Četvrtak, 18. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora se ispričava srpskoj manjini u Hrvatskoj, svim stanovnicima u Republici Srbiji…

HDLSKL i ove godine pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske gđe Kolinde Grabar Kitarović,a po svom programu “Da se ne zaboravi”, obilježava “Dan sjećanja na zatočenike srpskih neprijateljskih logora tijekom Domovinskog rata”– Dan logoraša, na temelju odluke usvojene od Hrvatskog sabora 26. ožujka 2010. godine.

Svečanom akademijom u Kninu je u nedjelju obilježen “Dan sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora tijekom Domovinskog rata,” odnosno “Dan logoraša,” a sudionici su istaknuli kako hrvatska država treba kvalitetnije skrbiti o logorašima srpskih koncentracijskih logora.

Prije svečane akademije u župnoj crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta održana je misa zadušnica nakon koje su položeni vijenci ispred Spomenika hrvatske pobjede Oluja 95.koji je podignut u čast svih poginulih, nestalih, umrlih i živućih hrvatskih branitelja.

Dopredsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih (HDLSKL) logora Ivan Turudić je izvijestio kako su do sada postavljene tek 22 spomen ploče na mjestima bivših logora (od ukupno 70 na prostoru bivše Jugoslavije) i to isključivo na hrvatskom teritoriju jer Srbija i Republika Srpska ne žele priznati svoje zločine.

Turudić je zvijestio kako je HDLSKL pokrenulo kampanju “I am sorry” (“Oprostite”) kojom se na sarkastičan način želi upoznati hrvatska i svjetska javnost o zločinima koji su počinjeni u vrijeme velikosrpske agresije na Hrvatsku, a koji se prešućuju. “Kampanjom se mi na sarkastičan način ispričavamo što su nas tamničili, tukli, ubijali, ispričavamo se za zločine što su nam radili u Vukovaru, Škabrnji, ispričavamo se Srbiji, JNA i četnicima koji su to napravili” objasnio je Turudić.

Kroz 70-ak srpskih logora prošlo je više od 30.000 logoraša od kojih je više od 500 malodobne djece, te više od 3000 žena od kojih su mnoge seksualno zlostavljane, a sada trpe poniženje

Priopćenje Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, donosimo u cijelosti.

Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora se ispričava srpskoj manjini u Hrvatskoj, svim stanovnicima u Republici Srbiji i cijelom svijetu za sve srpske zločine počinjene tijekom Domovinskog rata od strane Srbije, JNA i četničkih postrojbi !

Bitno je istaknuti da se na teritoriju Srbije, BIH, Crne Gore i okupiranim djelovima Republike Hrvatske tijekom 1991. i 1992. god. nalazilo 70-tak logora na poznatim lokacijama ( od toga je 30 bilo na području okupirane Hrvatske). Od preko 30.000 zarobljenih osoba ( od toga 3.000 žena i 500 djece) njih oko 2.500 nikad nije stiglo u logore, nego su nakon zarobljavanja ubijeni ili umrli od posljedica maltretiranja. Najmlađa ubijena osoba u srpskim koncentracijskim logorima imala je svega 6 mjeseci, a najstarija 104 godine.

Zarobljenike se mučilo na najokrutnije načine, a mnogi su učestvovano silovani i to osobe oba spola. Najmlađa silovana osoba imala je svega 5 godina, a najstarija baka imala je 80 godina.

Za 804 zatočenika još se uvijek ne zna mjesto zatočenja, stradanja, ili smrti i već 26 godina se vode kao nestali. Od 30-ak tisuća logoraša status logoraša ostvarilo je malo manje od 8.000 osoba. To je veliki problem koji do danas nije riješen.

Do sada su postavljene tek 22 spomen ploče na mjestima bivših logora i to isključivo na hrvatskom teritoriju,što je veliki pokazatelj da Srbija i tzv. Republika Srpska ne žele priznati svoje zločine.Na sve ovo potrebno je primjera radi istaknuti da su hrvatske institucije za sve zločine počinjene u logorima na području gradova Knina i Gline donijele samo po jednu pravomoćnu presudu, dok se hrvatski branitelji progone i osuđuju. Prije nekoliko dana i sam ministar hrvatskih branitelja gosp. Tomo Medved proziva i poziva institucije hrvatske države na procesuiranje poznatog ratnog zločinca koji je likvidirao novinara Gordana Lederera, Milana Zorića.

Za usporedbu,za javno izvođenje pjesme iz Domovinskog rata ”Čavoglave” koja kao stih sadrži naš pozdrav iz Domovinskog rata “Za dom spremni”,vrši se procesuiranje, dok su svi srpski zločinci koji su nas logoraše tjerali da pjevamo “spremte se spremte četnici” kao i sličan četnički repertoar koji oni i danas javno izvode, za ta djela pomilovani ili nisu uopće procesuirani. Naše simbole poput ratnog znakovlja HOS-a nam žele oduzeti, zabraniti,a njihovi simboli nisu zakonom zabranjeni što u svojim izjavama naglašava predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

 1. Oprostite što ste nas silovali
 2. Oprostite što smo bili ” Za domovinu spremni”
 3. Oprostite za Srebrenicu
 4. Oprostite za rat i zločine na Kosovu
 5. Oprostite za rat u Republici Sloveniji
 6. Oprostite za……..WE ARE SORRY……
 7. Da, želimo se ispričati cijelom svijetu za sve zločine od Vukovara, Dalja, Lovasa, Berka, Erduta, Tovarnika, Joševice, Baćina, Široke Kule, Nadina, Škabrnje i svih ostalih stratišta koje su počinili Srbija, JNA i četničke jedinice nad hrvatskim  narodom  i svim nesrpskim narodima na području ex Jugoslavije.
 8. I na kraju još jednom svima isprika: WE APOLOGISE FOR EVERY CRIME COMMITTED IN CROATIA AT DOMOVINSKI RAT BY SERBIA, ČETNICS AND YUGOSLAV NATIONAL ARMY.
 9. Svi napadi u zadnje vrijeme na crkvene velikodostojnike ( biskupa Košića), našeg suborca Marka Perkovića-Thompsona, vrijednosti Domovinskog rata ( VRO Oluju, spomen ploče poginulim HOS-ovcima, pozdrav iz Domovinskog rata ”Za dom spremni”…. ) koji dolaze od pojedinih predstavnika srpske manjine poput Milorada Pupovca, nevladinih udruga, HHO-a Vesne Teršelić, Zorana Pusića i njima sličnih, kao i predsjednika Srbije Vučića, predsjednice vlade Srbije Ane Brnabić, srpskog ministra obrane Vulina, ministra vanjskih poslova i potpredsjednika vlade Srbije Dačića…nameću nam zaključak da je potrebno da se Hrvati ispričaju srpskoj manjini u Hrvatskoj, svim stanovnicima u Srbiji i cijelom svijetu.

 Stoga mi logoraši zbog svega gore navedenog imamo potrebu ispričati se :

 1. Oprostite što živimo na ovim prostorima i što se zovemo Hrvati
 2. Oprostite jer ste nas napali i rušili Ustavno pravni poredak RH
 3. Oprostite što ste počinili ratnu štetu – ( prema podacima Državne revizije za popis i procjenu ratne štete izravna ratna šteta u Hrvatskoj u razdoblju od1990. do 1999. iznosila je 236 milijardi kuna što je bilo 65 milijardi DM, danas oko 32 milijarde eura )
 4. Oprostite što ste nas ubijali ( 15.970 ubijenih prema gosp. Draženu Živiću, znanstvenom suradniku Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar”, od čega je više od polovice civila što dokazuje genocidne namjere agresora )
 5. Oprostite što ste nas utamničili ( preko 30.000 logoraša )
 6. Oprostite što ste nas mučili
 7. Oprostite što ste nas silovali
 8. Oprostite što smo bili ” Za domovinu spremni”
 9. Oprostite za Srebrenicu
 10. Oprostite za rat i zločine na Kosovu
 11. Oprostite za rat u Republici Sloveniji
 12. Oprostite za……..WE ARE SORRY……
 13.  

  Predsjednik  HDLSKL SDŽ-Ivan Turudić

  G.S./Braniteljski portal

   

   

 

 

 

 

 

 

Najnovije

DP i Možemo dobitnici izbora, HDZ pobjednik, SDP gubitnik, Most opstao

Piše: Josip Milić   Nakon prospavane izborne noći red je za jednu ozbiljniju analizu. Po svemu sudeći Vladu će formirati HDZ, Domovinski pokret i manjinci bez...

Hitrec: Hvala ti, Bože, da je kampanja kratka

Piše: Hrvoje Hitrec, Hrvatsko kulturno vijeće   Travanj 2024. ide dalje Hvala ti, Bože, da je kampanja kratka. Da traje mjesec dana, svi bismo poludjeli od dosade...

Preferencijski glasovi: Anušić dobio više od Plenkovića

Foto:Screenshot/RTL   Preferencijski glasovi na parlamentarnim izborima održanima u srijedu većinom su otišli nositeljima stranačkih lista po izbornim jedinicama, no dio kandidata u Sabor će ući...

HDZ-u osam izbornih jedinica i dijaspora; Rijeke pravde pobijedile u dvije

Foto:Narod.hr   Prema neslužbenim rezultatima DIP-a nakon 99 posto obrađenih biračkih mjesta, HDZ je relativni pobjednik parlamentarnih izbora sa osvojenih osam izbornih jedinica i glasovima dijaspore,...

Biblijska poruka 18.4.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Tko vjeruje ima život vječni

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 6,44-51 Reče Isus mnoštvu: »Nitko ne može doći k meni ako ga ne povuče Otac koji me posla; i ja ću ga...