Nedjelja, 26. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

“HRVATSKI VELEPOSLANIK U SRBIJI BITI ĆE POZVAN NA KONZULTACIJE” – Milanović: “Ja ne znam čiju politiku on tamo vodi”

Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), izjavio je u emisiji “Nedjeljom u 2” kako se hrvatski veleposlanik u Beogradu Hidajet Biščević, u godinu i pol dana svog mandata, nije sastao s njime kao predstavnikom Hrvata, te da nije ništa poduzeo kada su pripadnicima hrvatske manjine upućivane prijetnje smrću…

(VIDEO) HRVATI U VOJVODINI SU PROGNANI, UBIJANI, SILOVANI, LIKVIDIRANI-ETNIČKO ČIŠČENJE HRVATA VOJVODINE IZVRŠILA JE SRBIJA!…

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je da će pozvati na konzultacije hrvatskog veleposlanika u Srbiji Hidajeta Biščevića, nakon što je vođa hrvatske manjine u Vojvodini Tomislav Žigmanov iznio više kritika na njegov rad.

“Ja ne znam čiju politiku on tamo vodi. Ne znam je li ovo sve što se piše istina, i da bih to saznao morat ću ga pozvat na konzultacije, jer ne mogu iz bilježaka sve saznati. Tu netko ne govori istinu”, kazao je Milanović novinarima, nakon što je prisustvovao vojnoj vježbi Hrvatske vojske u Gašincima.

-Skinulo hrvatsku zastavu s rezidencije hrvatskog veleposlanika Hidajeta Biščevića u Srbiji…Što su snimile nadzorne kamere?…

Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), izjavio je u emisiji “Nedjeljom u 2” kako se hrvatski veleposlanik u Beogradu Hidajet Biščević, u godinu i pol dana svog mandata, nije sastao s njime kao predstavnikom Hrvata, te da nije ništa poduzeo kada su pripadnicima hrvatske manjine upućivane prijetnje smrću.

Milanović je istaknuo da, iako je sukreator vanjske politike, nema “apsolutno nikakav uvid” u rad hrvatskih diplomatskih predstavništava.

“Dakle vidim da se događaju nesuglasice i sukobi u nekim diplomatskim predstavništvima, recimo u Srbiji, ja nemam nikakve informacije o tome”, poručio je.

“Ja sam potpisao odlazak ambasadora (Biščevića) koji ima 70 godina, na zahtjev, odnosno na molbu predsjednika vlade”, dodao je…

Večernji list je utorak objavio kako je Žigmanov 30. ožujka poslao pismo ministru vanjskih poslova Gordan Grliću Radmanu, u kojemu je optužio Biščevića da djeluje protiv interesa hrvatske zajednice u Srbiji.

“Ne samo da su nijemo promatrali i da ni u najtežim trenucima nisu očitovali nikakav djelatni interes, čak ni telefonskim pozivom nisu iskazali zabrinutost za one Hrvate kojima je prijećeno smrću”, stoji u pismu, piše Večernji list.

Žigmanov je kritizirao Bišćevićevu slabu reakciju na uvođenje bunjevačkog govora kao službenog jezika u Subotici, čime Beograd želi oslabiti hrvatsku zajednicu, te je napisao Grliću Radmanu da se Biščević miješa u “unutarnje prilike u zajednici s ciljem da ostvareni stupanj kohezije i jedinstva, koje Hrvati danas imaju kao nikada ranije u skorijoj povijesti, razori”.

Predsjednik DSHV-a je napisao i da Biščević komunicira s osobama “koje aktivno djeluju na destabilizaciji i razaranju zajednice”.

Grlić-Radman je moj kadar, HDZ želi sve kontrolirati

Posljednjih tjedana Pantovčak i Banski dvori spore se oko imenovanja novih veleposlanika i konzula.

Ustav propisuje da odluku o imenovanju veleposlanika i konzula donosi predsjednik, na prijedlog vlade i uz supotpis premijera i mišljenje nadležnog odbora Hrvatskog sabora, no to se pitanje već mjesecima oteže uz trzavice između predsjednika i premijera.

Ranije je Milanović poručio kako je pitanje imenovanja veleposlanika moglo već „deset puta biti riješeno“ te da on pokušava spriječiti da HDZ „zgrabi“ sva mjesta koja mora dogovoriti s premijerom Andrejem Plenkovićem, ponovno predlažući da svatko odabere polovicu mjesta.

“Nema pomaka, osim što me je ministar vanjskih poslova ustvari potaknuo neki dan, naime on je moj kadar, on je moj ambasador, HDZ ga nikada nije poslao za ambasadora, do njegove 56-57 godine života”, kazao je Milanović.

Hrvatski je predsjednik poručio da postoji “opstrukcija sustava” te “želja i ambicija jedne stranke da kontrolira sve”.

“Učinit ću sve da stranačke politike u diplomaciji bude skoro ko u vojsci, u vojsci je neće biti uopće, a u diplomaciji će biti svedena na minimum”, dodao je.

Milanović je kazao da predsjednik, kao vrhovni zapovjednik, ima utjecaj na kadrovsku politiku u vojsci, slično kao u diplomaciji, ali “suradnje u diplomaciji nema”.

“Dakle, ljude se prima u službu, kako ih se već prima, ja nemam nikakav uvid u to, a odgovaram za vanjsku politiku, ljude se raspoređuje u diplomatska predstavništva kako tko hoće, ja u to nemam nikakav uvid. Na meni je valjda samo da potpisujem prijedloge koji dolaze iz HDZ-a”, kazao je.

Poručio je da neće samo potpisivati prijedloge HDZ-a, već će morati postojati suradnja “u svim etapama postupka”.

“Dakle, tko će raditi u hrvatskoj diplomaciji, po kojim kriterijima se prima, u tome će sudjelovati i moji suradnici, u protivnome Plenković sam odgovara za nefunkcioniranje sustava”, poručio je.

Ipak, istaknuo je kako je jasno da je vlada po pitanju imenovanja utjecajnija.

T.H.Vezane vijesti;

Žigmanov u NU2 o položaju Hrvata u Srbiji: Prijete da će doći s automatskom puškom i pobiti nas kao stoku

Najnovije

Bomba iz NATO-a, Stoltenberg uputio apel, mijenjaju se pravila igre: Došlo je vrijeme, Ukrajinci gađajte ciljeve u Rusiji!

Foto:Platforma X   Stoltenberg je to rekao u intervjuu Economistu, nakon što se već dulje vrijeme raspravlja o tome, a Velika Britanija prije mjesec dana Kijevu...

Kažu da je on stvorio Tuđmana, a ne obrnuto: Poruka velikog domoljuba prije nego što je umro

Gojko Šušak u hrvatskoj će povijesti zauvijek ostati upamćen kao jedan od najvećih domoljuba, ratni ministar obrane Republike Hrvatske od 1991. do svoje smrti 1998....

Njegova su se proročanstva ostvarila: Gaddafi je odavno raskrinkao uvrnute vrijednosti Zapada i UN-a

Foto:Wikipedia   Libijski vladar Muammar al-Gaddafi Europi je predvidio upravo ono što se odavno dogodilo. Gaddafi je davno predvidio val useljavanja iz Afrike i sveti rat na...

Vučić uvređen i iznenađen!

Foto:N1   Srpski predsjednik Aleksandar Vučić komentirao je izglasavanje rezolucije o Srebrenici, ali i zastupnike crnogorske vladajuće većine koji su u parlamentarnu proceduru uputili prijedlog rezolucije...

Zašto Hrvati gaze po svojim stratištima?!

Foto:Katolički tjednik   Većina (srednje)europskih država ima muzeje posvećene žrtvama komunističkih zločina. Pa, ipak, kada je Stjepan Bartulica promovirao ideju o osnivanju takvog muzeja u Hrvatskoj,...