Nedjelja, 14. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

I Portugal skrenuo u desno

Portugalska stranka desnog centra Demokratski savez (AD) pobijedila je u nedjelju na parlamentarnim izborima, rekao je njezin vođa Luis Montenegro, premda nije jasno hoće li uspjeti sastaviti većinu bez potpore ekstremne desnice Chega, s kojom je odbio pregovarati.

 

AD i njegovi konzervativni saveznici na otočju Madeiri osvojili su na prijevremenim parlamentarnim izborima 29,49 posto, odnosno najmanje 79 od ukupno 230 mjesta u parlamentu.

Socijalistička stranka (PS), koja je prije dvije godine osvojila apsolutnu većinu s 41,4 posto glasova, sada je na drugom mjestu s 28,66 posto glasova ili 77 mjesta, piše Jutarnji list pozivajući se na Hinu.

Broj zastupnika ekstremno desne Chege učetverostručio se te će imati najmanje 48 mjesta u parlamentu.

Četiri mjesta bit će pripisana nakon konačnog prebrojavanja glasova iz inozemstva.

Taj rezultat pobjedniku ne omogućuje formiranje apsolutne većine od najmanje 116 zastupnika, pa čak ni u koaliciji s malom liberalnom strankom koja je na četvrtom mjestu s 5 posto glasova, odnosno osam mjesta.

Montenegro je ipak proglasio pobjedu na parlamentarnim izborima, rekavši da želi vladati s “relativnom većinom” u parlamentu, ponovivši da odbija voditi zemlju uz potporu ekstremne desnice.

“AD je dobio izbore”, rekao je Montenegro na okupljenim pristašama u ponedjeljak rano ujutro, dodajući da je ključno da se stranke u novom parlamentu ponašaju odgovorno i “poštuju volju portugalskog naroda”.

Glavni Montenegrov suparnik Pedro Nuno Santos priznao je poraz nakon što je njegova Socijalistička stranka (PS), koja je na vlasti od 2015., završila na drugom mjestu s vrlo malom razlikom. Odbacio je mogućnost podupiranja programa AD-a koji uključuje smanjivanje poreza.

Predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa tek mora službeno pozvati čelnika AD-a da oformi vladu, što Montenegro i očekuje.

Montenegro je izrazio nadu da PS i Chega “neće stvoriti negativni savez kako bi spriječili vladu koju Portugalci žele”.

PS je bio iza AD-a u većini anketa otkako je socijalistički premijer Antonio Costa u studenom podnio ostavku usred istrage za korupciju.

Santos je rekao da će njegova stranka sada biti na čelu oporbe, koju se ne smije prepustiti Chegi.

Ekstremno desna stranka kampanju je vodila obećavajući borbu protiv korupcije i izražavajući neprijateljstvo prema onome što vidi kao “pretjeranu” imigraciju.

Čelnik Chege Andre Ventura rekao je novinarima da nedjeljni izbori “jasno pokazuju da Portugalci žele vladu AD-a i Chege”. Već prije je rekao da će Mongenegro biti odgovoran za političku nestabilnost, odbije li pregovarati.

Najnovije

Mišo Kovač otkrio za koga će glasati na izborima: ‘Ako ne dobije, bit će muvana!’

Mišo je prije dvije godine iznenadio hrvatsku javnost diplomatskim komentarom na odnos aktualnog hrvatskog predsjednika Milanovića i premijera iz redova HDZ-a, a svoje mišljenje...

Anušić: Projekti koji se dosad nisu ostvarili sada su moja briga

Foto:Screenshot/RTL   U Koprivničko-križevačkoj županiji, koja je prema novom ustroju izbornih jedinica sada dijelom u četvrtoj, HDZ i koalicijski partneri očekuju dobar izborni rezultat. “Projekti koji...

Papa Franjo: ‘Prestanite s ratom, prestanite s napadima, prestanite s nasiljem!’

Foto:Vatican media   Nakon podnevne molitve Kraljice neba 14. travnja papa Franjo je izrazio žalost i zabrinutost zbog napada Irana na Izrael te potaknuo da se...

Domovinski pokret: Hasanbegović zlata vrijedi (Video spot)

Domovinski pokret prenio je na svojoj youtube stranici promotivni spot Zlatka Hasanbegovića, 2. na njihovoj listi u I. izbornoj jedinici. Uz spot poručuju -...

Vričko: Ide Vaskrs – pomolimo se!

Foto:Katolički tjednik   Dobro je, dakako, što je Zapadni Balkan u mislima pape Franje. Još bi, međutim, bolje bilo da bude i u molitvama. Naročito oko...