Gandhi dr. Šreter: Srbe je smatrao braćom, da bi ga oteli, mučili i na koncu ubili

Ivan Šreter, ugledni ravnatelj bolnice u Lipiku, koji je početkom srpske oružane pobune bio na dužnosti Predsjednika kriznog štaba za zapadnu Slavoniju, otet je na današnji dan od stane pobunjenih Srba, piše Dnevno.hr

Iako se Šreter – zvali su ga hrvatski Gandhi i hrvatski mirotvorac – zalagao za mirna rješenja i nastojao izbjeći rat i krvoproliće, pa čak i Srbe nazivao braćom, oni su ga unatoč svemu oteli, mučili i na koncu ubili.

Posljednji put viđen živ 29. kolovoza 1991. godine.

Šreter je, govore njegovi suvremenici, svaki atom svoje energije utrošio je u smirivanje strasti i rješavanja političke napetosti mirnim, ljudskim pristupom.

Odveden u logor Bučje
Unatoč njegovim pokušajima da se nasilje u tom području ne dr. Šretera su na barikadama u selu Kukunjevac presreli četnici. Nakon što su ga zarobili, odveli su ga u jednu kuću pokraj logora Bučje gdje je bio mučen na najbrutalnije načine.

“Bio je jezivo pretučen. Imao je prijelom lijeve podlaktice, lijeve lopatice i bio je sav plav. Nije bilo komadića kože na tijelu koja nije bila plava. Posljednji put sam ga vidio živog 29. kolovoza 1991. Sjećam se 6. 10 1991. mi je rečeno: Dr. Šreter je ubijen, a tebe ćemo pustiti kad budemo htjeli”, izjavio je u dokumentarnom filmu “Časnik mirotvorac” također tada zarobljen i mučen dr. Vladimir Solar, bivši ravnatelj bolnice Pakrac.

U studenom prošle godine u spomen na ovog velikog čovjeka osnovan je Centar dr. Ivana Šretera koji se bavi istraživanjem ratnih zločina, žrtvama rata i poraća, dokumentiranjem i potragom za nestalima, po uzoru na mnoge svjetske centre među kojima je najpoznatiji dr. Simon Wiesenthal.

Zahvaljujući radu Centra, kako je u svibnju istaknuo njegov predsjednik Stipe Mlinarić Ćipe, DORH-u je podneseno pet kaznenih prijava.