Utorak, 16. srpnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

I tako mu je istekao mandat! Pokrenuta procedura za smjenu veleposlanika u BiH Ivana Del Vechija

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović sjedio je u prvom redu na toj svečanoj akademiji u povodu neustavne proslave “Dana Republike srpske”,odnosno “Dana Republike” koji je Ustavni sud BiH još 2015. godine proglasio neustavnim jer je diskriminirajući za Hrvate i Bošnjake.

Iako su tu banjolučku proslavu ignorirali gotovo svi predstavnici diplomatskog zbora u BiH, Del Vechio je, zapravo kao jedini diplomat iz Europske unije, ipak tamo otišao i, prema napisima Novinske agencije Republike Srpske Srna, srdačno razgovarao s Miloradom Dodikom.

Pokrenuta je procedura za opoziv hrvatskog veleposlanika u BiH Ivan Del Vechija, potvrđeno je za N1 u Vladi.

Veleposlanik Hrvatski u BiH Del Vechio će biti smijenjen zbog odlaska na Dan obilježavanja neustavnog ‘Dana Republike Srpske’, ali i zbog toga jer mu je istakao mandat.

Četverogodišnji mandat Del Vechiu je istekao još prošle godine, ali ga Vlada nije htjela smijeniti jer je bila izborna godina u rekla je ministrica vanskih poslova Pejčinović Burić za HRT.

Podsjetimo, Del Vechio je bio na obilježavanja neustavnog ‘Dana Republike Srpske, gdje se u u Banjoj Luci susreo i s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, a zbog čega je bio kritiziran s raznih strana, jer mi nije mjesto na neustavnoj proslavi, a još k romu na kojoj se dijeli odličje osuđenom srpskom ratnom Zločincu.

Sporno je i što je na proslavi posmrtno odlikovan ratni zločinac Slavko Lisica, koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina. Del Vechio se pokušavao pravdati kako nije bio na samoj proslavi, već se taj dan susreo s Dodikom.

Samo po sebi nameće se pitanje; gdje će dalje Del Vechio biti uhljebljen ili će ovo stvarno biti kraj njegove karijere? Inače Hrvatska i nema baš sreće s veleposlanicima koji i unatoč nekim aferama i nadalje bivaju birani na ista mjesta, reklo bi se “više štete nego koristi!?”

Na istoj proslavi u Banjoj Luci posmrtno je odlikovan ratni zločinac general-major Slavko Lisica ordenom Karađorđeve zvijezde RS-a. Lisicu je, podsjetimo, hrvatsko pravosuđe osudilo na zatvorsku kaznu od 15 godina za ratne zločine na području Šibenika. Proglašen je krivim jer je, kao zapovjednik oklopnih i topničkih postrojba u sastavu Kninskog korpusa, po nalogu Ratka Mladića, u rujnu 1991. zapovjedio topničke napade na Šibenik. Isti orden na proslavi u Banjoj Luci dodijeljen je i srbijanskoj premijerki Ani Brnabić, a prijašnjih godina to odličje dobili su Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik.

Ovaj bi tekst najbolje bilo završiti citatom dr. Ante Starčevića koji glasi;

Tko se i hotice za sužnja izdaje, taj nema pravo tužiti se, što ide od ruke do ruke, – što mienja gospodare. (Djela, knj. I, str. 441)

M.M.

Najnovije

Ovo su DP-ovi državni tajnici: Na popisu nema Dretara

Foto:N1   Novi list je objavio popis DP-ovih državnih tajnika. Popis je sljedeći: Dražena Vrselja iz HNK u Osijeku gdje je ranije bila i intendantica ide u...

Nova Upravna vijeća 21 bolnice, Milan Vrkljan u Gospiću, Toni Kolak na Sveti Duh

Foto:Maxportal   Sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti kojim su osnivačka prava općih bolnica prenesena na Republiku Hrvatsku, Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice imenovala nove predsjednike...

Biblijska poruka 16.7.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Obratiti se ili ne obratiti – životni izbor

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 11, 20-24 Stane Isus prekoravati gradove u kojima se dogodilo najviše njegovih čudesa, a oni se ne obratiše: »Jao tebi, Korozaine! Jao...

Dolazak Luke Modrića i Zlatka Dalića u Mostar uveličao premijeru dokumentarca “HŠK Zrinjski – Priča o ponosu”

Foto:Bljesak.info   Brojni ljubitelji nogometa, navijači Zrinjskog i poznate nogometne ličnosti okupili su se kako bi pogledali novi dokumentarni film o HŠK Zrinjski. Ovaj film, pod...

”Koga je zmija klala i gušterice se boji!”

Foto:Braniteljski portal.ba   Piše: Vlado Marušić/Braniteljskiportal.ba Posljednjih nekoliko mjeseci u centru pozornosti mostarske pa i BiH javnosti svakako je izgradnja “Interkulturalnog centra Mevlana” u Mostaru. Mostarsko muftijstvo na...