HRVATSKI MIROVINSKI SUSTAV –Hajka na mirovine hrvatskih branitelja…ISTINA KOJA SE NE SMIJE ZNATI…

Tih gotovo 50.000 Krajišnika koji su se 1990. pobunili protiv Hrvatske i najvjerojatnije u velikom broju sudjelovali i u oružanim terorističkim akcijama protiv Hrvatske, danas uživa ili će uživati hrvatsku mirovinu....

Unutar zadnjih tjedan dana počela je od strane srbo-ljevičarskih medija ponovna hajka na braniteljske mirovine. Pragmatičnost tih procesa je da nažalost Hrvatski branitelji za razliku od partizana i bivših pripadnika jugo vojske nemaju svoju uspravnicu koja bi ih kvalitetno i adekvatno predstavljala i dala potpunu i cjelovitu informaciju već se obrana zasniva na dobroj volji pojedinca…

Hajka na mirovine branitelja počinje uglavnom uspoređujući staž branitelja sa stažem ostalih grupacija mirovina ostvarenih po posebnim propisima. Najnoviji podatak iz HZMO-a govori da 71.180 branitelja ima prosječnu mirovinu od 5.749,83 kn. Nažalost srbo-ljevičarska medijska klika zaboravlja pritom spomenuti da se radi o mirovinama stradalnika DR, odnosno o braniteljima sa statusom HRVI, udovicama, djeci i roditeljima poginulih Hrvatskih branitelja. Ostatak braniteljske populacije, 15.168 osoba koje su u mirovinu otišle po Zakonu o umirovljenju DVO i 37.839 osoba koje su otišle po Općim mirovinskim propisima i njihova prosječna mirovina se ne spominje i o istoj se šuti.

PITATE SE ZAŠTO SE O NJIHOVIM MIROVINAMA ŠUTI

Možda zato što je njihov prosjek mirovine 2.587,98 kn daleko manji nego što imaju bivši pripadnici JNA (3.200,18 kn.) ili borci NOB-a (2.828,84 kn.) Možda i zato jer ti Hrvatski branitelji sa najnižom mirovinom branili su ovu zemlju i omogućili njenu samostalnost dok partizanske i mirovine bivših pripadnika JNA preuzete su UKAZOM i nasilno nametnute na trošak Hrvatskog naroda i proračuna RH bez i jedne uplaćene lipe u Hrvatski mirovinski fond.

-75 posto partizanskih mirovina su naslijeđene…Mirovina se uplaćuje i ‘borcu’ koji je 1945. imao samo tri godine!…

PODSJETIO BIH VAS NA DVIJE NEOSPORNE ČINJENICE VEZANE UZ MIROVINE BIVŠIH PRIPADNIKA JNA I BORACA NOR-a

  1. Kako glasi Ukaz “Financijska prava i obveze koja su po zakonima pripadala federaciji postaju prava i obveze proračuna Republike Hrvatske

2.Što o njihovim mirovinama kaže Ustavni sud RH ?  “Radi se dakle, o zakonu kojim je Republika Hrvatska preuzela obvezu isplate određenih mirovina i drugih novčanih primanja, koja nisu ostvarena u Republici Hrvatskoj i za isplatu kojih nije postojala obveza isplate od strane Republike Hrvatske i nositelja mirovinskog osiguranja u Republici Hrvatskoj“. Broj: U-III-4367/2004, Zagreb, 15. ožujka 2007.

NAŽALOST KRIZA U KOJOJ NAJVIŠE TRPE HRVATSKI UMIROVLJENICI NIJE POSLJEDICA 71.000 STRADALNIKA D.R. NEGO POLITIKE UVLAČENJA SRBO-ČETNIČKIM STRUKTURAMA KOJE VLADAJU RH, KAKO PRIJE TAKO I DANAS.

Da ne ostane sve na priči malo u konkretnim brojevima i dokazanim činjenicama sa kojima hrvatski narod nije upoznat.

  1. Početkom DR, točnije 28. lipnja 1991. godine „Ukazom o proglašenju Zakona o preuzimanju saveznih zakona iz oblasti mirovinskog i invalidskog osiguranja koji se u Republici Hrvatskoj primjenjuju kao republički zakoni“, Hrvatska preuzima isplatu mirovina za preko 137.000 bivši i za preko 67.000 bivših pripadnika JNA.

Drugim riječima 200.000 štovatelja „crvene zvezde“ koja pali, razara i ubija Hrvatski narod postaje teret isplatom nezasluženih mirovina cjelokupnom Hrvatskom narodu.

Gledajući navedene brojeve i pad na godišnjoj razini od cca 5.000 osoba (jer danas je još službeno na proračunu RH 11.087 korisnika mirovina boraca NOR-a i 6.026 bivših pripadnika JNA nije teško doći do iznosa koliko milijardi kuna je Hrvatska poklonila tim „avetima prošlosti“

  1. Kako se često u srbo-ljevičarskim medijima spominje staž kao osnova „pljuvanja“ po Hrvatskim braniteljima nije na odmet spomenuti da je dvogodišnja bitka sa HZMO-om oko statističkih podataka za štovatelje „crvene zvezde“ završila odgovorom od strane HZMO-a koji glasi; “bivši Fond za mirovinsko i invalidsko osiguranje radnika Hrvatske korisnicima mirovina pripadnicima bivše JNA i borcima NOR-a nije donosio rješenja o priznavanju prava na mirovinu, već je donio rješenje o preuzimanju isplate mirovina u prosincu 1991. godine, tako da Zavod nema podataka o mirovinskom stažu za ove kategorije korisnika mirovina, a niti je od zajednice mirovinskog i invalidskog osiguranja vojnih osiguranika preuzeta evidencija o mirovinskom stažu. Dakle Zavod nije u mogućnosti dostaviti podatak o tome s koliko godina mirovinskog staža su bivši pripadnici JNA i borci NOR-a ostvarili pravo na mirovinu jer u svojim evidencijama nema taj podatak. Budući da Zavod nema podatke o mirovinskom stažu, nema niti strukturu mirovinskog staža”.

Stoga je začuđujuća vidovitost srbo-ljevičarskih novinara od kuda su iscrpili godine staža za nevedene grupacije umirovljenika ako HZMO isto ne posjeduje ili je ovo samo prljava igra kako što više „blatiti“ po Hrvatskim braniteljima, jer i tako nitko u ovoj Državi ne odgovara za laž.

III.  Nadalje, temeljem Zakona o konvalidaciji koji ima samo 4. nedefinirana članka (očito sa namjerom) omogućeno je srbo-četničkim „jedinicama“ iz SAO Krajine kako upis dodatno utvrđenog staža od skoro 6. godina tako i priznavanje već postojećih mirovinskih rješenja. Kako i u ovom slučaju ne bi govori bez argumenata osloniti ću se na službenu izjavu glasnogovornika Ministarstva rada i mirovinskog sustava RH.

„Prema posljednjim podacima Ministarstva rada i mirovinskog sustava u roku od godine dana od donošenja uredbe o konvalidaciji, zahtjev je podnijelo čak 37.679 osoba, od čega za utvrđivanje mirovinskog staža njih 24.801. Pozitivno je riješeno, kako se navodi u odgovoru, 12.334 zahtjeva za utvrđivanjem staža i 12.334 zahtjeva za konvalidiranje rješenja o mirovini. Ukupno je pozitivno riješeno 28.911 zahtjeva, što znači da je za njih gotovo 30.000 priznato vrijeme provedeno u RS Krajini u radni staž mirovinskog sustava RH ili im je konvalidirano postojeće rješenje o mirovini.Nakon što je novim Pravilnikom ukinut rok od godinu dana za ostvarivanje prava na konvalidaciju, javilo se još 32.520 bivših Krajišnika koji su propustili prvi rok.Od tog broja, navodi se u odgovoru, 31.766 zahtjeva je bilo za konvalidiranje mirovinskog staža, od čega je pozitivno riješeno nešto više od pola – 17.248. Pristiglo je i 754 zahtjeva za konvalidaciju rješenja o pravu na mirovinu i zahtjeva za priznanje prava na mirovinu s konvalidiranim stažem, od čega je pozitivno riješeno 538 zahtjeva“.

Konačna brojka Krajišnika koji su zatražili i dobili mirovinska prava od Hrvatske, za vrijeme u kojem su se smatrali državljanima RS Krajine, konačno završava na fantastičnih 46.697. Tih gotovo 50.000 Krajišnika koji su se 1990. pobunili protiv Hrvatske i najvjerojatnije u velikom broju sudjelovali i u oružanim terorističkim akcijama protiv Hrvatske, danas uživa ili će uživati hrvatsku mirovinu.

I ZA KRAJ

Ako uzmemo u obzir da Hrvatska je sama iznijela svu počinjenu štetu koju su razaranjem počinili srbo-četničke jedinice i da nikada niti jedna Vlada nije imala hrabrosti i odlučnosti pokrenuti pitanje isplate ratne odštete od Srbije žalosno je da cijeli teret krizedanas pada na 71.000 stradalnika Domovinskog rata dok srbo-četnička klika i ostali štovatelji „crvene zvezde“ i dalje nesmetano uživaju sva prava i financijske pogodnosti Hrvatskog mirovinskog i proračunskog sustava RH zahvaljujući jugoslavenskim strukturama  javnih medija.

Isto tako za Ministarstvo Hrvatskih branitelja mi je jasno da nisu strukturno niti mentalno sposobni braniti populaciju koju zastupaju i zbog koje postoje ali ne mogu se oteti razmišljanju gdje su nestale suverenističke stranke i niz njenih članova tkz. „boraca za braniteljska prava“ kako se vole samo prozivati i izjašnjavati. Zar ova hajka na Hrvatske branitelje ne zaslužuje njihovo obraćanje i obranu ???

Autor – Guido Hornik

** Mišljenja iznesena u kolumnama i komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva Braniteljskog portala**