Subota, 13. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Hrvatski general slavi rođendan, a njegove izjave i danas odjekuju: ”Zoran je čist, vjerujte mi”

Na današnji dan rođen je umirovljeni hrvatski general i političar Ljubo Ćesić Rojs. U Zagreb se doselio 1984. i zaposlio u ‘Croatia busu’, a radio je i vozio na međunarodnim rutama. Prometni fakultet u Zagrebu upisao je izvanredno 1989. godine, a diplomirao 10 godina poslije. Javnost ga je upoznala u travnju 1991. kao vozača Croatia busa koji je dovezao hrvatske redarstvenike na Plitvice.

Iste godine je upoznao Gojka Šuška i postao pomoćnik ministra obrane i tu dužnost obavlja do 2000. godine kad je službeno razriješen. Iste godine je i umirovljen.  Za vrijeme Domovinskog rata bio je zapovjednik 66. inženjerijske pukovnije koja je radila i napravila ceste koje su omogućile HV-u Oluju.

Bio je član Nadzornog odbora Hercegovačke banke. Od 2000. – 2003. saborski zastupnik HDZ-a kao predstavnik 11. izborne jedinice za dijasporu. Na izborima za predsjednika 2005. kandidirao se kao nezavisni i osvojio je 1,85 % glasova između 13 kandidata. Protiv njega su nekoliko puta podizane optužnice, a od 2004. traje proces u kojem ga se teretilo da je kao pomoćnik ministra obrane i načelnik Sektora za gospodarenje, nogometnom klubu Hrvatski dragovoljac otpisao tri milijuna kuna duga, objavio je Dnevno.hr.

Osebujan i svoj

Kratka je to Rojsova biografija kojega zapravo obilježava vrlo živopisan životni i ratni put, osebujan politički stil i prepoznatljiva komunikacija u javnosti. Posljednjih godina se povukao iz političkog života, ali se u javnosti pojavljivao kao čest sugovornik i svjedok vremena iz Domovinskog rata, a bio je i istaknuti član Hrvatskog generalskog zbora.

Upravo je drama oko Generalskog zbog i njegovog izbacivanja izazvala raskol među dijelom braniteljske populacije.

“Nemam dokaza, ali priča se da je u pozadini Vladimir Šeks s jedne strane i Stipe Mesić s druge strane. Kad sam gostovao na N1, sastali su se Šeks, Luka Bebić, Bobetko i Krešić i očito donijeli neke odluke. Sve seže u 2000. godinu, s 2. na 3. siječnja, kada su u drugi krug izbora za predsjednika ušli Mesić i Budiša, a kandidat HDZ-a nije prošao jer su se prethodno sastali Šeks i Krešić s Mesićem i održan je tajni sastanak nakon kojeg je javljeno svima na terenu da glasaju protiv Mate Granića, a za Stipu Mesića.

I to traje još od smrti Franje Tuđmana, ti se repovi vuku i danas, očito te snage i danas djeluju i to je zadnji čavao u lijes Franje Tuđmana i Gojka Šuška. Ovako nije bilo ni za vrijeme Tita”, rekao je nakon izbacivanja.

Pobornik Milanovića

Rojs je inače jedan od političara koji je ostao zapamćen po dosta izjava u medijima pa je tako brojne procese za kriminal u privatizacijskoj pljački u poraću i kasnije opisao riječima “Tko je jamio, jamio je” koja je dobila čak i grafit u Posušju. Njegovi stavovi o Bosni i Hercegovini kao i ulozi Hrvatske u ratu u BiH su također dobro znani, a veliki je zagovornik Herceg-Bosne te je kao i jednu od tema sukoba s kolegama iz Generalskog zbog naveo izbacivanje zastave spomenute tvorevine iz službenih prostorija.

Nekima smeta i simpatije koje Rojs i predsjednik Zoran Milanović obostrano pokazuju, a Rojs je taj odnos opisao riječima:  “Moram priznati, iz dana u dan sve više mi se sviđa i poslije predsjednika Tuđmana, ja otvoreno, jasno i glasno kažem – mi nemamo većeg državnika od gospodina Zorana Milanovića”, rekao je u Nedjeljom u 2o22. godine. Ćesić Rojs rekao je i da ne odobrava prepucavanje Milanovića i Plenkovića, dodavši da oni trebaju sjesti za stol.

Ipak je dodao da Milanoviću ne opravdava kad napada HDZ jer je to za njega svetinja. “Zoran Milanović je čist, vjerujte mi. Kad bih ja znao da je on nepošten, ja bih ga prvi prozvao, ali on je čist, zato može govoriti ovim jezikom kojim govori”, rekao je Ćesić Rojs. Ustvrdio je i da je Milanović stao u zaštitu Hrvata u BiH te da ga čudi da, kako je rekao, predsjednik njegove stranke Plenković povlači pogrešne poteze.

 

Najnovije

 Jurčević: Sada odlučujemo hoće li Hrvatska i Hrvati nestati ili opstati

Nositelj liste Domovinskog pokreta i partnera u VII. izbornoj jedinici Josip Jurčević upozorio je kako su vremena slična onima s početka 90-ih, puno toga...

Dat ćemo prednost sposobnima, a ne podobnima

Razgovarao: glavni urednik Vlado Kolak   Poštovani čitatelji danas ćemo Vam predstaviti dvojicu kandidata Domovinskoga pokreta Vedrana Černya i Tomislava Josića. Pa da ih najprije kratko...

Prof. Biočić: Krivotvorenje suvremene hrvatske povijesti uz komunističke dogme – zašto Sveučilište ne reagira?

Foto:Narod.hr   Sveučilišnog profesora srednjovjekovne povijesti dr. sc. Ivu Goldsteina “krasi“ mnogo negativnih epiteta; za časnog čovjeka i znanstvenika dovoljni bi bili i samo oni koje...

Biblijska poruka 13.4.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Ne bojte se to sam ja, glavom

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 6,16-21 Kad nasta večer, siđoše Isusovi učenici k moru, uđoše u lađicu i krenuše na onu stranu mora, u Kafarnaum. Već se...

Domovinski pokret – kamen koji odbaciše graditelji

Piše: Josip Milić   Predizborna kampanja ulazi u svoju završnicu. Ostalo je još svega nekoliko dana do predizborne šutnje i izbora. Umjesto da se, kako se...