Iako je njegov položaj bio otkriven , a srpski neprijatelj iz svojih sredstava je okrenuo vatru prema njemu,Ante Rudan se nije htio povući…

Sa svojim bestrzajnim topom kobnog 18. svibnja cijeli dan vodio je bitku protiv dva neprijateljska tenka i topova na Musapstanu koji su napadali položaje Hrvatske vojske i sam grad Zadar...

ANTE RUDAN-PUMB

Na današnji dan, 18. svibnja 1992. godine, na prvoj crti obrane grada Zadra, na Bilom Brigu stradao je jedan od onih nepoznatih heroja Domovinskog rata – Ante Rudan.
Rudan je bio je dragovoljac Domovinskog rata, pripadnik 112. zadarske brigade, Gradskog bataljuna i na koncu 159. brigade Hrvatske vojske. Sa svojim bestrzajnim topom kobnog 18. svibnja cijeli dan vodio je bitku protiv dva neprijateljska tenka i topova na Musapstanu koji su napadali položaje Hrvatske vojske i sam grad Zadar. Zamjenik zapovjednika Rudanove satnije, Enriko Jurić prisjetio se tog dana:

“Bilo je to vrijeme poznate akcije “Jaguar”. Cilj srpskog neprijatelja bila je deblokada brda Križ koji je oslobađala 2. bojna 159. brigade. Prva bojna imala je zadatak aktivno braniti položaje na Bilom Brigu i ne dopustiti neprijatelju da priskoči u pomoć Križu. Iako je njegov položaj bio otkriven te je neprijatelj iz svojih sredstava okrenuo vatru prema njemu, Rudan se nije htio povući, sve u želji da ispali još jedan projektil iz svog topa. Međutim, u popodnevnim satima pogiba od izravnog neprijateljskog pogotka.”

Na 23. godišnjicu pogibije heroja Ante Rudana njemu u čast nazvana je ulica u kojoj je poginuo i koja je bila prva crta obrane grada Zadra do operacije Maslenica.

Izvor – www.zadarskilist.hr/clanci/18052012/i-ante-rudan-zasluzuje-svoju-ulicu

Autor teksta – Borna Marinić

Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat