ICJ donio privremene mjere za Gazu, Izrael mora spriječiti genocid; Netanyahu: Nemojte komentirati odluku

Wikipedija

Južnoafrička Republika podnijela je prošli mjesec tužbu Međunarodnom sudu pravde (ICJ) zatraživši da zaustavi borbe u Pojasu Gaze u kojima je poginulo više od 26.000 Palestinaca. Optužila je Izrael za genocid.

 

Izrael je pokrenuo ofenzivu na Pojas Gaze nakon napada Hamasa na Izrael 7. listopada u kojem je poginulo 1200 ljudi, a oteto je više od 240.

Suci su u odluci donesenoj u petak rekli da Izrael mora poduzeti sve mjere koje su u njegovoj moći kako bi spriječio da njegovi vojnici čine genocid, kazniti poticanje na genocid i poduzeti korake kako bi poboljšao humanitarnu situaciju.

Premda ICJ nije naredio prekid vatre, odlučio je da neće odbaciti slučaj, ocijenivši kako izgleda da su Palestinci zaštićena skupina po Konvenciji o genocidu iz 1948, prenosi N1.

Nije donio odluku o meritumu optužbi za genocid.

Izrael je južnoafričke optužbe ocijenio lažnima i “grubo iskrivljenima” i naglašava da poduzima sve što može kako bi izbjegao civilne žrtve.

Nakon odluke ICJ-a, Južnoafrička Republika je pozdravila “odlučujuću pobjedu” međunarodne vladavine prava, a Palestinci privremene mjere.

Palestina pozdravlja privremene mjere koje je naredio Međunarodni sud pravde, rekao je palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki.

“Suci ICJ-a ocijenili su činjenice i pravo, presudili su u korist čovječnosti i međunarodnog prava”, rekao je.

Al-Maliki je dodao da Palestina poziva sve države da osiguraju provedbu mjera koje je naredio sud “uključujući i Izrael, okupacijsku silu”.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu zatražio je danas od ministara da ne komentiraju odluku Međunarodnog suda pravde (ICJ).

Komentirajući presudu, izraelski ministar za nacionalnu sigurnost Itamar Ben Gvir rekao je da se ne treba obazirati na presude ”koje ugrožavaju postojanje Države Izrael”.

”Presuda antisemitskog suda u Hagu potvrđuje ono što je već bilo poznato, ovaj sud ne traži pravdu, već progon židovskog naroda… Moramo nastaviti pobjeđivati neprijatelja dok se ne postigne potpuna pobjeda”, rekao je Ben Gvir u izjavi koju je prenio javni emiter KAN.