Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora obilježilo Dan logora Glina

"Mi, bivši zatočenici srpskih koncentracijskih logora lišeni smo slobode na najokrutniji način, zbog čega su u nas duboko usađene težnje da nikad više Hrvatice i Hrvati te ostali žitelji naše domovine ne budu uskraćeni u slobodnom djelovanju jer smo mi sasvim sigurno populacija koja izrazito cijeni vrijednost slobode...

Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijski logora Glina
Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijski logora Glina

“Mi, bivši zatočenici srpskih koncentracijskih logora lišeni smo slobode na najokrutniji način, zbog čega su u nas duboko usađene težnje da nikad više Hrvatice i Hrvati te ostali žitelji naše domovine ne budu uskraćeni u slobodnom djelovanju jer smo mi sasvim sigurno populacija koja izrazito cijeni vrijednost slobode.

Obilježavanje Dana logora Glina, a povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i Dana Grada Gline održalo se u organizaciji  Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijski logora
Obilježavanje Dana logora Glina, a povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i Dana Grada Gline održalo se u organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijski logora

U sklopu proslave Dana grada Gline, a pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, 6. kolovoza je obilježen i Dan logora Glina.

Paljenjem svijeća te polaganjem cvijeća pred spomen ploče na mjestu logora te na spomen obilježju poginulim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu, Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora obilježilo je u nedjelju Dan logora Glina, a predsjednik Društva Ivan Turudić ustvrdio je da se pojedini bivši dužnosnici tzv. SAO Krajine vraćaju u Hrvatsku glumeći amneziju o događajima iz tog vremena da bi uživali povlastice koje im hrvatska država omogućava.

Logor je oslobođen 6. kolovoza 1995. kao i grad Glina, upravo prije predaje “Srpske vojske Krajine”, odnosno 21. korpusa vojske tzv. SAO Krajine  8. kolovoza 1995. Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije u priopćenju ističe da je kroz logor Glina tijekom Domovinskog rata prošlo oko 2000 ljudi od kojih je dvadesetak, po njihovim saznanjima, likvidirano na najokrutnije načine.

Napominju da su u više navrata upozoravali na neriješene slučajeve ratnih zločina počinjenih tijekom Domovinskog rata nad hrvatskim braniteljima, civilima, ženama, djecom i starcima u logorima smrti pa tako i u logoru Glina.

“Zato smo šokirani spoznajom da srpski ratni zločinci pod okriljem srpske politike, ispred nosa srpskim institucijama, slobodno i javno nastupaju, bez straha od sudskog progona, ismijavaju se žrtvama, obiteljima žrtava, cjelokupnoj hrvatskoj kao i svjetskoj javnosti. Još više boli spoznaja da se pojedini bivši dužnosnici (suci, odvjetnici… ) tzv. SAO Krajine kao povratnici vraćaju na teritorij Hrvatske glumeći totalnu amneziju o događajima iz tog vremena da bi uživali sve povlastice koje im hrvatska država omogućava”, stoji u priopćenju HDLSKL SDŽ koje je potpisao predsjednik Ivan Turudić.

U sklopu obilježavanja Dana logora Glina održana je i promocija knjige “Svjedočanstva glinskih logoraša” Ivana Lipaka, bivšega logoraša glinskog logora, koja je nastala u suradnji podružnica splitske i sisačke županije društva logoraša. Knjiga kroz brojna svjedočanstva prikazuje patnje logoraša, načine mučenja, likvidacija, te, navodi se u priopćenju, Društvo smatra da bi je trebale imati sve hrvatske institucije koje u djelokrugu svoga rada imaju istrage ratnih zločina i zaštitu nacionalnih interesa.

“Mi, bivši zatočenici srpskih koncentracijskih logora lišeni smo slobode na najokrutniji način, zbog čega su u nas duboko usađene težnje da nikad više Hrvatice i Hrvati te ostali žitelji naše domovine ne budu uskraćeni u slobodnom djelovanju jer smo mi sasvim sigurno populacija koja izrazito cijeni vrijednost slobode. Zato u ime budućih generacija nikad ne smijemo zaboraviti što znači sloboda”, poručuje u priopćenju HDLSKL

Obilježavanje Dana logora Glina se održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, u sklopu programa HDLSKL SDŽ “Da se ne zaboravi”.

Dodajmo kako su, uz brojne branitelje i građane, komemoraciji nazočili i predstavnici grada zagreba, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Mario Bursik, izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadir Marijan Cikuš, izaslanik predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijski logora i predsjednik splitsko – dalmatinske podružnice ovog društva Ivan Turudić koji je i sam bio logoraš u Glini. Stoga redovito dolazi na obilježavanje Dana logora Glina jer smatra, kako je rekao, da im je zadaća okupit se svake godine na ovakvim mjestima i prisjetiti se muka i tortura, svih teških dana koje su preživjeli, a naročito onih koji nisu doživjeli slobodu.H

D.J.